Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 30 iul 2011 - Anul XVI, nr. 178 (4776)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Costisitor

Circa 80.000 de lei cheltuiţi anual, de Spitalul Suceava, pentru tratamentul pacienţilor muşcaţi de câini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Circa 80.000 de lei cheltuieşte în medie, într-un an, Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, pentru pacienţii muşcaţi de câini. Tratamentul profilactic administrat acestor persoane este costisitor şi de lungă durată, iar medicii cred că o mare parte din bani ar putea fi economisiţi dacă autorităţile locale ar rezolva problema câinilor vagabonzi, având în vedere că în majoritatea cazurilor este vorba de victime ale câinilor comunitari.

De la începutul anului, la Spitalul Judeţean de Urgenţă au ajuns 275 de persoane muşcate de câini. În 2010, la această unitate sanitară, alţi 441 de suceveni au solicitat consultaţii din acelaşi motiv. Statistica a fost prezentată ieri de purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Tiberius Brădăţan, care a explicat că terapia constă în vaccinarea antirabică, ce include cinci injecţii, asociată uneori unui număr de două doze de imunoglobulină antirabică, care se inoculează la persoanele adulte atunci când există certitudinea că animalul era turbat sau se ştie că pacientul provine dintr-un focar de turbare.

 

Injecţii antirabice, pentru 285 de pacienţi, anul trecut

Datele prezentate de responsabilul de relaţiile cu presa arată că, în 2011, din cei 275 de suceveni muşcaţi de câini care s-au prezentat la această unitate sanitară, 120 sunt din mediul rural. Majoritatea pacienţilor, respectiv 79 de persoane, au vârste cuprinse între 40 şi 59 de ani, categorie de vârstă urmată de 5-14 ani, 15-29 de ani şi 60-79 de ani. În 2010, din cele 441 de victime, 175 au fost femei. De asemenea, un număr de 189 de pacienţi proveneau din mediul rural. Totodată, în 159 de cazuri a fost vorba de persoane incluse în categoria de vârstă 40-59 de ani.

Anul acesta, din cei 275 de pacienţi muşcaţi de câini, 54 au primit vaccinul antirabic, iar trei au primit atât vaccinul antirabic, cât şi imunoglobulina antirabică. Anul trecut, din cele 441 de cazuri, 285 au primit vaccinul antirabic, iar 15 au primit vaccinul antirabic împreună cu imunoglobulina antirabică.

 

Rabia, boală mortală în lipsa vaccinului

„Pentru un singur pacient muşcat de câini, sistemul sanitar poate cheltui până la 264,8 lei, sumă în care intră pansamentul, vaccinul antitetanos şi vaccinul antirabic. Acesta din urmă se administrează în cinci doze, iar la unii pacienţi se inoculează concomitent şi imunoglobulina antirabică, care se administrează pe kilogram corp. Un adult are nevoie, în medie, de două flacoane, iar un copil de un flacon”, a spus medicul.

Având în vedere că, anul trecut, la Spitalul Suceava s-au prezentat 441 de persoane muşcate de câini, dintre care la 285 s-a injectat serul antirabic, iar la alte 15 şi imunoglobulina antirabică, cheltuielile din partea unităţii sanitare sunt mari, ajungând, în medie, la 80.000 de lei.

