Leonid Zaporozhets (51 de ani), individul acuzat că le-a ucis cu sânge rece, împuşcându-le în cap, pe data de 17 februarie 2010, pe Carmen (39 de ani) şi pe Raluca Hriţcu (6 ani), soţia şi fiica unui valutist din Siret, a fost arestat pentru crimele de acum un an şi jumătate abia în urmă cu aproximativ două săptămâni.
La o lună de la terifiantele crime de la Siret, mai marii Poliţiei Române anunţau că Zaporozhets a fost arestat pe 11 martie 2010, la Cernăuţi, pentru alte fapte însă, mai mărunte.
Oficial, în Ucraina, Zaporozhets nu a fost pus sub acuzare pentru execuţia cu sânge rece din apartamentul familiei Hriţcu, până când dosarul penal cu maldărul de probe împotriva ucraineanului nu a ajuns la Cernăuţi. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ o lună, după un şir întreg de proceduri judiciare, cauzate şi de faptul că Ucraina nu îşi extrădează cetăţenii.
După câteva săptămâni de arest la Miliţia din Cernăuţi, Leonid Zaporozhets a fost eliberat, fiind cercetat în stare de libertate.
În aceste condiţii, înţelegem de ce tocmai şeful Biroului de presă al Miliţiei Cernăuţi, Viaceslav Habailo, prezent în urmă cu câteva luni la Suceava, pentru lansarea unui proiect, a evitat să spună dacă Leonid Zaporozhets mai e sau nu arestat.
Deşi a promis în conferinţa de presă că se va interesa şi va trimite un răspuns pe adresa de e-mail a Monitorului de Suceava, nu am mai primit nici un semn de la oficialul ucrainean.
Lunile de muncă ale procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care le-au trimis un dosar complet colegilor lor din Cernăuţi, tradus deja în ucraineană, cu probe incontestabile, au dus la arestarea suspectului ucrainean acum două săptămâni, nefiind nevoie de alte proceduri judiciare.
Ucraineanul susţine că era beat şi că nu îşi mai aminteşte ce a făcut
Ucraineanul neagă că ar fi implicat în monstruoasele crime, deşi amprentele sale au fost găsite peste tot prin apartamentul familiei Hriţcu, iar probele ADN prelevate de pe soneria de la uşa de la intrare, de pe aspirator, de pe cartuşe, inclusiv de pe perna prin care a fost împuşcată fetiţa de şase anişori indicau clar că Zaporozhets este autorul.
La audierile care au avut loc anul trecut la Cernăuţi, prin comisie rogatorie, ucraineanul a declarat că era atât de beat când a intrat în România, că nu îşi mai aminteşte nimic. Doar că s-a urcat într-un microbuz cu gândul de a ajunge în Italia şi s-a trezit în Burdujeni.
A fost prins la două zile de la dublul asasinat de la Siret, într-un motel din apropierea gării Burdujeni.
Poliţiştii nu ştiau atunci că au pus mâna pe cel mai căutat criminal al momentului şi l-au extrădat ucrainenilor, acuzându-l doar de trecere frauduloasă a frontierei.
Norocul anchetatorilor români a fost acela că, înainte de a-l trimite înapoi în Ucraina, l-au amprentat, fotografiat şi, cel mai important, i-au luat mostre ADN.
Câteva zile mai târziu, aveau să vină de la Bucureşti şi rezultatele probelor ADN. Erau identice cu profilul genetic al lui Leonid Zaporozhets.
Ulterior, în timpul anchetei, au fost identificaţi numeroşi martori care susţin că l-au văzut pe ucrainean în mai multe locaţii din oraşul Siret, în ziua crimei şi chiar cu o zi înainte.
Anchetatorii au precizat că din apartamentul familiei Hriţcu au fost furaţi 13.000 de euro, 2000 de USD şi 500 de lei.
Arma crimei nu a fost găsită nici până în ziua de astăzi.
(20 iul 2011, 12:12:50