Un mesaj simplu, după modelul concursurilor organizate de mari firme şi apoi suficientă abilitate pentru a convinge telefonic victima că a câştigat. De atât au nevoie indivizii care s-au specializat în ţepe prin SMS, o metodă extrem de simplă de a înşela oameni, fără a intra în contact direct cu victimele şi care le permite escrocilor să-şi piardă uşor urma. Din păcate, totul se întâmplă din cauza naivităţii celor care nu-şi pun prea multe întrebări înainte de a vira sume mari de bani în aşteptarea unor câştiguri iluzorii.
Ultimul caz ce a readus în atenţie aceste înşelăciuni s-a petrecut la începutul lunii iunie, fiind rezolvat de poliţie acum câteva zile. Pe 6 iunie a.c., o tânără în vârstă de 28 de ani din Baia a reclamat la poliţie faptul că a fost înşelată cu suma de 2.400 de lei, trimisă în contul unor "taxe" percepute pentru a primi un premiu de 10.000 de euro şi o plasmă TV. Ea a relatat cum a primit un SMS în care era anunţată că este câştigătoarea unui concurs desfăşurat în cadrul unei campanii naţionale. A sunat la un număr de telefon, iar "organizatorul" i-a explicat că pentru a intra în posesia premiului trebuie să achite o serie de taxe şi comisioane, în total 2.400 de lei, sumă care a fost depusă de victimă într-un cont bancar.
Săptămâna trecută, poliţiştii au ajuns la autor, un individ închis în Penitenciarul Craiova, prins după ce a comis mai multe escrocherii de acest gen. Cazul este rezolvat însă doar parţial, recuperarea prejudiciului de la acesta urmând a fi extrem de greu de realizat.
Ţepe cu final fericit pentru victime
Alte două cazuri de ţepe prin SMS sunt din primul trimestru al acestui an. În perioada februarie-martie 2011, o femeie din Vaslui a făcut două victime în judeţ după acelaşi scenariu. Ea a primit 3.500 de lei de la o persoană din Fălticeni, respectiv 1.500 de lei de la o victimă din Suceava.
Este unul din puţinele cazuri în care nu numai că s-a reuşit identificarea autoarei, dar s-a recuperat şi prejudiciul de la aceasta.
I-a trimis 27.000 de lei unui deţinut, convins că va primi 20.000 de euro
Alte trei victime au picat în plasa unor deţinuţi din Penitenciarul din Teleorman la finele anului trecut. Într-unul dintre cazuri, doi deţinuţi au dat o adevărată lovitură.
Un tânăr în vârstă de 30 de ani din Suceava a virat nu mai puţin de 27.300 de lei într-un cont bancar, convins că a câştigat 20.000 de euro. El primise un SMS prin care a fost anunţat că a fost introdus în baza de date a unui concurs şi în urma tragerii la sorţi a fost declarat câştigătorul a 20.000 de euro. Dând dovadă de o naivitate extremă, acesta a acceptat condiţiile „organizatorului”, pe care chiar el l-a contactat telefonic, trimiţându-i „comisioane obligatorii” pentru a intra în posesia premiului. Victima a trimis banii prin Western Union, virând în contul escrocului nu mai puţin de 27.300 de lei, în jur de 6.400 de euro, adică aproape o treime din inexistentul câştig. Abia după ce a trimis a patra tranşă de bani acesta a realizat că ceva nu este în regulă şi a depus plângere la Poliţia municipiului Suceava.
Aproximativ la fel au mai fost înşelate şi două femei din Suceava, una cu 1.100 de lei şi una cu câteva sute de lei.
Se folosesc de numele unor mari companii şi cer comisioane, în funcţie de naivitatea victimei
Acestea sunt doar câteva dintre cazurile recente, cele în care s-a reuşit identificarea autorilor. Alte cauze mai noi, dar şi din anii precedenţi au rămas cu autori necunoscuţi şi au toate şansele să rămână la fel. Apoi, în mod evident, există şi multe victime care, dându-şi seama că au fost păcălite, nu mai depun reclamaţii, de ruşine.
„În cazurile cu care ne-am întâlnit în ultima perioadă se observă că autorii faptelor de acest gen se folosesc de numele unor firme foarte cunoscute, pentru a induce ideea de siguranţă. În mesajele tip SMS victimele erau anunţate de un câştig de 10.000 sau 20.000 de euro, ca un fel de prag psihologic, alături de această sumă mai fiind trecut de regulă încă un premiu”, explică inspectorul Bogdana Crăciun, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Folosindu-se numele unor mari companii (Orange, Altex, etc.) escrocii induc ideea de încredere, însă, pe de altă parte, victima poate verifica extrem de uşor dacă compania respectivă derulează sau nu un astfel de concurs. Din păcate, victimele nu au făcut acest lucru, grăbindu-se să-l contacteze pe aşa-zisul organizator şi să trimită comisionul pentru a nu pierde marele premiu.
În cazul celor care s-au dovedit şi mai naivi, ţeparii au mers şi mai departe, cerând şi un al doilea, al treilea ori chiar un al patrulea comision, cum a fost cazul suceveanului înşelat cu 27.300 de lei.
Deţinuţi cărora nu le pasă dacă sunt prinşi
În privinţa celor care comit astfel de fapte, explică poliţiştii, mulţi sunt deţinuţi. Ca mod de operare, aceştia au un complice în libertate care ridică banii trimişi de cei care cad în plasa lor. Aceşti autori sunt în general mai uşor de depistat, asta pentru că nu se opresc la câteva fapte, însă recuperarea banilor este de obicei imposibilă. Deja cu pedepse grele la activ (unul dintre ţeparii care au făcut victime la Suceava este condamnat pentru omor) aceştia îşi asumă comiterea faptelor, iar banii sunt cheltuiţi imediat de apropiaţii din libertate.
Cei care comit astfel de înşelăciuni din libertate sunt în general mai greu de depistat. Unii dintre ei scot banii trimişi de victime cu acte de identitate pierdute ori furate şi astfel urma lor este foarte greu de găsit.
(19 iul 2011, 13:54:44