Doi elevi de la CN „Nicu Gane” Fălticeni, coordonaţi de prof. dr. Marcel Porof, au găsit pe dealul Rupturii exemplare de scoici care, în urma cercetărilor, s-au dovedit a fi din perioada Mării Sarmatice, de acum şapte milioane de ani. La sfârşitul săptămânii trecute, în locul în care a fost făcută descoperirea a fost montat un panou informativ. Mai mult, elevii fălticeneni au reuşit să convingă Consiliul Local Rădăşeni să declare locul descoperirii zonă protejată, fiind realizat şi un site de promovare a proiectului.
Cei doi elevi participă, în perioada 18-23 iulie, la Muncel, judeţul Iaşi, la faza naţională a concursului de proiecte de mediu cu un studiu paleontologic pe baza descoperirii din comuna Rădăşeni.
O poveste devenită realitate
„Nu poţi să construieşti viitorul fără a cunoaşte trecutul. De aici a plecat totul… Nu foarte demult, în timpul unei ore, curiozitatea ne-a fost incitată de o afirmaţie a profesorului cum că, în trecut, aici, unde trăim, era o mare numită <Marea Sarmatică>, iar climatul era unul asemănător celui din zona mediteraneană actuală. A fost sămânţa care a rodit în mintea noastră şi care s-a concretizat printr-o serie de activităţi vizibile, finalitatea fiind acest studiu.
La început am luat-o ca pe o poveste, însă, adunând informaţie după informaţie, aprofundând cercetarea, au început să se contureze o serie de certitudini şi aşa a început să ne placă. Ne-au ajutat ieşirile în natură, drumeţiile, care ne-au pus la dispoziţie materialul probator de care aveam nevoie. Nu am făcut altceva decât să nu-l ignorăm. Cadrul natural deosebit de frumos, lumea interesantă a macro şi microfosilelor ne-a captivat, la finalul acestei cercetări, ce a durat şase luni, simţind totuşi că se mai poate face ceva. Lipsa datelor nu a fost un inconvenient, ci mai degrabă un alt motiv de a cerceta, de a verifica, deoarece fiinţa umană caută acest element de noutate, de întâietate.
Dorim să mulţumim pe această cale tuturor celor care ne-au sprijinit şi ajutat în realizarea acestui proiect: domnului primar al comunei Rădăşeni, fără de care proiectul nostru rămânea într-o fază incipientă, domnului Iluţă Cocriş, director la Agenţia de protecţie a Mediului Suceava, conf. dr. Paul Ţibuleac de la Universitatea „Al.I Cuza” Iaşi, profesorilor care ne-au îndrumat de la Clubul Copiilor Fălticeni şi Colegiul Naţional „Nicu Gane” – Fălticeni, în special, domnului prof. dr. Marcel Porof, fără de care această lucrare nu ar fi existat”, ne-a declarat elevul Bogdan Baciu.
Locuitorii din zona Fălticeni au cunoştinţe sumare despre Marea Sarmatică
În vederea fundamentării cercetării, tinerii fălticeneni au considerat necesară implementarea unei metode moderne de analizare a nivelului de popularizare în ceea ce priveşte situl luat în discuţie. În acest sens, au întocmit un chestionar formulat din opt întrebări, au ales un eşantion de 100 de persoane care aparţine mediului şcolar, dar şi populaţiei oraşului Fălticeni şi comunei Rădăşeni.
În urma analizării răspunsurilor primite, Bogdan Baciu şi Paul Nistor au putut concluziona importante aspecte necesare utilităţii studiului. În primul rând, locuitorii oraşului Fălticeni au cunoştinţe sumare despre influenţa geomorfologică a mării Sarmatice asupra aflorimentului studiat, fapt reflectat în 74% dintre răspunsurile celor chestionaţi care au răspuns pozitiv la întrebarea „Ştiaţi că acum 7 milioane de ani Rădăşeniul era o zonă litorală?”
În al doilea rând, s-a putut observa cu uşurinţă că un sector important din cei chestionaţi (61%) nu deţin nici o informaţie referitoare la zona Rupturii din Rădăşeni. Totuşi, acelaşi eşantion de persoane şi-a exprimat interesul în vederea cunoaşterii şi protejării evoluţiei acestui spaţiu.
Un proiect pentru cercetarea, identificarea, protejarea fosilelor
„Prin acest proiect, ne-am propus nu numai cercetarea şi identificarea fosilelor din cele două aflorimente, ci şi protejarea lor. Am concretizat cercetarea noastră printr-o serie de măsuri în colaborare cu autorităţile locale, dintre care reamintim: proiectul de hotărâre şi parteneriatul cu Primăria comunei Rădăşeni, obţinerea de la Agenţia de Mediu Suceava a documentului care declară zona de ruptură a Rădăşeniului patrimoniu local, informarea locuitorilor cu ajutorul pliantelor şi instalarea unui panou al proiectului la intrarea în arealul studiat. Aceste două aflorimente sunt importante nu numai prin latura lor de cercetare, ci şi prin aspectul practic pe care îl pot oferi orelor de geografie, cercetarea, identificarea, analiza şi determinarea fiind foarte atractivă pentru elevi. Iniţiativa noastră de cercetare va continua cu un proiect mai amplu prin care vom dori educarea ecologică a locuitorilor în scopul aprecierii dezvoltării moderne în vederea dezvoltării durabile”, a precizat Bogdan Baciu.
Speciile identificate sunt foarte preţioase, urmând ca în viitorul apropiat, ele să fie donate Muzeului „Mihai Băcescu” din Fălticeni.
(20 iul 2011, 12:14:39