Cei şapte ciclişti care au plecat vinerea trecută din Viena spre Suceava în cadrul programului „Pelerin în Bucovina” au ajuns ieri la amiază în Pasul Tihuţa, de la graniţa dintre judeţele Suceava şi Bistriţa-Năsăud. Înainte de a intra în judeţul Suceava, grupului de ciclişti li s-a alăturat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, cel care a preluat şi steagul României sfinţit la startul din Viena al pelerinajului.
La graniţa judeţului Suceava, cicliştii care au venit de la Viena au fost întâmpinaţi de câţiva zeci de biciclişti din Vatra Dornei, care ulterior i-au însoţit până la Gura Humorului. De asemenea, grupul celor şapte ciclişti a fost întâmpinat şi de o fanfară, precum şi de primarul Sucevei, Ion Lungu, deputatul Dumitru Pardău şi de şeful Direcţiei Sanitar Veterinare, Petrea Dulgheru.
Din grupul bicicliştilor care au parcurs traseul Viena – Suceava a făcut parte şi Neculai Barbă, consilierul personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava. În timpul scurtei opriri pe care a făcut-o în Pasul Tihuţa, Neculai Barbă a precizat că întreaga călătorie s-a desfăşurat fără incidente, el afirmând că a parcurs traseul atât cu bicicleta, cât şi cu maşina. Mai mult, el a afirmat că există deja solicitări din partea turiştilor din Viena să vină în Bucovina pentru a face turul pe bicicletă al mănăstirilor.
„Avem şi primele reacţii. Nici bine nu am ajuns acasă şi am fost contactaţi din Viena pentru două grupuri de turişti care vor veni în august să facă cu bicicleta turul mănăstirilor”.
Întrebat ce i-a plăcut mai mult în călătoria din Viena spre judeţul Suceava, Neculai Barbă a declarat că „cel mai mult mi-a plăcut acest moment, când am văzut judeţul Suceava şi atâtea persoane care au venit să ne întâmpine. Mesajul pe care vrem să-l transmitem este că în Bucovina este foarte frumos. Celor care credeau că se ajunge oarecum greu în Bucovina le putem spune că un grup de oameni a venit cu bicicletele din Viena şi până aici. Şi le putem spune că Bucovina este foarte aproape pentru orice punct din Europa şi se merită să vină aici”.
Flutur: Traseul de la Viena la Suceava poate fi numit „Drumul lui Ştefan”
Prezent alături de cicliştii care au venit de la Viena, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a precizat că în baza informaţiilor culese în urma parcurgerii traseului din capitala Austriei şi până în judeţul Suceava urmează să fie omologată o rută culturală europeană spre mănăstirile UNESCO din Nordul Moldovei.
„Le mulţumesc colegilor mei, domnului Barbă, care a avut o misiune foarte grea, pentru că a trebuit să facă şi fişa de proiect în fiecare localitate prin care a trecut. Asta deoarece vrem să omologăm acest drum. Din toamnă va fi o rută culturală europeană spre mănăstirile UNESCO din Nordul Moldovei. Din acest motiv pot să spun că programul Pelerin în Bucovina este unul bine gândit, care are şi alte proiecte care vor fi promovate în continuare”, a spus Flutur.
El a explicat că cei şapte ciclişti care au plecat pe 15 iulie a.c. din Viena au trecut prin 115 localităţi, pe traseul Viena – Bratislava – Budapesta – Oradea – Cluj – Pasul Tihuţa.
Gheorghe Flutur a spus că proiectul iniţiat de Consiliul Judeţean, „Pelerin în Bucovina”, are ca scop principal promovarea pelerinajului ca formă de turism.
„Am ales să dăm startul programului în 15 iulie, în Viena, din Piaţa Stephansdom, în prezenţa reprezentanţilor bisericilor ortodoxe şi catolice. Avem aici temerarii, cei care au venit 993 de kilometri până în graniţa cu judeţul Suceava, şi vreau să le mulţumesc pe această cale. Vreau să le mulţumesc şi tinerilor care îi aşteaptă aici, pentru că acesta este un mesaj de încurajare a oamenilor pentru a practica această formă de turism. Şi vreau să spun că în acest traseu am avut trei repere. Stephansdom din Viena, apoi Biserica Sf. Ştefan din Budapesta şi ca punct final biserica unde este înmormântat Ştefan cel Mare. Şi cred că acest drum poate fi numit <Drumul lui Ştefan>”, a declarat Flutur.
George Voroniuc, singurul care a parcurs pe bicicletă tot traseul Viena-Suceava
Gheorghe Flutur a ţinut să remarce efortul făcut de unul dintre cei şapte ciclişti care au plecat de la Viena, George Voroniuc, acesta fiind singurul care a parcurs întregul traseu pe bicicletă, respectiv 993 de kilometri. George Voroniuc este un sucevean de 38 de ani, originar din Dărmăneşti, care la sosirea în judeţul Suceava a spus că a dorit să participe la acest proiect din pasiunea pe care o are pentru ciclism. Din punctul său de vedere, traseul de la Viena până în judeţul Suceava nu a fost unul dificil. El a mai spus că practică ciclismul de 18 ani, timp în care a vizitat cu ajutorul bicicletei toată Europa, ajungând chiar şi în Africa.
„Nu a fost greu. Am făcut o medie de 180 de kilometri pe zi. Cred că turiştii din Europa pot veni cu bicicleta până în Bucovina. În ceea ce priveşte România, drumul până la Cluj e aşa şi aşa. Din Cluj şi până în judeţul Suceava drumul este foarte bun pentru cei care vor să vină cu bicicleta”, a spus George Voroniuc. El a adăugat că în luna august, un grup de 50 de prieteni din Italia va veni cu bicicletele până în judeţul Suceava.
Bicicliştii vor ajunge astăzi la Putna
Bicicliştii implicaţi în proiectul „Pelerin în Bucovina” au plecat din Pasul Tihuţa către Suceava, oprindu-se în majoritatea localităţilor de pe traseu pentru popularizarea proiectului.
Echipat corespunzător, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a parcurs pe bicicletă traseul până la Vatra Dornei, oraş din care restul pelerinilor s-au îndreptat către Suceava, respectiv Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare. De la cetate, grupul de ciclişti a ajuns la Mănăstirea Hagigadar.
În cursul zilei de astăzi, cicliştii vor merge către Basilica Minor romano-catolică din Cacica, după care se vor deplasa către mănăstirea Putna. Potrivit spuselor lui Neculai Barbă, la Mănăstirea Putna va fi depus steagul României sfinţit la startul din Viena, precum şi un logo al proiectului „Pelerin în Bucovina”.
(22 iul 2011, 11:53:07