Sunt mulţi, sunt săraci, orfani de tată şi poartă o emblemă care nu le face cinste: certaţi cu legea. Este cazul unor copii şi tineri din satul Arghira, comuna Preuteşti, al căror tată s-a prăpădit acum trei ani, după ce un pădurar l-a împuşcat în momentul în care bărbatul se afla la furat lemne în buza pădurii din apropierea casei.
Nu ştim dacă timpul le-a alinat durerea că şi-au pierdut tatăl, dar ştim sigur că acelaşi timp i-a adâncit în sărăcie. Este şi motivul pentru care mulţi dintre cei 11 copii ai Capitolinei Slabu au abandonat deja şcoala, după doar trei, patru clase primare. Mai pot fi salvaţi din această „gheară” a sărăciei doar trei copii, care încă frecventează şcoala şi îşi doresc să nu părăsească învăţătura, aşa cum au făcut-o fraţii mai mari.
Angajament
Sunt trei suflete care strigă după ajutor: Andreea, elevă în clasa a V-a, Paul - clasa a IV-a şi Mădălina - clasa a II-a. Ceilalţi doi fraţi minori, Gabi şi Dana, au abandonat deja şcoala, unul după ce a terminat clasa a IV-a, celălalt după terminarea clasei a III-a. Au devenit „oameni mari” în corpuri de copii şi încearcă să îşi câştige un bănuţ culegând şi apoi vânzând bureţi sau fructe de pădure.
Ceilalţi şase copii ai familiei Slabu sunt majori, unii căsătoriţi, alţii nu, dar pe toţi îi uneşte sărăcia. Nu este un lucru ascuns faptul că una dintre fetiţele familiei Slabu – şcolăriţă cu menţiune la sfârşit de an, a fost găsită la cerşit în Fălticeni, luată de Protecţia Copilului şi internată o lună într-un centru de plasament. Mama fetiţei a făcut tot posibilul să o readucă în familie şi a promis, în scris, că toţi copiii ei vor merge la şcoală şi nu vor mai practica cerşetoria. Deocamdată, s-a ţinut de cuvânt, mărturie stând situaţia şcolară a copiilor. Nu mai au absenţe, una dintre fete a obţinut o menţiune, ceea ce nu este puţin lucru pentru aceşti copii.
„Până acum doi ani, am avut multe probleme cu copiii mai mari, chiar cu poliţia. Acum s-au mai liniştit. Nu au nici ei mare lucru, unul este căsătorit, are doi copii gemeni şi este tot sărac. Lucrează cu ziua prin sat. Măcar pe aceştia din urmă, copiii mai mici, să-i ajute cineva, să nu renunţe la şcoală. Ce-i aşteaptă aici? Eu sunt bolnavă. N-am ce să le dau. Mi s-a îmbolnăvit vaca şi nu am bani să îmi cumpăr alta. Calul mi-a dispărut. Nu l-am mai găsit. Am doar un porc şi 25 de ari de pământ”, ne-a spus femeia.
„Nu au vlagă. Au carenţe grave în alimentaţie”
Tristeţea se vede pe chipurile celor trei şcolari, care, după cum ne-au spus, când am mers la ei acasă, un loc îngrijit, curat chiar, în ciuda lipsurilor, şi-ar dori haine, rechizite şi note bune la şcoală. Este o dorinţă normală pentru orice copil. Însă, învăţătoarea Elena Ţui, prin mâna căreia au trecut mulţi dintre copiii familiei Slabu, ne-a spus că, în primul rând, copiii au nevoie de vitamine, de hrană consistentă.
„Un caiet se mai găseşte... Aceşti copiii au nevoie de vitamine, de mâncare de calitate, un mic-dejun consistent, pentru că au de venit până la şcoală peste doi kilometri şi obosesc. Nu au vlagă. Au carenţe grave în alimentaţie. Dacă cineva ar vrea să îi ajute, că merită, sunt copii ageri, dar care au o viaţă aspră, grea chiar, dar nu se lasă, nu se plâng ca alţii, care au mult mai multe posibilităţi, ar fi bine să le ducă nişte vitamine, complex de vitamine, să facă măcar o cură de trei luni. Şi alimente, sigur”, ne-a spus învăţătoarea Elena Ţui, care de nenumărate ori a vizitat această familie acasă şi îi cunoaşte foarte bine trecutul. De multe ori i-a văzut pe copii în jurul mesei, de pe care nu lipsea ciorba şi mămăliga. „Îi vedeam cum transpiră, mâncând cu poftă. Era ceva pe masă...”, îşi aminteşte învăţătoarea.
