Aşezământul Social „Sf. Ierarh Leontie” din Rădăuţi va deveni, din luna septembrie, casă pentru zeci de fraţi risipiţi prin centrele de plasament sucevene şi pe la asistenţi maternali profesionişti.
După ce consilierii judeţeni suceveni au aprobat încheierea unei convenţii de parteneriat între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Fundaţia „Sfinţii Ierarhi Leontie şi Teodosie”, al cărei preşedinte este stareţul Mănăstirii Bogdana, arhimandrit Iustin – Dragomir Ioan, 105 copii, 75 din centre de plasament şi 30 aflaţi în plasament la asistenţi maternali, vor fi transferaţi la aşezământul social de la Rădăuţi. Aşezământul social „Sf. Ierarhi Leontie şi Teodosie” cuprinde 18 case care au fost construite în baza unui acord încheiat în anul 2008 între Consiliul Judeţean Suceava şi Mănăstirea Bogdana.
Reunire de fraţi
„Noutatea în cazul acestui parteneriat este aceea că Protecţia Copilului Suceava doar monitorizează activitatea ce va avea loc în Aşezământul Social <Sf. Ierarh Leontie>, de restul serviciilor ocupându-se Fundaţia <Sfinţii Ierarhi Leontie şi Teodosie>. 75 de copii, 43 de băieţi şi 32 de fete, mulţi dintre ei fraţi, aflaţi în centre de plasament sau case de tip familial, precum <Speranţa>, <Colţ Alb> Suceava, <Pluto> Vicovu de Jos, <Universul copiilor> Rădăuţi, <Servicii Alternative>, <Laurenţia Ulici> Gura Humorului, <Mihail şi Gavril> Solca, <Servicii Alternative> Fălticeni, Centrul social Ostra, Asociaţia Filantropică <Lumină Lină> vor fi transferaţi la Aşezământul Social <Sf. Ierarh Leontie>”, ne-a spus directorul adjunct al Protecţiei Copilului Suceava, Florin Tărnăuceanu.
Printre criteriile pe baza cărora s-a făcut selecţia copiilor care vor avea o nouă casă la Rădăuţi s-a numărat şi acela ca fraţii aflaţi în centre de plasament diferite sau la asistenţi maternali aflaţi în localităţi diferite să fie reuniţi şi să crească sub acelaşi acoperiş. Minorii aflaţi în grija statului, dar care provin din zone limitrofe Rădăuţiului, au avut, de asemenea, prioritate.
Casele de tip familial închise, destinaţii incerte
După transferul copiilor din sistemul de protecţie al statului urmează să fie închise trei case de tip familial, respectiv casa „Pluto” din Vicovu de Jos, casa „Ana” din Solca şi casa de tip familial din Mănăstirea Humorului.
„Încă nu ştim exact care va fi destinaţia acestor locaţii. Pot fi transformate în destinaţii de vacanţă, unde copiii din sistemul de protecţie pot merge în tabără sau pot avea alte destinaţii, în funcţie de cerinţele de moment. Personalul care a lucrat în aceste centre poate opta pentru un transfer la Fundaţia <Sfinţii Ierarhi Leontie şi Teodosie>. Salarizarea acestor persoane, în principal referenţi de educaţie, se va face conform standardelor aplicate în sistemul naţional de protecţie a copilului”, a mai spus Florin Tărnăuceanu.