40 de cupluri din Fălticeni au sărbătorit miercuri, 20 iulie, la Biserica cu hramul Sf. Ilie din municipiu, Nunta de Aur.
Prin tradiţie, acest eveniment unic se desfăşoară la Biserica Sfântul Ilie, fiind un moment aparte în programul Zilelor oraşului. Aşa cum impune tradiţia, mirii Nunţii de Aur au avut parte de naşi, un tânăr cuplu căsătorit în această vară, Giorgiana şi Ciprian Irimia.
Din cele 218 cupluri care s-au căsătorit la Fălticeni în anul 1961, doar 33 au ajuns să-şi sărbătorească Nunta de Aur în oraşul unde şi-au unit destinele, restul sărbătoriţilor fiind căsătoriţi în alte localităţi.
La evenimentul ajuns la a V-a ediţie (ultimele patru ediţii au fost sărbătorite în faţa Sfântului Altar), au participat, alături de sărbătoriţi, părinţi, nepoţi şi strănepoţi ai acestora, mulţi dintre ei veniţi din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării pentru a fi aproape în această zi de cei care le-au dat viaţă.
Slujba de sărbătorire a „50 de ani de împreună – vieţuire” a fost oficiată de un sobor de preoţi avându-l în frunte pe preotul protopop Constantin Patrolea. Şi preotul paroh Ionel Marian i-a încurajat pe cei sărbătoriţi pentru a sărbători nunta de diamant, spunându-le că primii 50 de ani sunt mai grei.
După 50 de ani, în faţa Sfântului Altar
„Au curs 50 de ani de împreună – căsnicie. Cu 50 de ani în urmă, auzeaţi în faţa Sfântului Altar, în taina Sfintei Cununii, o rugăciune adresată lui Dumnezeu cu privire la dumneavoastră, cei de atunci tineri şi voioşi: Binevoieşte-i Doamne să-şi petreacă viaţa lor fără prihană, învredniceşte-i pe dânşii să ajungă bătrâneţi fericite împlinind poruncile tale cu inimă curată. Iată că au trecut 50 de ani şi aţi ajuns din nou în faţa Sfântului Altar cu aceeaşi bucurie sfântă. La trecerea celor 50 de ani, aruncând o privire retrospectivă şi făcând un bilanţ al vieţii dumneavoastră, vrând – nevrând, vă aduceţi aminte de multe evenimente şi momente frumoase din viaţa dumneavoastră. Atunci, la vremea tinereţii, făceaţi multe şi mari planuri împreună, punându-vă nădejde în puterile dumneavoastră şi în ajutorul lui Dumnezeu. Multe din cele ce atunci aţi gândit şi plănuit s-au şi împlini în viaţa dumneavoastră, în viaţa fiilor dumneavoastră sau în viaţa nepoţilor dumneavoastră, iar unele sunt pe cale să se împlinească. Dacă au fost şi unele neîmpliniri, este firesc să ne consolăm cu gândul că nimeni nu a ajuns cu fapta acolo unde a ajuns cu gândul. Noi ne rugăm la Dumnezeu să vă împlinească bunele dorinţe, ne rugăm ca toată buna şi frumoasa dumneavoastră experienţă să o lăsaţi moştenire urmaşilor dumneavoastră ca ei să o folosească şi să le fie de folos”, a spus preotul protopop Constantin Patrolea.
Referitor la alegerea datei de 20 iulie şi a Bisericii cu hramul Sfântul Ilie ca loc de desfăşurare a acestei manifestări, primarul Vasile Tofan a precizat că „nu se putea găsi un loc mai nimerit pentru un asemenea moment, decât în faţa Sfântului Altar, într-o zi ca aceasta, de sfântul Ilie, patronul oraşului nostru. Este emoţionant să vezi oameni la a doua tinereţe jurându-şi credinţă unul faţă de celălalt”.
Fiecare cuplu a primit o „Diplomă de Aur”, un cadou şi un premiu de 200 de lei din partea primăriei.