Deşi asigură un confort considerabil pe timpul căldurii, aparatele de aer condiţionat pot crea foarte multe probleme de sănătate, unele dintre acestea chiar grave, cum ar fi şocul hipovolemic, ce se traduce prin prăbuşirea tensiunii arteriale. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Ludovic Abiţei, a avertizat ieri că, la fel ca şi aparatele de aer condiţionat montate în imobile, cele din maşini sunt la fel de periculoase pentru sănătate.
Medicul nu se opune utilizării aerului condiţionat în autoturisme, însă nu la o temperatură foarte scăzută faţă de cea de afară, avertizând că trecerea bruscă de la rece la cald poate afecta inima, care intră în incapacitatea de a genera un debit cardiac adecvat.
Care este temperatura ideală din maşini
„Aş face o recomandare şoferilor care circulă cu maşina timp îndelungat în această perioadă şi, în special, celor care au sisteme de climatizare auto. Îi sfătuiesc să-şi regleze temperaturile din interiorul maşinii, pentru ca diferenţele să nu fie foarte mari. Specialiştii recomandă până în cinci grade diferenţa între temperatura de afară şi cea din interiorul maşinii. Săptămâna trecută, în ţară, au fost cazuri de persoane care au făcut şocuri hipovolemice în momentul în care au ieşit din maşină, de la temperaturi de 18, 19 grade, la 31, 32 grade în exterior. În câtea secunde, până la un minut, s-a produs o vasodilataţie bruscă a sistemului circulator periferic, iar aceste persoane au leşinat prin parcările unde au tras. Unele chiar au avut nevoie de ajutorul ambulanţei”, a spus dr. Ludovic Abiţei.