Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 26 iul 2011 - Anul XVI, nr. 174 (4772)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Vatra Dornei

Festivalul Naţional al Ansamblurilor Folclorice ale Copiilor „Dorna, plai de joc şi cântec”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Vatra Dornei a găzduit în perioada 20-22 iulie cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Naţional al Ansamblurilor Folclorice ale Copiilor „Dorna, plai de joc şi cântec - in memoriam prof. Gavril Moroşan” şi Târgul Copiilor şi Elevilor Meşteşugari.

Manifestarea a fost deschisă, miercuri, 20 iulie, la ora 16, cu parada portului popular, ocazie cu care sute de oameni dornici să vadă evoluţiile de câteva minute ale formaţiilor folclorice din Moldova, Ardeal, Oltenia sau Maramureş s-au adunat pe străzile din zona centrală a oraşului staţiune.

 

Participanţi din toate zonele folclorice ale ţării

La ediţia din acest an a festivalului au participat ansambluri din principalele zone folclorice ale ţării, cum ar fi: „Căluşarii Slatinei” din judeţul Olt, “Rapsodia” şi Orchestra „Hora” din Iaşi, „Hora Timişului” din Timişoara, „Muguraşii Gorjului” din Târgu Jiu, „Doina Chioarului” din Maramureş, „Cununa” din Jibou, Sălaj, „Rarăul” din Câmpulung Moldovenesc, „Pădureţul” din Pârteşti, Fanfara Grupului Şcolar Telciu, judeţul Bistriţa-Năsăud, Orchestra „Firicelul” din Negreşti, Vaslui, „Plai Bucovinean” din Dorna Candrenilor, “Balada Dornelor” şi “Plaiurile Dornelor” din Vatra Dornei.

Pe toată durata festivalului, în parcul staţiunii a fost deschis Târgul Copiilor şi Elevilor Meşteşugari, în cadrul căruia copii meşteşugari din judeţele Maramureş, Iaşi, Tulcea, Suceava, Gorj, Olt, Sălaj şi Vaslui au prezentat produse de artizanat confecţionate în atelierele unităţilor de învăţământ pe care le-au reprezentat.  

 

Participare mai numeroasă, dar şi spectatori mai mulţi

Aşa cum a apreciat şi directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, profesor Vasile Moroşan, participarea din acest an a fost mai numeroasă, comparativ cu anii precedenţi, la fel şi numărul spectatorilor care au participat timp de trei zile la spectacolele ce au avut loc pe scena din Parcul Central.

Festivalul Naţional de Folclor al Copiilor „Dorna, plai de joc şi cântec” este dedicat memoriei prof. Gavril Moroşan, cel care a înfiinţat acum 30 de ani Ansamblul Folcloric „Balada Dornelor”. Ansamblurile participante sunt alcătuite din elevi şi susţin în faţa spectatorilor şi a juriului de specialitate spectacole care includ dansuri populare, melodii interpretate de solişti vocali şi instrumentişti, piese de orchestră (taraf), din zona folclorică pe care o reprezintă.

Prezentă la deschiderea festivalului, Daniela Călugăru, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei, a apreciat „colaborarea Clubului Copiilor Vatra Dornei cu comunitatea locală, care oferă prilejul şi cadrul în care să se demonstreze că învăţământul  preuniversitar  reprezintă o cale de promovare a activităţilor extraşcolare. Este o activitate prin care copiii demonstrează că tradiţiile sunt păstrate şi transmise mai departe”.

        

Un juriu format din specialişti

Ultima zi a Festivalului Naţional de Folclor al Copiilor „Dorna, plai de joc şi cântec” a fost dedicată Galei laureaţilor. După decernarea premiilor, pe scenă au evoluat cele mai valoroase formaţii, solişti vocali şi instrumentişti care au concurat în primele două zile şi care au obţinut premii.

Juriul, alcătuit din specialişti în domeniu, l-a avut ca preşedinte pe prof. dr. Sever Dumitrache - director general al Centrului Cultural „Bucovina” din  Suceava, membri fiind conf. univ. dr. Eugenia Maria Paşca, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, prof. drd. Ilie Brăileanu - directorul Palatului Copiilor Slatina, prof. Ştefan Coman – directorul Ansamblului Artistic „Baladele Deltei” din Tulcea, prof. Tatiana Vîntur - inspector şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, asist. univ. drd. Florin Fodor, de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Călin Brăteanu, şef Serviciu de Promovare şi Conservare a Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural Bucovina Suceava, şi Violeta Codorean - directoarea Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei.

Juriul a avut o misiune dificilă, toate formaţiile având o evoluţie foarte bună. Criteriile pentru departajarea formaţiilor şi a soliştilor vocali şi instrumentişti au fost impresia artistică, autenticitatea, virtuozitatea şi costumul popular cu elementele specifice zonei de provenienţă a concurenţilor. 

 

Trofeul festivalului a plecat la Iaşi

Au fost acordate diplome, premii speciale, diplome de excelenţă pentru cea mai bună coregrafie, cea mai bună orchestră, cel mai bun solist vocal, cel mai bun solist instrumentist, cei mai buni solişti dansatori, trofeul festivalului revenind Ansamblului Folcloric „Rapsodia” şi Orchestrei „Hora” de la Palatul Copiilor din Iaşi.

La secţiunea Grup vocal, locul I a revenit Ansamblului Folcloric „Doina Chioarului” din Şomcuţa Mare – Maramureş. La secţiunea Datini/obiceiuri pe locul I s-a situat Ansamblul „Cununa” al Clubului Copiilor din Jibou, judeţul Sălaj. La secţiunea Orchestre locul I a fost acordat Orchestrei „Firicelul” de la Palatul Copiilor Negreşti Vaslui. La secţiunea Ansambluri folclorice ale copiilor locul I a revenit mai multor formaţii: Ansamblurile „Balada” şi „Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, Ansamblul „Doina Chioarului” de la Palatul Copiilor Baia Mare, structura Şomcuţa Mare - Maramureş şi Ansamblul Folcloric „Căluşarii Slatinei” de la  Palatul Copiilor Slatina, judeţul Olt. La secţiunea Formaţii de dansuri „Hora Timişului” a ocupat locul I.

La categoria premiilor speciale, Ansamblul Folcloric „Pădureţul” al Şcolii cu cl. I-VIII Pârteştii de Sus - Suceava a câştigat Premiul special pentru autenticitate, Ansamblul „Doina Chioarului” a câştigat Premiul special pentru concepţie, iar Formaţiei de dansuri „Căluşarii Slatinei” i-a revenit şi premiul pentru virtuozitate.

La solişti instrumentişti premiul I a fost obţinut de soliştii instrumentişti la fluier Pavel Roată şi Adrian Ursuţ, de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, respectiv acelaşi club, dar de la Filiala Dorna Candrenilor, solistul instrumentist la vioară Alin Burlan, de la Palatul Copiilor Târgu Jiu – Gorj, solistul instrumentist la trompetă Ionuţ Peiu, de la Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc, solistul instrumentist la clarinet Alexandru Tănase, de la Palatul Copiilor Iaşi.

Cei mai buni solişti vocali care au obţinut premiul I au fost Emilia Alina Dorobanţu din Slatina – Olt, care a obţinut şi Premiul special pentru  popularitate, Luiza Ciudin, Mihaela Vărzaru şi Luciana Ene din Târgu Jiu, Anamaria Ababei din Iaşi, Oana Rus din Timişoara şi dornencele Ionela Pentelescu şi Mădălina Candrea de la Clubul Copiilor Vatra Dornei.

Festivalul Naţional al Ansamblurilor Folclorice ale Copiilor „Dorna, plai de joc şi cântec” se desfăşoară în baza unui proiect susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Primăria municipiului Vatra Dornei şi Consiliul Judeţean Suceava

În desfăşurarea manifestării, acestora li s-au alăturat sponsori locali:  Aqua Carpatica, Fly Music Suceava, Rekord Sound Suceava şi Dorna Turism (Complex hotelier Bradu-Călimani).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Naţional al Ansamblurilor Folclorice ale Copiilor „Dorna, plai de joc şi cântec”.
 Vizualizări articol: 944 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Festivalul Naţional al Ansamblurilor Folclorice ale Copiilor „Dorna, plai de joc şi cântec”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei