Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 iul 2011 - Anul XVI, nr. 177 (4775)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Centrul de Transfuzii

Suceveni în pragul leşinului, din cauza căldurii, după ce au donat sânge

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În zilele cu temperaturi ridicate, numărul persoanelor care au parte de incidente mai puţin plăcute atunci când vin să dea sânge, cum ar fi ameţelile, transpiraţiile, căderile de calciu sau leşinurile, este mai mare, a avertizat, ieri, directoarea Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava, dr. Maria Pilat, care a reamintit donatorilor să se prezinte la recoltare pe răcoare, la primele ore ale dimineţii.

Medicul a explicat că, pe fondul căldurii, se accentuează disconfortul fizic instalat în mod normal după o donare şi a sfătuit persoanele interesate să dea sânge să vină la sediul unităţii începând cu ora 8.00, foarte bine hidratate, odihnite şi fără ca anterior să fi consumat cafea, alcool sau alimente grase. De asemenea, directorul CJTS a sfătuit donatorii să ia, în prealabil, un mic dejun uşor.

 

Două persoane au acuzat ieri stări de ameţeală, după donare

Ieri, pragul Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină a fost călcat de 32 de persoane venite să dea sânge, dintre care patru au fost respinse la donare fiindcă nu îndeplineau criteriile cerute de lege. Dintre sucevenii care au fost acceptaţi, doi au acuzat ameţeli în timpul procedurii de recoltare, ei având nevoie de mai multe minute pentru a-şi reveni.

Maria Pilat a precizat că donarea în sine nu prezintă nici un risc, iar eventualele probleme care pot să apară sunt favorizate de alţi factori, în special frica. Pe perioada verii, celorlalţi factori li se adaugă şi căldura. Medicul a adăugat că recoltarea de sânge este o procedură nedureroasă, care nu afectează deloc organismul şi, care, pe deasupra, nici nu durează mult.

 

Fără aer condiţionat în sala de recoltare a sângelui

„O persoană nu pierde cu donarea mai mult de 30 de minute din momentul în care a intrat în unitate. După ce s-au îndeplinit toate formalităţile, se face recoltarea, care durează până în zece minute. Alte zece minute, donatorul stă întins pe pat, sub supraveghere, după care poate pleca. Dacă organismul pierde până în 500 ml de sânge nu se întâmplă nimic”, a spus şefa CJTS.

Maria Pilat a anunţat că, pe perioada verii, Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină şi-a redus cu o oră programul de recoltare, sucevenii fiind primiţi să dea sânge doar până la ora 12.00 în loc de 13.00, tocmai pentru a-i proteja de efectele nedorite ale căldurii. Medicul a arătat că, dimineaţa, organismul este mai odihnit şi nici în sala de recoltare nu este foarte cald. „În baza unei legi, de câţiva ani nu mai avem voie să achiziţionăm aparate de aer condiţionat şi mobilier, aşa că asigurăm un minim de confort termic cu ventilatoare, uşi şi ferestre deschise. Avem aer condiţionat doar în spaţiile de conservare a sângelui”, a spus Maria Pilat.

 

500 de persoane venite să dea sânge, în luna iulie

Potrivit normelor în vigoare, intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.

În iulie, Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină a contabilizat circa 500 de donatori. În iunie, numărul celor care au dat sânge a fost de 541.

 

Au venit banii pentru achiziţionarea tichetelor oferite donatorilor

Maria Pilat se arată mulţumită de aceste cifre, mai ales că este perioada vacanţelor şi a concediilor. Ea a subliniat că, în momentul de faţă, stocurile de sânge sunt suficiente pentru a face faţă urgenţelor, singurele grupe mai deficitare fiind 0 negativ şi AB IV negativ. Directoarea CJTS a informat că, din această lună, şi problema tichetelor de masă oferite donatorilor drept recompensă s-a rezolvat, Ministerul Sănătăţii virând banii necesari pentru achiziţionarea acestora. „De câteva luni le procuram pe datorie, prin bunăvoinţa furnizorului. Acum nu mai există riscul de a rămâne fără ele”, a punctat medicul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveni în pragul leşinului, din cauza căldurii, după ce au donat sânge.
 Vizualizări articol: 944 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Suceveni în pragul leşinului, din cauza căldurii, după ce au donat sânge5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei