Sucevenii care nu şi-au asigurat încă locuinţele prin încheierea unei asigurări obligatorii sau a uneia facultative, care să includă şi clauzele de risc de cutremur, alunecare de teren sau inundaţie, nu au a se teme, deocamdată, că vor fi amendaţi de primărie.
Viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, a precizat că vor fi făcute verificări asupra existenţei unui tip de asigurare pentru proprietăţile deţinute, dar că nu se vor da amenzi din start.
“Nu vom face o vânătoare împotriva celor care nu au asigurări încheiate, dar nu înseamnă că nu trebuie făcute. Atunci când o persoană vine să-şi plătească taxele şi impozitele la primărie, sau să obţină un act anume, i se va solicita să facă dovada încheierii acestei asigurări. Se va merge cu avertismente pentru început, dar dacă va fi nevoie vom trece şi la aplicarea amenzilor”, a declarat Lucian Harşovschi.
După lege, amenda e între 100 şi 500 de lei
Conform legii, amenda care se aplică celor care nu au asigurate locuinţele după expirarea ultimului termen înaintat de PAID – 5 august 2011, este cuprinsă între între 100 şi 500 de lei.
“Scopul nostru este să se facă aceste asigurări, nu de a da amenzi. La nevoie vom aplica şi amenzi”, a adăugat Harşovschi, care a menţionat că municipalitatea va primi curând acces la baza de date cu persoanele care au încheiat asigurări obligatorii sau facultative.
“A fost o perioadă în care se spunea că trebuie încheiată asigurarea obligatorie chiar dacă ai una facultativă, dar s-a revenit asupra acestui punct de vedere”, a explicat viceprimarul Sucevei.
Asigurările obligatorii pot fi încheiate contra unei sume de 10 euro pe an în cazul construcţiilor de tip B, cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic, sau contra sumei de 20 de euro pe an, pentru construcţiile de tip A, cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.
În cazul producerii unui eveniment asigurat (cutremur, alunecare de teren sau inundaţie), firma de asigurări va achita valoarea reparaţiei în limita sumei asigurate, şi anume 20.000 de euro în cazul locuinţelor de tip A sau 10.000 de euro în cazul locuinţelor de tip B.
(26 iul 2011, 11:14:41