Prefectura judeţului Suceava a găsit nereguli la 30 de acte administrative emise în primele şase luni ale acestui an de către administraţiile locale.
Potrivit unui raport al Prefecturii, această instituţie a efectuat controlul de legalitate pentru 44.584 de acte emise de cele 114 Consilii Locale, de Consiliul Judeţean, de primar şi de preşedintele CJ Suceava. Din totalul actelor administrative verificate, 101 sunt Hotărâri ale CJ Suceava, iar 411 sunt dispoziţii ale şefului administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur. Din raportul Prefecturii Suceava reiese faptul că la aceste acte nu au fost găsite nereguli.
Potrivit prefectului Sorin Popescu, în urma exercitării controlului de legalitate au fost găsite ilegalităţi în cazul a 19 Hotărâri ale Consiliilor Locale şi a 11 dispoziţii ale primarilor, solicitându-se reanalizarea, modificarea sau revocarea lor.
Sorin Popescu a precizat că din cele 30 de acte administrative ilegale, 18 au fost revocate sau modificate de către emitent, 11 au fost menţinute în forma iniţială şi sunt în curs de reanalizare, iar în cazul unei dispoziţii de primar s-a introdus o acţiune în instanţă. Cele mai multe hotărâri de Consiliu Local pentru care s-a solicitat reanalizarea, modificarea sau anularea au fost în comunele Slatina - trei, Ipoteşti – două şi Voitinel - două.
Potrivit raportului Prefecturii, doar pentru un act administrativ s-a introdus acţiune în instanţă, respectiv o dispoziţie a primarului din oraşul Salcea. Dispoziţia viza retragerea calităţii de ordonator terţiar de credite directorului Şcolii cu clasele I-VIII Salcea, care potrivit Prefecturii a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale. În acest caz, Prefectura a cerut reanalizarea dispoziţiei de primar, acesta refuzând să dea curs solicitării.
(27 iul 2011, 11:13:25
Art.2 Semnificația unor termeni
--------------------
„c) act administrativ - actul unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publica in vederea executarii ori a organizarii executarii legii, dand nastere, modificand sau stingand raporturi juridice; sunt asimilate actelor administrative, in sensul prezentei legi, si contractele incheiate de autoritatile publice care au ca obiect:
- punerea in valoare a bunurilor proprietate publica;
- executarea lucrarilor de interes public;
- prestarea serviciilor publice; ”
- achizitiile publice;
d) act administrativ-jurisdictional - actul juridic emis de o autoritate administrativa cu atributii jurisdictionale in solutionarea unui conflict, dupa o procedura bazata pe contradictorialitate si cu asigurarea dreptului la aparare;”
Art. 7
(1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Plangerea se poate adresa in egala masura organului ierarhic superior, daca acesta exista”.
--------------------
Amu ce zâce la 188/1999 - Administrația pu lică locală
Art.6. alin.2
(2) In relațiile dintre autoritățile administrației publice locale si
consiliul județean, […] nu există raporturi de subordonare.