Sucevenii care au făcut pe cheltuială proprie lucrările de reabilitare termică a clădirilor în care locuiesc au şansa de a beneficia de scutirea pe o perioadă de minim şapte ani de la plata taxelor şi impozitelor locale pentru locuinţa respectivă.
Această facilitate este oferită proprietarilor imobilelor sau apartamentelor din blocurile de locuinţe în baza legii nr. 158 / 2011 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 14 iulie 2011, fiind deja intrată în vigoare.
Unul dintre principalele amendamente aduse vechii legi referitoare la reabilitarea termică a clădirilor este tocmai cel care se referă la facilităţile fiscale acordate celor care suportă singuri cheltuielile de izolare termică a clădirilor:
“Proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuială proprie beneficiază, în condiţiile legii, de scutire de la plata impozitului aferent locuinţei pe o perioadă de minimum şapte ani, pe baza auditului energetic prin care se certifică realizarea recomandărilor propuse de către auditorul energetic pentru clădiri”.
Deşi lucrările de izolare termică a clădirilor includ atât refacerea faţadei clădirilor şi montarea unui strat izolator de polistiren, cu o grosime stabilită în funcţie de cât de frig este într-o anumită zonă a ţării, cât şi înlocuirea tâmplăriei de tip vechi cu tâmplărie termopan, nu toate clădirile pot beneficia de scutirea de la plata impozitelor.
“În această categorie, a blocurilor sau clădirilor pentru care se oferă scutire de la plata impozitelor pentru minim şapte ani, intră doar cele construite după proiecte elaborate în perioada 1950 – 1990. Nu poate beneficia de scutire o casă nou construită, căreia proprietarii îi pun acum geamuri termopan şi o îmbracă cu un strat de izolare termică. De asemeni, nu pot beneficia de scutire de impozite cei care au beneficiat de subvenţiile acordate prin programul naţional de reabilitare termică a clădirilor”, a precizat auditorul energetic Mircea Brumă.
Acesta a adăugat că durata de timp pentru care se acordă scutirea de la plata impozitelor locale diferă în funcţie de valoarea investiţiilor făcute de locatari pentru anveloparea termică, valoare precizată în raportul de audit.
O altă facilitate introdusă în noua formă a legii este cea prin care în categoria de lucrări de creştere a performanţei energetice a clădirilor este inclusă şi închiderea balcoanelor sau loggiilor cu tâmplărie performantă energetic.
(19 iul 2011, 15:01:15