Cunoscutul solist de muzică populară Sorin Filip, şeful Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, secţie a Centrului Cultural Bucovina, a fost ieri invitat special la sărbătoarea românilor din localitatea Riano – Italia, situată la 15 km nord de Roma. Sărbătoarea comunităţii româneşti – „Dragu-mi-i cu neamul meu”, ediţia a II-a, a avut loc la Riano – Largo Monte Chiaro, unde au mai evoluat alături de bucovinean formaţia „Carismatic”, Ansamblul folcloric „Dor călător”, Barbu Georgescu.
În deschiderea petrecerii, au fost inaugurate standurile cu produse specifice româneşti, care i-au încântat nu numai pe românii care locuiesc în Italia, dar şi pe italieni.
„Dăruiesc ce am mai bun şi mai de preţ, fără să dezamăgesc”
Bucovineanul Sorin Filip a susţinut la Riano, în faţa unui public numeros, un recital de aproape o oră, din care nu au lipsit piese precum „Hai români, hora jucaţi”, “Of, străinătate amară”, “De copil, străin am fost”, “Tare mi-e drag jocul”, “Treci prin viaţă, viaţa-i scurtă”.
Sorin Filip are în total şapte albume de muzică populară, care conţin aproximativ 160 de melodii. Piesa de suflet a artistului, pe care nu uită să o cânte în concerte, este „Pelinaş în aşternut”, melodie în care, spune artistul, se regăseşte.
Sorin Filip a adunat în cei aproape 15 ani de carieră muzicală zeci de premii, diplome şi trofee obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale, la care se adaugă participarea la sute de concerte, turnee şi spectacole.
I-au rămas în suflet participările la concursurile „Floarea din grădină” şi „Moştenitorii”.Întrebat cum reuşeşte să electrizeze publicul atunci când urcă pe scenă, Filip a răspuns: „Dăruiesc ce am mai bun şi mai de preţ, fără să dezamăgesc”. Ca orice tânăr interpret, are câteva modele în muzica populară: Sofia Vicoveanca, Laura Lavric sau Margareta Clipa.
În amintirea serbărilor câmpeneşti din România
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Spirit Românesc”, sub patronajul Ambasadei României şi a Primăriei din Riano.
După cum a precizat Gabriel Pîrjolea, coregraful Ansamblului „Dor călător”, iniţiatorul şi directorul artistic al evenimentului (cel care l-a invitat pe bucovineanul nostru să-i bucure pe românii din Italia cu piesele sale de suflet), „În fiecare an, în Riano există sărbătoarea oraşului şi am văzut că cel mai adesea românii stăteau pe margine. Unii dansau, însă nu mulţi. Ştiind din spectacolele pe care le-am prezentat până acum cât de mult contează un astfel de moment de bucurie adus comunităţii de români, am încercat să intru în contact cu oficialităţile locale pentru a organiza şi la Riano o sărbătoare pentru conaţionalii noştri. Am încercat să organizăm manifestarea în amintirea serbărilor câmpeneşti din România, pentru că aducem muzică, bucate tradiţionale şi în acelaşi timp puţină bucurie în sufletele oamenilor. Sperăm să ducem mai departe acest festival 100% românesc”.
În Riano locuiesc 1.400 de români, ceea ce reprezintă circa 15% din populaţia localităţii.
(25 iul 2011, 13:40:42