vineri, 29 iul 2011 - Anul XVI, nr. 177 (4775)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Manifestare

Festivalul internaţional de folclor ”Întâlniri bucovinene” a debutat la Câmpulung

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul internaţional de folclor ”Întâlniri bucovinene”, ediţia a XXII-a, a început ieri după-amiază la Câmpulung Moldovenesc. Organizatorii sunt Primăria şi Consiliul Local Câmpulung Moldovenesc, Consiliul local Cernăuţi, Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural Bucovina.

Cea mai importantă manifestare culturală câmpulungeană a debutat spectaculos, ca la fiecare ediţie de până acum, cu o paradă a portului popular bucovinean din toate ţările participante. Muzica populară de calitate, dansul în plină stradă şi veselia generală au atras un număr mare de localnici şi turişti, care au aplaudat îndelung evoluţiile folclorice de debut.

La deschiderea oficială a festivalului au participat consulul Ucrainei la Suceava, alături de directorul general al manifestării internaţionale, Zbigniew Kowalski, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, parlamentari suceveni, oficiali locali câmpulungeni şi invitaţi străini.

Gheorghe Flutur a precizat că etapa câmpulungeană a festivalului a fost finanţată în mare parte cu fonduri europene, în cadrul unui proiect ce se va întinde pe durata a doi ani şi care este în valoare de 170.000 de euro. ”Acest proiect a fost gândit pentru a nu se cheltui banii publici în cadrul manifestării, dar pentru a se putea pune în valoare cum se cuvine tradiţiile noastre şi folclorul. Dorim să punem în valoare în continuare, fără graniţe, cu prietenie şi continuitate, tot ce avem important în acest domeniu”, a spus Flutur.

 

Drum peste decenii

Festivalul s-a născut în 1990, în Polonia, şi a plecat de la ideea unor oameni inimoşi, printre care s-a aflat actualul director general al manifestării, Zbigniew Kovalski, de a le oferi bucovinenilor din lumea largă ocazia de a se reuni şi totodată de a-şi păstra şi cultiva tradiţiile. Ulterior, mica manifestare folclorică de la Jastrowie şi Pila a avut mare succes şi s-a extins treptat, devenind internaţională. În prezent are o desfăşurare anuală itinerantă în Polonia, Ungaria, Ucraina, Slovacia şi România, reunind interpreţi din aceste ţări, cu origini bucovinene. Are loc în etape găzduite succesiv de ţările participante, care semnează la fiecare ediţie un protocol de colaborare pentru buna derulare a manifestării. În afara formaţiilor din ţările organizatoare, la fiecare ediţie participă şi formaţii artistice din alte ţări unde există bucovineni sau chiar formaţii invitate special, chiar dacă nu au legătură directă cu Bucovina.

 

Atracţie turistică

Pentru municipiul Câmpulung Moldovenesc, staţiune turistică mai mult moartă decât vie peste an, festivalul reprezintă o ocazie excelentă pentru promovarea internaţională gratuită, pentru că acest eveniment cultural colorat şi spectaculos este înregistrat, fotografiat şi difuzat pe toate canalele posibile de un număr mare de jurnalişti, dar şi de turiştii activi pe reţele de socializare. Totodată, festivalul este un moment aşteptat şi de oamenii de afaceri din zonă, care au ocazia să îşi sporească încasările. În fiecare an participă la festival peste 1.000 de artişti şi alţi membri ai delegaţiilor, dintre care circa 300 sunt străini.

Festivalul urmăreşte, potrivit precizărilor organizatorilor, propagarea imaginii Bucovinei ca exemplu de înţelegere, de armonie şi colaborare, de respect reciproc între etnii şi de păstrare neştirbită a identităţii culturale a fiecărei comunităţi etnice, apropierea şi cunoaşterea reciprocă a popoarelor europene prin grupurile pe care le reprezintă, păstrarea folclorului emigranţilor bucovineni în Polonia, Ungaria, Slovacia şi Germania, pentru care oferă posibilităţi de contact în formă organizată cu Bucovina şi cu locuitorii ei actuali. Derularea fiecărei ediţii de până acum a dovedit că acest scop a fost deja atins în mod firesc şi că armonia dintre bucovinenii de pretutindeni nu poate fi contestată.

 

Zile de folclor

Parada populară nu a fost decât începutul zilelor bucuriei folclorice câmpulungene. Aceasta a fost urmată de inaugurarea târgului meşterilor populari, organizat în parcul din centrul urbei.

