Câteva sute de mii de suceveni riscă să fie amendaţi pentru că nu şi-au asigurat locuinţele până la termenul limită, respectiv 15 iulie 2011. Potrivit unei situaţii prezentate de Prefectura Suceava, în momentul de faţă doar pentru 4,4% dintre locuinţele din judeţ au fost încheiate poliţe de asigurare, în acest procent nefiind incluse poliţele facultative şi cele pentru credite ipotecare. Astfel, din totalul de 258.092 de locuinţe din judeţul Suceava, au fost asigurate doar 11.373.
Cele mai multe poliţe pentru asigurările obligatorii au fost încheiate în municipiul Suceava, unde au fost asigurate 2.858 de locuinţe, urmat de Rădăuţi – 885 de locuinţe, Fălticeni – 510, Câmpulung Moldovenesc – 399 şi Vatra Dornei – 225.
Proprietarii de locuinţe care nu au încheiat asigurările obligatorii pot fi sancţionaţi, valoarea amenzilor fiind între la 100 şi 500 de lei. Amenzile se aplică de către primari sau de către persoanele împuternicite în acest sens, de la 5 august, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social şi care au în proprietate construcţii cu destinaţie de locuinţă, asigurarea locuinţelor împotriva dezastrelor naturale se plăteşte de către Agenţia Naţională de Prestaţii Sociale, prin agenţia judeţeană.
Proprietarii locuinţelor afectate de calamităţi nu vor mai fi despăgubiţi de stat
Prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, a făcut un apel la suceveni să-şi încheie asigurările obligatorii pentru locuinţe, precizând că în situaţia producerii unor calamităţi, proprietarii locuinţelor afectate nu vor mai beneficia de sprijin de la bugetul de stat, despăgubirile urmând a fi achitate doar în baza poliţei de asigurare încheiate.
Sorin Popescu a explicat că Legea nr. 260/2008 are drept scop acoperirea prin asigurare a tuturor proprietarilor de construcţii cu destinaţie de locuinţă, de reglementare a condiţiilor asigurării obligatorii a locuinţelor aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice şi a raporturilor dintre asigurat şi asigurator, a drepturilor şi obligaţiilor fiecărei părţi.
Prima de asigurare este de 20 de euro pentru locuinţele de tip A, respectiv construcţii cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Suma asigurată pentru aceste locuinţe este de 20.000 euro la cursul de schimb valutar al BNR. De asemenea, pentru locuinţele de tip B, construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi /sau chimic, prima de asigurare este de 10 euro. Pentru astfel de locuinţe, sumă asigurată pentru aceste locuinţe este de 10.000 euro la cursul de schimb valutar al BNR.
(19 iul 2011, 21:14:28