Cicliştii suceveni plecaţi vinerea trecută din Viena spre judeţul Suceava în cadrul programului „Pelerin în Bucovina” au ajuns în cursul zilei de ieri la punctul final al traseului, Mănăstirea Putna. În ultima zi de pelerinaj, cicliştii suceveni au ajuns mai întâi la Basilica Minor romano-catolică din Cacica, după care, însoţiţi de un grup de biciclişti din Suceava, au plecat spre Putna. Reamintim că cei şapte biciclişti, printre care s-a aflat şi Neculai Barbă, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, au ajuns joi în pasul Tihuţa. Alături de pelerinii veniţi de la Viena a pedalat şi şeful administraţiei judeţene, care a parcurs distanţa până în oraşul Vatra Dornei.
Revenind la ultima parte a traseului, înainte de a ajunge la lăcaşul în care este înmormântat domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare, grupului de ciclişti i s-a alăturat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care de data aceasta a venit fără bicicleta sa pe care a folosit-o pentru a parcurge traseul din Pasul Tihuţa şi până la Vatra Dornei.
La intrarea în Mănăstirea Putna, Gheorghe Flutur şi cicliştii care au parcurs traseul Viena – judeţul Suceava au fost întâmpinaţi de preoţi. Aceştia i-au înmânat lui Neculai Barbă şi suceveanului George Voroniuc, care a parcurs întregul traseu pe bicicletă, câte un certificat de pelerin. Astfel de certificate au primit şi ceilalţi cinci ciclişti din grupul care a plecat pe 15 iulie din Viena. Un certificat de pelerin „simbolic” a primit şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
Cicliştii veniţi de la Viena s-au închinat la mormântul lui Ştefan cel Mare
După ce au fost primiţi cu pâine şi sare, preşedintele CJ Suceava şi cicliştii veniţi la Putna s-au închinat la mormântul lui Ştefan cel Mare. Pe mormânt, Gheorghe Flutur a aşezat steagul României care a fost sfinţit vinerea trecută în Catedrala Sf. Ştefan din Viena, la startul proiectului „Pelerin în Bucovina”. Apoi, în faţa altarului bisericii Mănăstirii Putna, cicliştii au ascultat o rugăciune pentru pelerini, după care Gheorghe Flutur a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au parcurs pe bicicletă traseul de la Viena şi până la Putna.
„Am adus aici, la mormântul marelui Ştefan, steagul sfinţit în Biserica Sf. Ştefan din Viena. Vreau să le mulţumesc şi eu pelerinilor, tuturor celor care s-au încumetat să vină din Viena şi până în Suceava. Şi vreau să-i îndemn pe tineri, dar şi pe toţi cei care doresc, să vină în pelerinaj, să se organizeze pentru acest lucru, mai ales că până pe 15 august vom avea mai multe evenimente, inclusiv aici la Putna”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a spus că, din punctul său de vedere, programul „Pelerin în Bucovina” va avea succes, în special dacă va fi încurajat pelerinajul, ca formă de turism. Preşedintele CJ Suceava a spus că în perioada următoare vor fi organizate mai multe evenimente pentru pelerinii care vor veni la Cacica şi la Putna. Astfel, el a precizat că pe 14 şi 15 august a.c., Corul Madrigal va concerta la Basilica Minor din Cacica, respectiv la Mănăstirea Putna. De asemenea, Gheorghe Flutur a precizat că în Putna va fi pusă în scenă şi opera „Apus de Soare”. În acelaşi timp, el a arătat că pelerinii vor avea la dispoziţie şi un tren de epocă, acesta urmând să circule pe traseul Gura Humorului – Cacica – Putna.
Neculai Barbă: Bucovina este aproape de orice punct din Europa Centrală şi de Vest
La rândul său, Neculai Barbă a ţinut să precizeze că mesajul principal care poate fi transmis după finalizarea pelerinajului de la Viena este acela că Bucovina este aproape de orice punct din Europa Centrală şi de Vest.
„Fie că este vorba despre parcurgerea traseului pe jos, cu bicicleta sau cu trenul, fie cu maşina sau cu avionul, merită să vii în România şi în Bucovina”, a spus Barbă.
(23 iul 2011, 14:35:13