Şoferii de autobuz sau de maxi-taxi care vorbesc la telefon (fără a folosi dispozitiv hands-free) în timpul curselor de transport în comun riscă nu doar amenzi usturătoare, ci chiar să îşi piardă serviciul, în cazul unor abateri repetate.
Deşi vorbitul la telefon este interzis şoferilor prin legislaţia rutieră, numeroşi şoferi de pe autobuzele TPL şi de pe microbuzele de maxi-taxi ale ATPL se lungesc în conversaţii telefonice care durează chiar şi zeci de minute, ignorând pericolul pe care îl reprezintă pentru călătorii pe care îi transportă neatenţia lor la volan.
Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi a precizat că, dacă în cazul fumatului la volan, un alt viciu care a atras numeroase nemulţumiri din partea călătorilor, situaţia s-a reglementat în timp, datorită amenzilor şi sancţiunilor administrative care le-au fost aplicate şoferilor TPL ca urmare a unei directive date societăţii subordonate Consiliului Local Suceava, nu poate aplica aceleaşi măsuri în cazul şoferilor unor firme private.
“Pentru cei de la TPL am dat instrucţiuni clare să fie aspru sancţionaţi cei care vorbesc la telefon în timpul curselor. Am primit mai multe plângeri pe această temă şi cei vizaţi au fost deja atenţionaţi de conducerea TPL. Unii s-au conformat deja, alţii o vor face, pentru că altfel riscă să îşi piardă serviciul”, a declarat viceprimarul Sucevei.
Pentru a aplica aceste măsuri şi în rândul maxi-taximetriştilor, municipalitatea suceveană va face o serie de acţiuni de control împreună cu Poliţia Locală şi Poliţia Rutieră, vizându-i tocmai pe cei care fumează la volan sau vorbesc la telefon în timp ce conduc.
“Degeaba am ţinut cu ei seminarii peste seminarii, le-am cerut să nu mai vorbească la telefon la volan, că imediat după erau în stare să vorbească la două telefoane deodată, la volan, dacă le-ar fi fost posibil. Se pare că doar măsurile coercitive au efect, încât vom acţiona în acest sens”, a adăugat Lucian Harşovschi, care coordonează activitatea de transport public local din municipiul Suceava.