Fondurile alocate judeţului Suceava, în acest an, pentru medicamentele compensate şi gratuite, au fost epuizate.
La jumătatea lunii în curs, farmaciile cu circuit deschis au terminat toţi banii, deşi sumele repartizate ar fi trebuit să le ajungă pe tot parcursul lui 2011. Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava speră, însă, într-o rectificare bugetară la începutul lunii august.
„A fost epuizat fondul pentru întreg anul, fond care era de 45.780.000 de lei”, a arătat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean, care a precizat că, totuşi, farmaciile din judeţ nu au sistat eliberarea către bolnavi a medicamentelor subvenţionate de stat. „Medicii continuă să prescrie reţete compensate şi gratuite, iar farmaciile le onorează. Deocamdată nu au existat reclamaţii din partea asiguraţilor cum că nu ar fi putut să urmeze tratamentul”, a spus responsabilul de relaţiile cu presa al CAS Suceava.
S-au terminat şi banii pentru tratarea pacienţilor cu diabet
În judeţul Suceava, 112 farmacii se află sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi au dreptul să le elibereze pacienţilor medicamente subvenţionate. Deşi au terminat de circa două săptămâni fondurile, unităţile de profil eliberează în continuare medicamente gratuite şi compensate, sperând că va avea loc rectificarea bugetară şi îşi vor recupera banii.
De circa două săptămâni, au început să se epuizeze şi fondurile destinate medicamentelor din programele naţionale de sănătate. Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a informat ieri că s-au terminat banii pentru medicamentele orale, insulina şi testele pentru adulţi eliberate bolnavilor de diabet, care se tratează în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit deschis (mai sunt bani doar pentru testele copiilor). Şi la acest capitol se aşteaptă o rectificare bugetară, care, probabil, va fi la începutul lunii august.
“Rectificarea bugetară pe care am cerut-o va acoperi necesităţile până la sfârşitul anului”
„Fondurile alocate la începutul anului pentru medicamente au mai fost suplimentate în lunile martie şi mai anul acesta”, a adăugat Anda Sălăgean, cu precizarea că, pentru celelalte programe naţionale, cum ar fi oncologie, epidermoliză, mucoviscidoză copii şi adulţi, scleroză şi post transplant, sumele sunt acoperitoare.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat, în această săptămână, că vor primi sumele integrale pentru plata medicamentelor din programele naţionale de sănătate.
“Rectificarea bugetară pe care am cerut-o va acoperi necesităţile până la sfârşitul anului”, a spus Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Deocamdată nu a fost anunţată data la care se va face rectificarea bugetară.