Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 27 iul 2011 - Anul XVI, nr. 175 (4773)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Veniţi să ne vizitaţi!

Turismul în Bucovina: mizerie şi urzici de doi metri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

„Orice cură cu urzici este binevenită în fiecare primăvară, pentru că vă redă buna dispoziţie şi vă ajută în păstrarea unui organism sănătos şi plin de viaţă”. Cel puţin aşa este specificat în recomandările terapeutice postate pe diferite site-uri de sănătate.

Probabil după ce s-au documentat îndeajuns de bine, administratorii parcului Şipote şi-au propus să ofere o cultură cât mai mare de urzici la hectar. S-au rugat la Dumnezeu, care le-a ascultat rugile, şi au venit ploile. Iar urzicile au crescut mândre şi semeţe. Unele au chiar peste doi metri înălţime şi doar stăpânirea de sine te face să nu confunzi parcul Şipote cu jungla amazoniană.

Şi pentru că tot promovăm turismul intens, iar Cetatea de Scaun e la o aruncătură de băţ de parcul Şipote, fără a mai vorbi de statuia lui Ştefan cel Mare, aflată chiar în acest perimetru, ar fi bine ca printre comercianţii de suveniruri chinezeşti să apară şi vânzătorii de macete.

Nu de alta, dar turiştii ar avea posibilitatea unei expediţii de neuitat, la preţuri derizorii, fără a mai fi nevoiţi să urce prin Anzi sau să se strecoare prin pădurile ecuatoriale.

 

O statuie, un basorelief, câteva înscrisuri şi urzicile de planton

Parcul Şipote, de care Direcţia Silvică Suceava încearcă să scape de ani de zile şi pe care Primăria Suceava spune, tot de aceiaşi ani de zile, că nu-l poate lua în administrare, este exemplul clasic de cum poţi goni turiştii care vin prin zonă. Şi nu doar turiştii, ci şi localnicii au aceeaşi repulsie când trec prin parcul Şipote.

De pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, o cărare pietruită cumva lasă pe mâna stângă Muzeul Satului Bucovinean, iar după câţiva metri se bifurcă. O alee, mă rog, ceea ce ar trebui să poarte această denumire, coboară spre valea care străbate parcul Şipote, iar cealaltă ramificaţie duce spre vârful dealului, acolo unde se găseşte şi statuia domnitorului Ştefan cel Mare, de pe soclul ridicat în perioada comunistă.

Şi această cale de acces poate fi numită cu greu alee, pentru că natura şi-a lăsat din plin amprenta asupra dalelor de beton. Dintre arbori, urzicile se iţesc către trecători curioase şi obraznice. Noroc că drumul până la statuia care domină culmea dealului nu este prea lung.

Surprizele nu se opresc însă aici. Printre băncile neîngrijite din jurul statuii se văd gunoaie, hârtii şi resturi aruncate la întâmplare de cei care au uitat de cei şapte ani de acasă.

Nici monumentul nu este mai îngrijit. Unul din cele două basoreliefuri de la baza soclului a căzut de multă vreme şi nimeni nu s-a învrednicit să-l reamplaseze acolo unde îi este locul. Inscripţiile adolescentine şi tembele acoperă o mare parte a soclului, iar sus, la coada calului lui Ştefan cel Mare cresc mici arbuşti. Cam ăsta e peisajul de aici. Nota bene: pe nicăieri nu este vreun panou care să spună câteva cuvinte despre statuie, istoricul acesteia şi domnitorul Ştefan cel Mare.

 

„Arborii” de urzici

O luăm uşor înapoi, iar primul lucru care îţi sare în ochi este un „indicator” către Cetatea de Scaun. Indicatorul este de fapt o inscripţie rudimentară, făcută direct pe unul dintre arbori. Şi la fel de firesc este şi drumul. O scurtătură prin pădure. Refacem traseul iniţial, iar la bifurcaţia spre valea din parcul Şipote ne facem curaj şi intrăm. Terenul este alunecos de la apă şi noroiul format după ploile din ultimele zile. Înaintăm cu atenţie printre „arborii” de urzici înalţi de peste doi metri, care te „atacă” dacă nu eşti atent. Acolo unde urzicile sunt inofensive pericolul vine de la arborii puşi la pământ de vijelii şi care acum formează adevărate baraje naturale.

Ieşim din această minijunglă, ne facem cruce că am scăpat teferi şi plecăm să vorbim cu câţiva temerari care şi-au luat inima în dinţi pentru a trece prin parcul Şipote.

