Aerodromul Floreni sărbătoreşte pe 30 şi 31 iulie aniversarea unui an de la deschiderea oficială. Programul celor două zile include evoluţii de zbor, iar publicul spectator care se va încumeta, va avea posibilitatea să facă zboruri demonstrative alături de piloţi experimentați. Duminică va avea loc şi aniversarea în cadru oficial, urmată de zbor demonstrativ şi zboruri pentru public.
Aşa cum am aflat de la organizatorul competiţiei Dan Cobuz, de la Asociaţia Piloţilor şi Proprietarilor de Aeronave Ultrauşoare Motorizate din România, participarea este liberă, evoluţii de zbor individual se fac fără program, dar cu respectarea procedurilor de aerodrom, iar sâmbătă seara va avea loc un foc de tabără şi un spectacol.
„Până marţi şi-au anunţat prezenţa 50 de piloţi din ţară, care vor veni la Floreni cu 15 avioane.Vrem să promovăm turismul dornean, aviaţia şi zborurile de agrement cu aparate ultrauşoare”, ne-a spus Dan Cobuz.
Spaţii de campare, produse şi servicii de interes aeronautic
Cei care ajung în aceste zile la Aerodromul Floreni, vor găsi aici un spaţiu de campare pe aerodrom, cu acces la bucătărie, baie şi duşuri, parapantiştii vor avea asigurat transportul auto de la aerodrom pe Vârful Ouşor, este pregătită o parcare pentru aeronave cu patru locuri cu ancore betonate, trei cu ancore mobile, combustibil pentru zbor (benzină) pentru toate aeronavele şi un spaţiu pentru standuri cu produse sau servicii de interes aeronautic.
Aerodromul dispune de o pistă lungă de 550 de metri şi lată de 35 de metri, o clădire cu punct de control, omologat pentru aterizarea elicopterelor şi pentru avioane utilitare.
Aerodromul de pe dealul de la Floreni a fost, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un aeroport militar, lucrările la actuala pistă betonată demarând după 1980. A fost folosit ca spaţiu pentru decolarea avioanelor utilitare folosite la stropitul pădurilor, apoi a trecut în patrimonial armatei. Aeroportul Floreni a trecut din proprietatea şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în cea a Consiliului Local Dorna Candrenilor în baza unei Hotărâri de Guvern, în mai 2005.
În anul 2008, Aeroportul Dealu Floreni, de lângă Vatra Dornei, a fost preluat pentru reabilitare şi punere în funcţiune de Asociaţia Piloţilor şi Proprietarilor de Aeronave Ultrauşoare Motorizate din România, în asociere cu Consiliul Local Dorna Candrenilor.