Ştie cum să drămuiască... sărăcia
„Mama copiilor este vrednică, ştie să chivernisească şi să drămuiască ce au, doar că îi lipsesc banii. Când avea ajutor social, altfel se descurcau. Şi să vă mai spun ceva. Sunt mândri. Nu vor să spună ce au nevoie. La şcoală, am încercat să-i integrăm pe aceşti copii, ştiind că vin de mai departe, dintr-o comunitate izolată, că iernile sunt grele şi bieţii de ei vin prin zăpadă, uzi la picioare, fără putere. Una dintre fetiţe, care încă frecventează şcoala, are probleme cardiace şi nu are voie să facă efort, să obosească. I-ar prinde bine un control la o clinică specializată. Este tare firavă”, a mai completat învăţătoarea.
A rămas fără ajutor social
Până acum doi ani, familia Slabu a primit ajutor social de la Primăria Preuteşti, pentru care executa ore de muncă în folosul comunităţii. Pentru că legislaţia s-a schimbat, femeia trebuie să-şi reînnoiască dosarul şi trebuie să aducă un certificat de la Forţele de Muncă, să ateste că este aptă să muncească. Capitolina, în vârstă de 50 de ani, ne-a spus, însă, că nu mai poate munci, având o tumoră la sân şi probleme la coloana vertebrală, în urma unei căzături. În aceste condiţii, trebuie să meargă la o comisie medicală care să-i certifice faptul că nu mai poate munci. Femeia se plânge că nu are bani pentru a se deplasa la Fălticeni pentru a scoate aceste acte, astfel că i s-a tăiat ajutorul social.
Opt suflete trăiesc din 210 lei
Casa familiei Slabu adăposteşte acum, în cele câteva încăperi mici, opt suflete. Venitul familiei este format doar din alocaţia copiilor, circa 210 lei lunar. Un porc şi cinci găini, speră femeia să le asigure cât de cât hrana pe perioada de iarnă. Pentru că ia mâncare pe datorie de la un magazin, unde deja s-au adunat câteva milioane, când vine alocaţia copiilor, patronul îşi mai recuperează din bani. Capitolina Slabu creşte deja şi un nepot, care, culmea, nici nu are certificat de naştere românesc, fiind născut în Italia. Din acest motiv, nu beneficiază nici de alocaţie. Femeia ne-a spus că fiica ei ar trebui să deschidă un proces în Italia, care este foarte costisitor, şi după aceea să aducă documentele necesare pentru a-i face copilului acte româneşti. Banii le lipsesc, aşa că acest copil, care a împlinit un an şi jumătate, este, într-un fel, „inexistent”.
„Trebuie să îţi placă şi munca. Este mult teren nelucrat, care ar putea să hrănească multe guri”
Referentul Tatiana Drugă, din cadrul Primăriei Preuteşti, ne-a spus că situaţia familiei Slabu este cunoscută la nivelul instituţiei. „Femeia a primit ajutor social, dar pentru că nu a venit să-şi facă zilele de muncă, la un moment dat i s-a tăiat. Ea spune că nu poate să muncească. Să ne aducă un certificat medical că nu este aptă de muncă şi completăm dosarul. Uneori, căutăm oameni pentru muncă în comună şi nu găsim”, ne-a spus referentul.
Tot ea a completat că de la începutul acestui an s-a schimbat mult legislaţia, „aşa că avem nevoie de acte pentru a da ajutor social. Dacă în 2002 aveam 398 de asistaţi social, acum avem doar doi. Asta înseamnă că mulţi au plecat la muncă prin străinătate, şi-au făcut case, muncesc în agricultură sezonieri şi se descurcă singuri. Trebuie să îţi placă şi munca. Este mult teren nelucrat, care ar putea să hrănească multe guri”.
Daţi o şansă unor copii care vor să înveţe
Oamenii care pot să-i ajute pe Andreea, Paul şi Mădălina să meargă din nou la şcoală, să aibă ghiozdane, caiete, încălţăminte, uniforme, dar şi suplimente alimentare, pot să ia legătura cu mama copiilor, la numărul de telefon 0765 545 519.
(27 iul 2011, 00:17:40