 

Turiştii şi sucevenii, dezamăgiţi de privelişte

Pe Mihai, un turist venit din Oradea pentru a vedea Cetatea de Scaun a Sucevei, l-am întâlnit la baza statuii lui Ştefan cel Mare. Obosit de la urcatul scărilor, tânărul a remarcat noroiul şi faptul că ar fi nevoie de câteva retuşuri în drumul pe care l-a parcurs. Şi nu văzuse încă jungla de urzici.

Trei femei, care-şi aduceau nepoţii să ia o gură de aer, s-au minunat când au văzut ce poate face nepăsarea. „Nu-mi place deloc aici, nu-i nimic îngrijit şi curăţat. Locul lasă de dorit”, a precizat Elena Bobu. Şi Maria Lăcătuş a avut aceeaşi opinie. „Trebuie gospodărit un pic aici, aleea să fie curăţată, trebuie cosit şi strâns, că mergem la Ştefan cel Mare, care e foarte important pentru Suceava”, a oftat Maria Lăcătuş.

Imaginile spun însă mult mai mult decât ar putea s-o facă orice cronicar al vremurilor noastre. După tot ceea ce vezi în parcul Şipote cu ce poţi să-i mai ademeneşti pe turişti?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turismul în Bucovina: mizerie şi urzici de doi metri.
 Vizualizări articol: 2935 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.84/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 19 voturi
Turismul în Bucovina: mizerie şi urzici de doi metri4.8519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pelerin in Bucovina! trimis de
(27 iul 2011, 12:58:30
La intrarea in judet pe maretzul E85 s-a amenajat un punct de informare turistica si suveniruri. Se pot achizitiona macete la pret redus, iar bonus pelerinul primeste si un training gratuit in utilizare. Nu pot sa cred, chiar ati publicat asa un articol in Moni-tzolul de SV ?!?!?!?!? Felicitari ziaristului...pe bune!
2.   MOE pdl! trimis de
(27 iul 2011, 13:03:44
Pai bravul primar ce are de facut? De incasat comisioane cumva? Orasul asta a ajuns mai rau ca prelipca! Sa-l votati BINE!
3.   Respect pentru inaintasi trimis de
(27 iul 2011, 13:45:42
Situatia descrisa foarte bine de autorul articolului dureaza de cativa ani. Dar urechile unor edili sunt astupate de zgomotul pavelelor, care zumzaie a parai. Am fost acum cateva zile la Cetatea Neamtului si am venit bolnav acasa. Nu cred ca in viitorul apropiat vom reusi sa reabilitam la fel blazonul orasului nostru, Cetatea de Scaun. Citeam la Neamt in Lapidarium (a nu se confunda cu cluburile din SV) cat de frumos o descria unul din cei mai importanti cronicari ai Portii otomane si cand o vad cum arata acum nu pot spune decat atat: nu meritam nici scabia lui Stefan cel Mare (asa cum o distinsa absolventa de la USV-litere, era gata sa o primeasca, vezi farsele lui Buzdugan). Cat despre lipsa de educatie a romarlanului actual, si la Neamt se puteau observa vestitele urme ale trecerii costobocilor: peturi cat vezi cu ochii, hartii, mucuri de tigari si intreceri gen cat timp face scuipatul meu din varful cetatii si pana jos. VAE VICTIS!
4.   David trimis de
(27 iul 2011, 19:17:46
rusine primarului.....construiti magazine cluburi....oul de pasti,,,bani trantiti pe foc....rujine sati fie primarule....pe toate le vezi dar macar cei mai important din sv sa fie ordonat ...ca respect pentru turisti,,,,
5.   Incredibil... trimis de
(27 iul 2011, 20:30:34
nu imi vine sa cred ochilor ceea ce citesc...ma eu cred ca unul de la voi nu si-a luat de ceva timp (stiti voi care si de unde) PLICUL ..cum de si-a permis cineva sa expuna negru/alb realitatea ...Bravo !!! cat despre pavele ele nu au nici o vina sunt frumoase si decat trotuare betonate care sparte de 2 ori pe saptamana ca trebuie nu stiu ce cabluri ascunse..ganditi-va numai la zgomotul picamerelor... sa fim sanatosi!!! TLC!
5.1  RE: Incredibil... trimis de
(28 iul 2011, 02:08:30
probabil ca vine vacanta de vara... concedii prin cele tari straine... o excursie sponsorizata... alea, alea...
si uite asa a aparut si articolul asta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei