2,35 milioane de euro şi 510.000 lei, aceasta este valoarea despăgubirilor pe care le cer în instanţă urmaşii celor patru persoane care au murit în cumplitul accident rutier petrecut în prima zi de Crăciun a anului trecut la intrarea în Plopeni. Conform rechizitoriului de trimitere în judecată a şoferului vinovat, finalizat acum două zile de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în proces se vor constitui nu mai puţin de 13 părţi civile, membri ai familiilor decedaţilor.
Pe lângă procesul penal în care va fi judecat pentru ucidere din culpă, Constantin Grădinaru, în vârstă de 21 de ani, din comuna Dumbrăveni (şoferul care a intrat pe contrasens şi i-a omorât pe părintele George Mihoc, în vârstă de 69 de ani, pe soţia acestuia, Elena Mihoc, de 67 de ani, pe fiul lor în vârstă de 27 de ani, preotul Vasile Mihoc, paroh în satul Plopeni, şi pe dascălul de la aceeaşi biserică, Dănuţ Maftei, în vârstă de 17 ani) are de trecut şi prin procesul civil, cel în care urmaşii celor decedaţi solicită despăgubiri morale şi materiale. Fiind vorba de patru persoane decedate şi de o familie de preoţi foarte numeroasă, s-a ajuns la un total de 13 părţi civile.
Fiecare urmaş cere între 150.000 şi 250.000 de euro
În cazul lui Dănuţ Maftei, tânărul de 17 ani care era dascăl la biserica din Plopeni, s-au constituit părţi civile mama şi tatăl său, în cazul lui Vasile Mihoc, preotul de 27 de ani care slujea la aceeaşi biserică, părţi civile sunt soţia sa şi cei doi copii, în timp ce restul de opt părţi civile sunt copii ai soţilor George şi Elena Mihoc.
Fiecare în parte cere despăgubiri de la 150.000 de euro în sus, până la 250.000 de euro, în timp ce doi dintre urmaşi cer în instanţă şi daune materiale.
Se ajunge astfel la un total imens: 2,35 milioane de euro, daune morale şi 510.000 lei daune materiale, sume cerute de la învinuit şi de la SC Generali Asigurări SA, reprezentantul din România al firmei din străinătate la care avea RCA Constantin Grădinaru.
În dosar mai există încă o parte civilă, Spitalul Judeţean Suceava, care are de recuperat puţin peste o mie de lei, cheltuieli de spitalizare cu şoferul vinovat şi cu două dintre victime, care au ajuns în viaţă la „Urgenţe”, decedând însă în scurt timp.
Beat, cu viteză excesivă în curbă, pe carosabilul umed
În dimineaţa zilei de 25 decembrie 2010, cu aproximativ un sfert de oră înainte de ora 8.00, Grădinaru, la volanul unui autoturism Saab, a pătruns pe sens opus şi a izbit maşina Fiat Panda în care se aflau cei patru, accidentul petrecându-se la intrarea în Plopeni dinspre Suceava.
Concluziile procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, din dosarul de trimitere în judecată, spun totul despre inconştienţa şoferului.
În primul rând Constantin Grădinaru circula cu viteză excesivă, experţii calculând că la intrarea în curba în care şi-a scăpat maşina de sub control acesta avea 104 kilometri la oră. Grădinaru circula cu o asemenea viteză pe un carosabil umed şi era în stare avansată de ebrietate, 1,25 grame per litru alcool în sânge, conform calculului retroactiv.
Aflaţi într-o maşină cu un gabarit mult mai redus, loviţi cu mare viteză, în plin, cei patru oameni au murit sfârtecaţi între fiarele contorsionate ale autoturismului Fiat Panda.
Trimis în judecată acum două zile pentru ucidere din culpă, şoferului i s-au reţinut în sarcină cele mai grave aliniate de la acest articol de lege. Conform Codului Penal, pentru că circula neregulamentar şi era băut, şoferul riscă o pedeapsă între 5 şi 15 ani de închisoare, la maximul căreia, având în vedere că s-a cauzat moartea mai multor persoane, se poate adăuga un spor de pedeapsă de până la trei ani.
De precizat că în cazurile de ucidere din culpă judecate în ultima perioadă în judeţul Suceava pedepsele aplicate au fost cu suspendare.
Propunerea de arestare a şoferului, respinsă ieri de Judecătorie
În rechizitoriul de trimitere în judecată, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a propus instanţei ca tânărul din Dumbrăveni să fie arestat preventiv. Procurorul a motivat această cerere prin faptul că şoferul a manifestat dispreţ faţă de lege, încălcând concomitent mai multe prevederi ale legislaţiei rutiere, apreciind că reprezintă un pericol social concret.
În încercarea de a convinge instanţa, procurorul a amintit şi că lăsarea în libertate a unei persoane care a comis o infracţiune atât de gravă poate provoca un sentiment de insecuritate colectivităţii şi induce ideea că organele judiciare nu reacţionează suficient, ceea ce poate încuraja şi alte persoane să procedeze în acelaşi mod.
Ieri, Judecătoria Suceava a analizat propunerea de arestare preventivă a lui Constantin Grădinaru, aceasta fiind respinsă.
În aceste condiţii, tânărul care are pe conştiinţă patru vieţi a plecat din Palatul de Justiţie la fel de liber precum a intrat.
El a refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la accidentul din decembrie, dar şi despre lăsarea sa în libertate de către judecători.
(22 iul 2011, 11:44:22