Suceveanul cercetat penal de structurile de combatere a crimei organizate sub acuzaţia că a exploatat prin muncă, în Anglia, mai mulţi indivizi din judeţele Suceava şi Botoşani, pe care i-a obligat să spele maşini în parcările unor supermaketuri din zona Londrei, pe salarii de mizerie, se apără prin intermediul internetului şi îşi susţine nevinovăţia prin e-mail-uri.
Ştefan Dorin Bechian, zis „Trancan”, în vârstă de 35 de ani, din comuna Frătăuţii Noi, a cărui fotografie apare la rubrica „Urmăriţilor general” de pe site-ul Poliţiei Române, după ce pe numele suceveanului a fost emis un mandat de arestare în lipsă, se declară nevinovat, considerându-se o victimă a autorităţilor române.
Bechian explică că pentru aceleaşi acuzaţii a fost reţinut de poliţiştii englezi în ianuarie 2009, împreună cu soţia, fiind audiaţi şi muncitorii care locuiau în aceeaşi casă cu suceveanul.
„În urma anchetei efectuate de către organele de politie engleză nu ne-au găsit vinovaţi pe mine şi soţia mea, nu au găsit victime, oameni sechestraţi, înfometaţi, sclavi şi nu au găsit persoane locuind în condiţii de mizerie şi inumane”, explică într-un mesaj trimis pe adresa de e-mail a redacţiei Monitorului de Suceava.
„Tracan” susţine că autorităţile din Anglia au luat legătura cu cele române, pentru a-l verifica, ocazie cu care au aflat detaliile acuzaţiilor ce li se aduc soţilor Bechian.
„Au aşteptat aşa-numitele <victime> să sosească în ţară, după care le-au citat şi invitat la organele de poliţie din Suceava. Unii care locuiau la mine în perioada ianuarie – februarie- mai 2009 şi-au chemat prieteni, chiar şi cumnaţi. Mă întreb: dacă persoanele aşa-anumite <victime> au fost sechestrate, înfometate şi nu au fost bine plătite, de ce au mai chemat apropiaţi de-ai lor pentru acelaşi tratament”, continuă Bechian.
Administrator a patru spălătorii închiriate, suceveanul explică şi de ce nu a venit să le spună în faţă anchetatorilor suceveni varianta sa: „Am o afacere aici pe care nu aş vrea să o pierd şi am o fetiţă de un an şi patru luni pe care seara, când vin de la muncă, vreau să o iau în braţe şi să o strâng la piept ca orice părinte”.
„Sunt sigur că mafioţii nu stau să spele maşini uzi la picioare”
În e-mail-ul trimis pe adresa redacţiei noastre, Ştefan Dorin Bechian se caracterizează drept un tip muncitor, cu frică de Dumnezeu, invocând divinitatea şi atunci când vine vorba de adevărul în dosarul în care este cercetat penal.
„Dacă mi se spune Trancan sau sunt ţigan, aşa cum s-a scris despre mine, asta nu înseamnă că sunt vinovat şi trebuie să fiu acuzat că aş fi un interlop sau un animal sadic. Eu nu am locotenenţi şi nu am avut niciodată şi sunt sigur că mafioţii nu stau să spele maşini uzi la picioare. Eu am avut manageri la spălătorii şi am lucrat cu frică de Dumnezeu, deoarece doar El m-a ajutat şi am vrut să-i mulţumesc, ajutând oameni. Eu şi soţia mea ne tragem din familii penticostale, unde am crescut cu frica de Dumnezeu”, se mai arată în e-mail-ul trimis de Ştefan Dorin Bechian.
Dormeau câte 9-10 în cameră, munceau de dimineaţa până seară şi mâncau o dată-n zi
Soţii Bechian, Ştefan şi Elena, sunt cercetaţi într-un dosar penal înregistrat la Direcţia de Combatere a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Suceava, alături de alţi indivizi.
O parte dintre aceştia din urmă au fost daţi pe mâna instanţelor de judecată la începutul acestei luni, fiind acuzaţi de constituire/sprijinire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.
Familia Bechian are închiriate patru spălătorii auto în oraşele Stroud, Tetbury, Gloucester şi Bishop’s Cleeve, spălătorii la care, susţin anchetatorii, ar fi fost exploataţi zeci de români.
Potrivit rechizitorului, victimele erau ademenite cu promisiuni de salarii de 1.000 de euro, transport, cazare şi masă asigurate, iar apoi erau obligate să doarmă nouă-zece în cameră, pe jos, să muncească zi de zi, cu masa doar o dată-n zi, primind nici jumătate din banii promişi şi fiind pedepsite chiar şi când îşi cumpărau o pereche nouă de ciorapi.
Munca efectivă începea la ora 8:00 şi se termina în jurul orei 19:00. Singura excepţie era duminica, când programul era redus până la ora 16:00.
Toată activitatea, au stabilit anchetatorii, se efectua sub supravegherea strictă a câte unui „şef de echipă” – supraveghetor, care întocmea tabele cu autovehiculele spălate de fiecare lucrător şi cu sumele încasate, pe care la sfârşitul zilei le preda lui Ştefan Dorin Bechian.
Procurorii DIICOT susţin că soţii Bechian exercitau o presiune constantă asupra părţilor vătămate, impunându-se autoritar prin ameninţări şi violenţe. Nu o dată, unii dintre muncitori au fost agresaţi fizic.
„Trancan” le spunea mereu muncitorilor că are relaţii cu lumea interlopă din România şi că ar putea face oricând apel la „cunoştinţele” sale, care l-ar ajuta necondiţionat.
Anchetatorii DIICOT explică de ce pentru aceleaşi acuzaţii Bechian a fost găsit nevinovat în Anglia
În actul de sesizare a instanţei de judecată, prin care au fost deferiţi justiţiei primii cinci inculpaţi din lotul afacerii cu „sclavi”, anchetatorii fac referire şi la episodul pe care Ştefan Dorin Bechian îl invocă ca argument principal al nevinovăţiei sale, acela când a fost reţinut de autorităţile engleze şi eliberat o zi mai târziu, fiind considerat nevinovat.
Anchetatorii suceveni susţin că Bechian, observând lipsa unuia dintre muncitori şi bănuind că acesta se va duce la poliţie, i-a instruit, alături de „locotenenţii” săi, pe ceilalţi muncitori să declare că muncesc în condiţii bune, că primesc jumătate din banii pe care îi câştigă, că sunt mulţumiţi şi nu au existat probleme, ameninţându-i în caz contrar că nu vor primi nici un bar, iar familiile lor vor avea probleme în România.
Descinderile poliţiei au avut loc în acea seară, iar toţii muncitorii şi supraveghetorii au fost duşi la secţie.
„În acele momente, autorităţile engleze nu au cunoscut detaliile situaţiei şi nu au putut face o diferenţiere între victime şi supraveghetori, astfel încât au fost ridicaţi şi ţinuţi la comun cu toţii. În atare condiţii, persoanele exploatate s-au conformat indicaţiilor primite şi au dat în faţa autorităţilor engleze declaraţii favorabile lui Ştefan Dorin Bechian”, se arată în rechizitoriu.
(19 iul 2011, 11:22:36