Vaccinul antirabic se utilizează preventiv, în situaţiile în care o persoană este muşcată de un animal care poate transmite turbarea (rabia). Serul are scop profilactic, întrucât rabia nu se poate trata, boala odată apărută fiind mortală în toate cazurile. Ca atare, serul se injectează obligatoriu dacă există suspiciuni şi, mai ales, dacă rana este una serioasă. Acest vaccin este singurul tratament eficace împotriva turbării, iar în lipsa lui pacientul moare. Tratamentul cu vaccin antirabic combinat cu imunoglobulină este eficient în proporţie de 100%, dacă se aplică într-un interval de 14 zile de la muşcătură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa 80.000 de lei cheltuiţi anual, de Spitalul Suceava, pentru tratamentul pacienţilor muşcaţi de câini.
 Vizualizări articol: 1148 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Circa 80.000 de lei cheltuiţi anual, de Spitalul Suceava, pentru tratamentul pacienţilor muşcaţi de câini3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Solute proletara trimis de
(30 iul 2011, 16:12:06
Infiintati restaurante cu specific chinezesc,primaria sa organizeze cate un festival in fiecare luna si astfel se rezolva problema.
Dupa un spirt de Radauti ,intre faza leului si faza porcului ,ce mai conteaza ca e pastrav sau eutanasie pe varza?Importanta e razbunarea pe ficatul ciocoiului care plateste consumatia din bani publici
Gloabele bolnave de la UFET cum credeti ca s-au transformat?
Totul este relativ!
2.   MOE pdl! trimis de
(30 iul 2011, 16:55:06
Pai patrupedul asta de primar ce actiuni a desfasurat pentru a strange animalele de pe strada??? DADADA, NICIUNA!!! Sa-l mai votati!!!winking
3.   100% GARANTAT trimis de
(30 iul 2011, 19:15:27
200 gr costita de porc . 1 baton salam de vara se taie feli grosute se presara cu Stricnina,un praf de sare . un praf de piper... .Atentie mare Stricnina nu trebuie presarata in exces , nu vrem ca ,potaile sa dea coltul fara sa spumege un pic la foc mic Eh acu luati o sticla de zaibar si luati-o la picior incepand din Obcine..G.enescu zamca si va intoarceti la sensul giratoriu din centru repartizand cu darnicie salamiorul tuturor potailor intalnite Trebuie pus accent pe zonele unde Cocris are resedinta laughing
4.   Tot un drac trimis de
(30 iul 2011, 19:22:35
Un pont pentru viitorul primar 110% din SUCEVENI vor vota cu cel ce ne scapa de Cocris de pro javra si de potaile aciuate in toate colturile orasului:)
5.   Civilizatia in Suceava arata ca sec.18. trimis de
(31 iul 2011, 11:45:52
Mai, lumea care are un caine are grija de el si nu-l tine in strada sa vada vecinii cine latra mai tare, asta e chestie de educatie si bun simt. Numai un tantalau poate sa creada ca un caine are mintea unui om si nu-l poate musca decat pe primar. Deci, noi o sa fim civilizati atunci cand primarul o sa spuna ca e sufletist si cine vrea sa sprijine animalele astea, sa aiba grija de ele intr-un mediu protejat atat cat le permite punga si din donatii. Nu cu bani luati de la toti si vezi Doamne ca avem copiii care merg desculti la scoala. Toti cei care au asemena deviatii sunt meschini, in primul rand fata de oameni si iubesc banul mai mult decat cel de sus.
6.   Constatare trimis de
(31 iul 2011, 16:27:42
Constat duplicitatea celor care comenteaza. Atunci cand s-a pus problema eutanasierii cainilor comunitari toti se dadeau mari aparatori ai animalelor , putin le pasa de oameni, oamenii nu le aduceau venit, animalele da! Acu sariti pe primar. Ce vreti sa faca daca tot felul de asociatii si ''doamne" apara acesti caini , dar nu ar da o bomboana unui copil. Sterilizare si apoi readucerea in strada ce efect are? cainele va mai trai 5-10 ani, si daca este sterilizat nu va mai musca pe nimeni? Solutia sigura EUTANASIEREA cu orice mijloace , legale sau nu. Mai mult valoreaza un copil de cat o suta de caini, iar doamna Cocris sa-si ia acasa cati caini doreste si sa-i tina , se poate chiar culca cu ei , ca sa nu zic altceva mai pe romaneste.Folositi cu incredere metoda sugerata de ALEX12. Iar ziaristii sa nu se mai dea de ceasul  ☭  cand vor vedea cate un caine mort, dimpotriva sa ia atitudine atunci cand sunt muscati oameni. Eu cred ca acesti asa zisi aparatori ai cainilor sunt dezechilibrati mental, daca orasul ar fi invadat de lupi, serpi, sobolani, etc tot asa ar reactiona? Cred ca ar striga cat pot de tare ca nu se iau masuri de orice fel pentru indepartare sau eutanasiere. Daca nu sunt dezechilibrati sunt niste ipocriti de prima mana, nu va alaturati lor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei