Miercuri, 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tezviteanul, ocrotitorul municipiului Fălticeni, câteva sute de fălticeneni şi credincioşii din localităţile învecinate, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreşedinţii CJ Vasile Ilie şi Daniel Cadariu şi reprezentanţii administraţiei locale, au participat la o procesiune religioasă cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion.
Un sobor impresionant de preoţi, avându-l în frunte pe părintele protopop Constantin Patrolea, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica cu hramul “Sfântul Ilie”. După rostirea pericopei evanghelice, preotul paroh Ionel Marian a adresat un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat personalitatea Sfântului Profet Ilie Tesviteanul. Sfântul Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat
Racla cu moaşteleSfinţilor Epictet şi Astion a fost purtată, începând cu ora 12,00, în procesiune prin centrul oraşului Fălticeni, prima oprire fiind în faţa sediului Poliţiei Fălticeni, apoi la Spitalul Municipal, unde preoţii s-au rugat pentru sănătatea bolnavilor internaţi în această unitate sanitară.
Următorul popas a fost la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, preoţii rugându-se pentru locuitorii urbei de pe Şomuz, la fel cum au făcut-o şi în faţa Catedralei “Învierea Domnului”. Preoţii s-au oprit cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion şi în faţa Primăriei Fălticeni, loc în care au fost rostite rugăciuni pentru cei ce conduc oraşul sau se află în slujba cetăţenilor din această localitate.
Moaştele celor mai vechi martiri din ţara noastră
Sfinţii Epictet şi Astion sunt cei mai vechi martiri din ţara noastră. Ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei lui Diocleţian (284-305). Sfinţii Epictet şi Astion au primit moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creştină aşezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate "Almyra“.
Sfântul Epictet era originar din părţile Răsăritului. A primit harul preoţiei şi s-a învrednicit de darul vindecării orbilor, ologilor şi a celor demonizaţi.
Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Se converteşte la creştinism în urma întâlnirii cu preotul Epictet şi împreună cu acesta ajunge în cetatea Halmyris. Mai târziu şi tânărul Astion se învredniceşte de darul facerii de minuni, tămăduind un îndrăcit şi făcând sănătos pe un om ce căzuse de la înălţime şi rămăsese aproape mort.
(21 iul 2011, 12:40:45