Lucrările de reabilitare şi modernizare a blocului operator de la Spitalul Suceava, demarate săptămâna trecută, au extins programul de operaţii al medicilor. De când a început şantierul, intervenţiile chirurgicale nu mai sunt efectuate doar în cursul dimineţii, ci şi mai târziu, inclusiv după-amiaza, doctorii fiind obligaţi să-şi adapteze programul de operaţii după cel de derulare a lucrărilor.
Programul operator al medicilor a fost dat peste cap odată cu demararea lucrărilor de reabilitare şi modernizare la sala cinci, destinată operaţiilor de chirurgie vasculară şi plastică. Această sală urmează să fie transformată într-un salon post operator, cu nouă paturi, utilat la standarde europene, iar până când lucrările vor fi finalizate, specialiştii în chirurgie vasculară şi plastică sunt nevoiţi să opereze în sălile destinate altor specialităţi, când acestea se eliberează.
Toate cele opt săli de operaţii, supuse reabilitării, până la finele anului
Până în septembrie, conducerea Spitalului Suceava vrea să modernizeze trei săli de operaţie, din cele opt. La finele anului, când noul bloc operator va fi gata, nici o specialitate nu va mai avea propria sală de operaţii, spune directorul Vasile Rîmbu.
„Vrem să dezrădăcinăm obiceiul ăsta. E aproape o tradiţie în a destina sălile pentru anumite specialităţi chirurgicale şi nu este corect, deoarece în timp ce unele sunt supraaglomerate, altele sunt nefolosite. Este un bloc operator, condus de către un medic cu statut de şef de secţie, care, zilnic, trebuie să programeze operaţiile în toate sălile de care dispune”, a spus managerul Spitalului Suceava.
Reorganizarea structurii blocului operator va duce la creşterea eficienţei activităţii, mărirea gamei de intervenţii chirurgicale realizabile şi respectarea circuitelor legale. În prezent, blocul operator cuprinde opt săli de operaţii - două pentru Chirurgie Generală, alte două pentru Obstetrică-Ginecologie, iar câte una pentru specialităţile Urologie, Neurochirurgie, Chirurgie Plastică şi Vasculară şi Chirurgie Pediatrică.
Comunicare directă între ATI, Blocul Operator şi Serviciul de Sterilizare
Fiecare sală are ca anexe spălătoare pentru chirurgie, pentru instrumentar şi spaţiu de pregătire a pacientului. Întrucât nu toate sălile sunt în acelaşi perimetru, vor fi refăcute în primul rând circuitele funcţionale, prin transferul secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă (care la rândul ei va fi reabilitată) în locul compartimentelor Neurochirurgie, Chirurgie Plastică şi Chirurgie Vasculară, pentru a se crea un circuit închis de tip “inel”, care va conduce la respectarea standardelor în vigoare şi eficientizarea relaţionării între ATI, Blocul Operator şi Serviciul Sterilizare.
Chirurgia Plastică se va muta în locul Radiologiei, care se mută în spaţiul în care a funcţionat Ambulatoriul de Diabet, iar Chirurgia Vasculară şi Neurochirurgia vor funcţiona în locul ATI. Serviciului de Transfuzii i se va crea un spaţiu lângă Endoscopie.
Lucrările de modernizare, restructurare şi recondiţionare a Blocului Operator de la Spitalul Suceava se derulează cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, al Consiliului Judeţean şi al primăriei oraşului.