Căldura din ultimele zile nu a avut ca efect înroşirea liniilor telefonice către Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Suceava. Medicul Daniel Martiniuc, şeful SJA Suceava, a precizat că faţă de o zi obişnuită au fost cu 5% mai multe solicitări.
„Este vorba de persoane cardiace, decompensaţi, iar perioada în care s-au înregistrat cele mai multe solicitări a fost între orele 10.00-17.00. Putem spune că totul se încadrează în limitele normalului”, a declarat Martiniuc.
Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă a ţinut să le reamintească sucevenilor că pot beneficia şi de consultaţii la domiciliu 24 de ore din 24.
„Persoanele care acuză diferite simptome pot apela la serviciul 112, iar un medic se va deplasa la domiciliul indicat. Consultaţiile sunt gratuite, iar în afara acestui serviciu medicii pot elibera şi reţete”, a explicat Daniel Martiniuc.
Surprinzător, deşi acest serviciu poate fi accesat de mai multă vreme, numărul solicitărilor este, deocamdată, destul de mic.
„Poate că populaţia nu este informată suficient de bine de existenţa acestui serviciu. Pe această cale vreau să-i îndemn pe suceveni să apeleze la orice oră la consultaţiile la domiciliu”, a completat şeful SJA Suceava.
Ce ne recomandă medicii în caz de caniculă
Chiar dacă temperaturile externe au ajuns şi la 34-35 de grade Celsius, cazurile deosebite au ocolit Suceava. Specialiştii sunt convinşi că educaţia prin mass-media şi-a făcut efectul, iar oamenii au devenit mai conştienţi de riscurile la care se expun dacă nu respectă anumite condiţii absolut obligatorii în caz de caniculă.
Una din regulile importante este aceea de a evita să se deplaseze pe stradă la orele prânzului, când temperaturile ating valorile maxime, iar dacă sunt obligaţi să o facă trebuie să-şi acopere capul cu o şapcă, preferabil albă, iar îmbrăcămintea să fie uşoară şi largă, din materiale naturale, cum ar fi in sau bumbac.
De asemenea, trebuie consumaţi zilnic cel puţin doi litri de lichide, evitându-se băuturile alcoolice şi cafeaua.
Persoanele vârstnice şi care prezintă afecţiuni cardiace sau neurologice, care sunt şi mai expuse în perioadele călduroase, trebuie să dea dovadă de mult mai multă precauţie şi să evite pe cât posibil expunerea la soare.
(16 iul 2011, 12:54:31