Săptămâna trecută, miercuri, de sărbătoarea Sf. Ilie Tesviteanul, Primăria, Consiliul Local şi Biserica din Poiana Stampei au organizat un pelerinaj la Muntele Măgura Mare, unde se află trei troiţe ridicate în memoria eroilor care au căzut în luptele purtate în cele două războaie mondiale.
Peste 50 de persoane care au avut curajul să ia „muntele în piept” au participat la Sfânta Liturghie şi slujba religioasă de pomenire a eroilor oficiată de preotul paroh Domiţian Tătaru pe munte. S-au aprins lumânări, s-a vărsat un strop de vin şi o lacrimă, s-a păstrat un moment de reculegere pentru cei care şi-au jertfit viaţa pentru neam şi ţară.
După cuvântul de învăţătură al preotului Domiţian Tătaru şi alocuţiunea primarul comunei Poiana Stampei, Elisei Todaşcă, s-a intonat „Imnul eroilor”, iar prof. Dănuţ Lăcătuş a interpretat la trompetă „Stingerea” pentru cei care-şi dorm somnul de veci în vârful muntelui.
Prin grija familiilor Iacob şi Pentelescu, vrednici urmaşi ai veteranului Gheorghe Pentelescu, toţi cei prezenţi au primit o gustare câmpenească, de la care nu au lipsit: urda, caşul, mielul jintuit, cârnaţii şi sarmalele, în timp ce tinerii artişti Dănuţ Lăcătuş – trompetă şi Raluca Vasiluţ - nai, au prezentat un program folcloric. Prin grija aceloraşi două familii, la Măgura Mare se construieşte o stână turistică, la standarde europene, lucrările fiind în plină desfăşurare.
Sfinţirea stânelor din Poiana Stampei
În continuare au fost vizitate şi sfinţite toate stânele organizate în munte pe suprafaţa de păşune care aparţine comunei Poiana Stampei. Aşa cum a ne-a precizat primarul Elisei Todaşcă „slujba de sfinţire a stânei este o binecuvântare dată de preotul satului pentru protecţia animalelor şi a celor care administrează stâna”.
Ciobanii i-au întâmpinat pe oaspeţi cu borş, balmoş, caş şi urdă, care au fost puse alături de „slană” şi ceapă, ca aperitiv, pofta de mâncare fiind stimulată de aerul curat de munte, pălinca de prune şi afinată.
„Pentru prima dată, în acest an evenimentul a fost cuprins în proiectul Consiliului Judeţean Suceava <Pelerin în Bucovina>. Primarul comunei Poiana Stampei, Elisei Todaşcă, şi viceprimarul Viluţ Mezdrea şi reprezentanţii Consiliului Local prezenţi au promis să păstreze tradiţia şi în fiecare an de Sf. Ilie să aducă prinosul şi recunoştinţa sutelor de soldaţi care îşi dorm somnul de veci în vârful Muntelui Măgura Mare”, ne-a declarat Petrică Chiforescu, directorul Căminului Cultural Poiana Stampei.
(25 iul 2011, 12:47:55