Zeci de practicanţi de Aikido, dar şi foarte mulţi curioşi s-au adunat ieri în sala de sport a Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava pentru a asista la antrenamentele coordonate de doi maeştri japonezi ai acestui stil de arte marţiale, Motohiro Fukakusa Shihan – 8 DAN şi Mitsuo Funakoshi Shihan - 7 DAN. Piesa de rezistenţă a constituit-o demonstraţia făcută de maestrul Motohiro Fukakusa Shihan, unul din cei zece maeştri din întreaga lume aflaţi în clubul select al practicanţilor de Aikido care a ajuns să aibă 8 Dan. Aflat la venerabila vârstă de 70 de ani, maestrul Fukakusa este considerat părintele Aikido-ului în Thailanda, fiind coordonatorul tehnic pentru zona de sud-est a Asiei. Aflat pentru prima dată la Suceava, Motohiro Fukakusa Shihan s-a arătat încântat atât de zonă, cât şi de elevii care desluşesc tainele acestui sport.
„Acest sport înseamnă multă transpiraţie, ceea ce este foarte bun pentru metabolism. În Thailanda sunt 30 de grade, iar în fiecare zi fac antrenament câte trei ore dacă nu chiar şi mai mult. Cel mai important este să ne antrenăm cu toţii indiferent că suntem copii sau adulţi în bună tovărăşie, ceea ce înseamnă foarte mult. Dar consider că deja că asta se întâmplă aici, aşa că nu am alt sfat pentru practicanţii de Aikido din Suceava”, a declarat maestrul Fukakusa.
Demonstraţia maestrului Fukakusa, urmărită cu sufletul la gură
Prinderile, imobilizarea unuia sau mai multor adversari, cu mâinile goale sau înarmaţi, au fost doar câteva din scenele de luptă pe care maestrul originar din Japonia, dar care acum trăieşte în Thailanda le-a arătat asistenţei care l-a urmărit cu sufletul la gură. Ceea ce a arătat maestrul Fukakusa a avut reacţie în sală, practicanţii de Aikido din Suceava fiind încântaţi de modul în care cel din faţa lor s-a comportat în simulările de lupte. „Cel mai mult m-a impresionat acea prindere când cei trei oameni au venit şi l-au prins de gât şi de ambele mâini şi el singur chiar s-a descurcat. Mi s-a părut foarte interesant, cu trei prinderi, surprinzător de frumos. Eu vreau să mă ţin de Aikido şi poate o să ajung şi eu ca marele maestru japonez”, a mărturisit Tereza Pînzaru, o fetiţă de 9 ani din Suceava, practicantă de Aikido.
„Este o mare onoare pentru noi că a venit de la mii de kilometri”
La fel de impresionat de cei doi maeştrii a fost şi Sorin Toma. Chiar dacă mai are mult de muncă până să ajungă la nivelul celor doi, practicantul de Aikido din Suceava spune că ar fi împlinirea unui vis.
„Cam în orice domeniu e nevoie de ghidare, de îndrumare. Având în vedere că bazele acestui sport au fost puse în Japonia, este normal ca cei care au fost şi au lucrat direct cu O sensei să plece în lume. Aşa s-a şi dezvoltat Aikido, au plecat în lume şi au învăţat pe alţii care sunt paşii şi cum se face un antrenament şi cum se derulează o tehnică. Deci este foarte important şi este o mare onoare pentru noi că ei vin mii de km ca să ne arate nouă, ca noi să putem rămâne pe mai departe şi să ne antrenăm până la următoarea întâlnire cu ei”, a mărturisit Sorin Toma.
Printre practicanţii de Aikido care s-au aflat ieri în sala de sport a Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava s-au numărat şi multe femei. Gabriela Florescu este una dintre acestea şi spune că s-a apucat de acest sport după ce şi-a adus copiii la antrenamente şi nu a dorit să-i urmărească de pe o bancă.
„În primul rând îţi armonizează viaţa, ai un echilibru spiritual sufletesc şi ştii să te aperi atunci când eşti atacată pe stradă. Demonstraţia de astăzi a fost interesantă, şi am observat că de la anumit nivel Aikido se practică şi cu arme şi e destul de interesant”, a opinat Gabriela Florescu.
Aducerea maeştrilor în Aikido la Suceava a durat câţiva ani
Evenimentul de ieri este doar finalul unei poveşti care a început în urmă cu mai mulţi ani. Cum a venit această idee şi ce s-a întâmplat în această perioadă ne-a dezvăluit Adrian Graur, rectorul Universităţii Ştefan cel Mare Suceava. „Am considerat în urmă cu aproape doi ani că este necesar să dezvoltăm relaţiile şi cu Japonia. S-a ivit posibilitatea de a avea o secţie de Aikido la Suceava şi am încurajat dezvoltarea acesteia. Evident, Cristian Carari are meritul lui în faptul că a coagulat aceste forţe în jurul universităţii noastre, iar de doi ani ţinem legătura şi cu Dorin Martiş, cel care este responsabil pe România cu Aikido. Datorită practicilor din lumea lor, a celor care practică arte marţiale, periodic se desfăşoară diferite seminare, în diferite locaţii. De data aceasta am reuşit să organizăm la Suceava, am adus doi dintre maeştrii în Aikido, unul cu baza în Thailanda, celălalt în Japonia, amândoi japonezi de fapt şi cred că prezenţa a 150 – 160 de oameni în universitate în aceste două zile denotă interesul de care se bucură, pe lângă faptul că sunt persoane din Anglia, Bulgaria, din Serbia care sun prezenţi la acest seminar”, a explicat rectorul Adrian Graur.