Artizanii au fost în acest an mai puţin numeroşi, dar târgul s-a făcut remarcat prin diversitatea produselor şi prin faptul că majoritatea acestora erau confecţionate manual. Printre cele mai populare obiecte din târg s-au aflat iile cusute manual, chiar dacă preţurile la care s-au vândut la această ediţie au fost mult mai mari decât în anii trecuţi, fiind cuprinse între 150 şi 400 de lei. Mai ieftine, dar la fel de populare s-au dovedit formele de turtă dulce colorată, dar şi obiectele din lemn. ”Lemnele” au fost vândute sub cele mai neaşteptate forme, de la clasicele linguri şi doniţe, până la roţi artizanale de căruţă.

Neaşteptat, printre obiectele din lemn s-au aflat şi bâte de baseball, buzdugane şi hangere, despre care un comerciant cu haz din zona Rădăuţi le spunea clienţilor nedumeriţi că reprezintă ”obiecte folclorice electorale” mult solicitate la târgurile din zonele rurale. Un astfel de obiect avea, de altfel, un preţ de numai 6 lei, fiind prezentat drept ”eficient şi rezistent”.

De la târgul meşterilor populari nu au lipsit în acest an nici vasele din lut, obiectele din os, dar şi obiecte folcloriceţigăneşti, precum bijuterii din argint confecţionate de meşterii ţigani şi chiar costume tradiţionale ţigăneşti.

Pentru finalul primei zile a festivalului a fost programat un spectacol folcloric inaugural şi evoluţia ansamblului ”Romanaţi” din Caracal, invitat special. De altfel, căluşarii din Caracal sunt prieteni vechi ai publicului festivalului, care a păstrat în amintire inclusiv faptul că, la una dintre ediţiile anterioare, oltenii au rupt efectiv scena dansând cu foc.

A doua zi a festivalului va continua cu un workshop cu tema ”Bucovina – o Europă în miniatură” şi vernisajul unei expoziţii de fotografie. Seara a doua este din nou dedicată spectacolelor folclorice, cu participarea unor artişti consacraţi, între care Călin Brăteanu, Sorin Filip, Adriana Bucevschi, Alexandru Brădăţanu.

Pe data de 30 iulie, ziua va fi dedicată prezentării folclorului polonez, maghiar, ucrainean, slovac, aromân, ţigănesc. Ultima zi de festival va debuta cu o expoziţie culinară cu produse tradiţionale, un spectacol destinat promovării copiilor, spectacolul folcloric de gală şi un bal al gospodarilor.

 

Muzeul lemnului, uitat la festival

Eforturile organizatorilor au lăsat însă în urmă şi unele semne de întrebare legate de ediţia din acest an. Deşi localitatea are un muzeu unic, Muzeul ”Arta lemnului”, de valoare inestimabilă şi strâns legată de folclor şi de Bucovina, la ediţia din acest an a ”Întâlnirilor bucovinene” muzeul nu a fost inclus în nici un fel în programul turistic.

Directorul muzeului, prof. Marcel Zahariciuc, ne-a confirmat că nu este vorba despre o omisiune a celor ce au realizat afişele festivalului, ci de o ”tragere în umbră” intenţionată a muzeului, pe care nu şi-o poate explica. ”Noi am propus, chiar am cerut să fie la noi târgul meşterilor sau expoziţia culinară, dar primăria ne-a refuzat, pe motiv că nu există vad comercial. Am fost uimit, mai ales pentru că la fiecare ediţie muzeul este căutat de oameni care vin de departe pentru a-l vedea. Nu doresc să comentez mai mult, dar este prima oară când la o astfel de manifestare s-a procedat de parcă nu am mai exista ca instituţie. Mai ales pentru oaspeţii oraşului, este regretabil”, a spus directorul muzeului. Instituţia culturală câmpulungeană a împlinit în acest an 75 de ani de existenţă.

 

Alte atracţii populare

Vizitatorii care nu au vizitat muzeul au avut însă destule atracţii la îndemână, într-o paletă variată. Chiar în faţa primăriei s-au instalat atracţiile specifice bâlciului, tobogane şi maşinuţe, iar restul centrului localităţii, unde circulaţia rutieră a fost restricţionată, a fost sub ”ocupaţia” grătarelor şi a butoaielor cu bere.

Miile de oameni care au asistat încă din prima zi la festival s-au declarat în general încântaţi de organizare şi ne-au spus că nu au decât o singură îngrijorare – aceea că starea vremii ar putea tulbura distracţia în zilele următoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul internaţional de folclor ”Întâlniri bucovinene” a debutat la Câmpulung.
 Vizualizări articol: 792 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Festivalul internaţional de folclor ”Întâlniri bucovinene” a debutat la Câmpulung0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ha, ce zmekerie trimis de
(29 iul 2011, 16:05:37
La unele gradinite au aparut,noi mini-constructii la locurile de joaca din curti.Liceele de care apartin gradinitele deconteaza probabil aberatiile si montajul.O aberatie , acele funii cu noduri ptr catarare la copii de 3-4-5 ani.
Intamplator constructorul-furnizor estesi sponsor permanent al unor evenimente organizate de primarie.
La impartirea bugetului sau la rectificari de buget primaria devine subit recunoscatoare UNOR licee.
Iar daca banii ptr achizitii sunt ai MIN EDUC.atunci e grav!
2.   Nimic nu misca fara Flutur trimis de
(29 iul 2011, 18:36:20
Inainte tovarasi spre victoria finala, traiasca marele conducator multilateral pregatit. Daca nu va convine traiul nu aveti decat sa mergeti in Congo, asa ca ciocu mic si voturi multe, altfel pun ciomagul pe voi. Cu mult drag, Flutur, cel mai grandios PD-Latrau al judetului si al Romaniei. Mai traiti? Vedem noi la anul.
3.   Candva era elena binefacatoarea... trimis de
(29 iul 2011, 20:25:19
la anul va trai bine..... cel din mormant,daca nu scapam de jigodiile astea.unde te intorci gasesti numai numele de flutur.cel mai bun lucru facut de flutur,ar fi plecarea lui ....poate face o "bucovina"in congo
4.   Istorie trimis de
(29 iul 2011, 22:12:07
Dupa cum bine spunea dl col DOGARU la OTV:
-ne conduc indivizi fara religie,fara identitate,fara bun simt,fara pregatire ptr functiile ocupate,indivizi care calca pe cadavre doar ptr avere.
Mai intelegem ca unii urasc apa calda si scoala dar sa pui calea ferata in gard,sa jefuiesti padurea pe care nu tu ai plantat-o,sa ingropi otravuri pe unde apuci si sa inchizi apoi spitalele este deja prea mult.Lumea a inceput sa scrie blesteme in Biblie.
Rugati-va fierbinte sa nu se repete istoria din '89!
5.   Comentariu trimis de
(30 iul 2011, 01:31:10
FELICITARI TUTUROR CELOR IMPLICATI IN ORGANIZAREA ACESTUI FESTIVAL CARE ESTE MAI REUSIT DE LA AN LA AN.CU TOATE ACESTEA MAI SUNT SI LACUNE.DE EXEMPLU LA ACEASTA EDITIE ,AVIND IN VEDERE ULTIMELE EVENIMENTE DIN ORAS SE PUTEA ORGANIZA O LUPTA CU PARII INTRE 'GOSPODARII DE FRUNTE AI ORASULUI".SIGUR DOMNUL FLUTUR AR FI AVUT MOTIVE DE MINDRIE ,CASTIGA ECHIPA......PORTOCALIE.
6.   Spre stiinta trimis de
(30 iul 2011, 03:00:13
C-lunng M. inca...n-a ajuns Ruginoasa.Aceste practici cu parii confirma inca odata Marea Eroare de la 1856 a lui Cuza .
In alta ordine de idei s-a anulat si indemnul:
-lasa-l uai sa fure uai,n-auzi,si ,nu ieasti di undi?Nu vezi ca magazia-i plina?
Acum pot fi vazuti pe platoul din centru un fel de hoa-hoa,cu privire tampa,si fara loc de munca.Si-au furat pana si propia ,,caciula''.S-au adus materiale ptr 10 remize SNCFR,si nu-i gata nici una macar.Nu mai vorbim de motorina dusa la gatere
7.   Hoa-hoa trimis de
(30 iul 2011, 03:45:29
Sii daca fura?Jiji si cu Jielu is la militii!Si mos-su Jiorjel i la ministeru armatii!
Cand va veni scadenta veti ramane si fara chiloti pe fund.
Jielu ;Jiji si Jiorjel au cam pus botu' si au mari probleme cel putin de complicitate.
Monitorizarea este reciproca,asa ca sa stim ptr ce platim impozite.
MAI FURATI ,,DRAGILOR'',CODUL PENAL ESTE VALABIL PTR TOTI.O ZI BUNA!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei