Galeria Oamenilor de Seamă ai Fălticeniului s-a îmbogăţit miercuri, 20 iulie, cu trei noi nume. Este vorba de profesoarele pensionare Aspazia Mancu, Mioara Gafencu şi Magdalena Vultur. Cele trei doamne, reprezentante ale generaţiei de aur a învăţământului local contemporan, au primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local. Titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni reprezintă pentru autoritatea publică locală, ca instituţie mandatată să reprezinte voinţa şi interesele comunităţii, recunoaşterea deplin motivată a sumei calităţilor persoanelor propuse pentru acordarea acestei distincţii. Proiectul de hotărâre pentru acordarea titlului de Cetăţean de onoare a fost iniţiat de primarul Vasile Tofan.
Mioara Gafencu, profesoară şi publicistărenumită
Mioara Gafencu s-a născut la 22 martie la Cârlibaba, judeţul Suceava. Este absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii ieşene. Şi-a început cariera didactică la Şcoala Generală Şoldăneşti, Fălticeni, unde a profesat timp de trei ani, continuând apoi la Liceul “Nicu Gane”. S-a pensionat în anul 1999, după o carieră de 37 de ani ca profesoară de limba şi literatura română.
A debutat în publicistică, în anul 1975, cu articole în revista „Limba şi literatura pentru elevi”. Cărţi publicate: “Şoldăneşti, itinerar şcolar”, “Şoldăneşti, vatră de istorie” (împreună cu Dana Busuioc şi Sorin Gafencu), “Colegiul Naţional Nicu Gane (1870-2003)”(împreună cu Sorin Gafencu), “Case de pe Strada Mare”, “Şi Ulise nu s-a mai întors”, “Rememorări Luminoase”.
Aspazia Mancu, profesoară exigentă, corectă şi onestă
Aspazia Mancu, în vârstă de 82 de ani, este cunoscută drept o profesoară exigentă, corectă şi onestă, cu o activitate de 55 ani la catedră, dintre care 25 de ani la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni. Împreună cu soţul a venit la Fălticeni în 1960. A profesat şi în învăţământul militar. O regăsim şapte ani profesoară la Liceul Militar „Ştefan cel Mare”, alţi trei ani în Cazarma din Iaşi şi patru ani la Câmpulung Moldovenesc. După ieşirea la pensie a fost implicată în proiecte sociale.
Este preşedinta Filialei Fălticeni a Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române, cu o activitate de peste zece ani, iar în această calitate se implică în acţiuni caritabile pentru ajutorarea bătrânilor singuri, a elevilor şi studenţilor orfani şi familiilor nevoiaşe. A sprijinit prin această asociaţie construcţia şi înzestrarea Căminului de bătrâni al aşezământului de asistenţă socială “Sfântul Andrei” din Fălticeni.
Magdalena Vultur a format peste o sută de profesori de limba franceză
Magdalena Vultur a avut o carieră de peste 40 de ani la catedră. A venit la Fălticeni în urmă cu 50 de ani, fiind una dintre profesoarele emblematice care au activat la Liceul „Nicu Gane”. Deţine un record rar în învăţământul sucevean. Timp de 35 de ani a îndrumat activitatea profesorilor de limba franceză din zona Fălticeni. A format peste o sută de profesori de limba franceză într-o perioadă în care sistemul educaţional nu punea accent pe studierea limbii franceze.
Despre personalitatea celor trei noi cetăţeni de onoare ai Fălticeniului au vorbit primarul municipiului, consilieri locali, parlamentari, participanţi la evenimentul desfăşurat în Sala „Iorgu Radu” a Primăriei Fălticeni.
(25 iul 2011, 12:08:18