Europarlamentarul PD-L, suceveanul Petru Luhan a anunţat că în această toamnă intenţionează să organizeze la Bucureşti o conferinţă la care vor fi invitaţi inventatorii români şi reprezentanţi ai firmelor care ar putea să investească în promovarea invenţiilor. Luhan a spus că potrivit statisticilor, doar două brevete din o sută ajung să fie materializate sub forma unui produs. „Aşadar, acest domeniu are nevoie de finanţare şi susţinere, fapt ce ar duce la materializarea mai multor proiecte şi invenţii. Realizarea acestora este în beneficiul consumatorului, întrucât contribuie la ridicarea standardului de viaţă. Conferinţa de la Bucureşti va oferi cu siguranţă soluţii de finanţare şi parteneriat pentru invenţiile româneşti de valoare", a declarat europarlamentarul Petru Luhan.
Pe de altă parte, Luhan a explicat că în momentul de faţă sistemul european de brevetare este complex şi extrem de costisitor. El a spus că pentru a-şi proteja o invenţie în toate statele membre Uniunii Europene, o întreprindere trebuie să cheltuiască până la 32.000 de euro, în timp ce în SUA aceste costuri se ridică la aproximativ 1.850 de euro. „Pentru a încuraja cercetarea românească trebuie abordate două probleme esenţiale, şi anume brevetarea invenţiei şi găsirea de fonduri pentru punerea în practică a invenţiilor. Cele două aspecte vor fi dezbătute în conferinţa care va fi organizată în toamnă, la Bucureşti”, a spus Petru Luhan.
Europarlamentarul PD-L a mai precizat că în cadrul conferinţei va fi dezbătută o altă temă extrem de importantă pentru inventatori, respectiv crearea unui brevet european cu efect unitar, care ar permite reducerea cu 80% a costurilor pe care le suportă în prezent întreprinderile.
Obţinerea unui brevet european ar putea costa 680 de euro
El a arătat că în momentul de faţă 25 de state membre ale Uniunii Europene au decis să adopte un brevet european cu efect unitar, simplu şi la un preţ rezonabil. Singurele state ale UE care nu au fost de acord cu această propunere au fost Spania şi Italia.
„Comisia Europeană a prezentat două propuneri legislative referitoare la crearea acestui brevet. Sub noul regim, cererile vor trebui traduse numai în una dintre cele trei limbi de lucru, engleză, germană sau franceză, şi pe parcursul unei perioade de tranziţie de 12 luni, într-o altă limbă aleasă de solicitant. Astfel, costurile necesare pentru obţinerea unui brevet s-ar reduce în mod considerabil şi conform noilor propuneri costul unui brevet european cu valabilitate unitară în 25 de state membre va fi de 680 de euro, după o etapă de tranziţie în care costurile nu ar depăşi suma de 2.500 de euro”, a declarat Luhan.
(30 iul 2011, 11:06:46
Petricăăă , schimbă postu’ ! eşti pe altă frecvenţă
N-o arde’n figuri , termină cu gogoşcăria !
Ştii c-ai ajuns acolo prin .. coincidenţă
Poţi prosti puţină lume mult timp
Şi pe mulţi .. un timp mai scurt ( e’adevărat )
Dar pe toţi întotdeauna nu poţi , d’aia-i scump
Să faci cu presa întotdeauna blat
Marile erupţii bucovinene portocalii
Sunt MARI doar aici , ştii bine
,, Nu te da ce nu poţi să fii ’’
Vorba unui cântec ( ştiu că nu-ţi convine)
Pân’să ne schimbi pe noi fă o schimbare .. la tine !