Creştere alarmantă a numărului de persoane care ajung în cabinetele medicilor de familie sau la Urgenţele spitalelor, după ce sunt înţepate de insecte, ţânţari şi căpuşe. Medicii spun că numărul pacienţilor este mare, iar iritaţiile pielii sunt în multe cazuri mai puţin obişnuite.
„Luna asta, am avut zece adulţi cu reacţii alergice, unele dintre ele grave. Chiar astăzi (n.r. ieri) am avut o persoană al cărei picior s-a umflat din cauza unei înţepături de insectă. Toţi colegii mei înregistrează frecvent astfel de cazuri. Pe cei care nu sunt în stare gravă îi tratăm în cabinetele noastre, dar pe ceilalţi îi trimitem la spital”, a declarat dr. Irina Badrajan, medic de familie în Suceava.
Potrivit medicului, dacă unii pacienţi nu necesită decât tratamente locale, alţii au nevoie de investigaţii mai amănunţite şi tratamente intraspitaliceşti. La persoanele foarte sensibile, reacţia depăşeşte mâncărimea normală, iar zonele afectate se umflă şi starea de rău se generalizează. În multe situaţii, leziunile provocate de înţepături se infectează şi este nevoie inclusiv de antibiotice.
Măsuri de protecţie
Cele mai mari riscuri apar însă la persoanele care au fost victimele căpuşelor şi care ar putea contracta boala Lyme, o afecţiune gravă, similară cu encefalita.
Dr. Irina Badrajan a adăugat că, în iulie, la consultaţii s-au prezentat şi mulţi copii cu afecţiuni gastrointestinale şi febră, ca urmare a căldurii. Temperaturile ridicate au afectat şi persoanele cu afecţiuni cronice, în special cardiovasculare, şi obezii.
„Canicula provoacă un disconfort crescut şi de aici apar tot felul de complicaţii”, a explicat medicul, care a avertizat populaţia să se protejeze de razele soarelui, să respecte regulile de igienă personală (în caz contrar există riscul apariţiei unor ciuperci sau eczeme pe corp), să nu consume produse care n-au fost păstrate în condiţii corespunzătoare (pot apărea toxiinfecţii alimentare), să nu se scalde în locuri neautorizate - din cauza pericolului de conjuctivită şi leptospiroză - şi nici în cele cu ape reci, dacă organismul este supraîncălzit, întrucât apare riscul de stop cardiorespirator.