Peste o sută de tineri pelerini cu biciclete şi pe jos au plecat ieri de la Gura Humorului pe „drumurile smereniei”, trasee turistice ecumenice pe care Consiliul Judeţean doreşte să le promoveze pentru pelerinii din ţară şi străinătate. Este vorba de trasee spre Mănăstirile Suceviţa şi Putna, spre Basilica Minor de la Cacica şi spre Mănăstirea Hagigadar. Momentul de la Gura Humorului reprezintă una din primele acţiuni din cadrul proiectului Consiliului Judeţean „Pelerin în Bucovina”, proiect care se va derula în perioada 15 iulie-15 august, şi care este finanţat din fonduri europene cu un milion de lei. Pelerinii de ieri sunt în marea lor majoritate studenţi la facultăţile de geografie şi turism şi vor fi viitorii ghizi pentru turiştii care vor veni să parcurgă cele trei trasee ecumenice. Tinerii au purtat tricouri şi şepci verzi inscripţionate „Pelerin în Bucovina”, iar startul a fost dat de la Centrul de Pelerinaj situat în parcul din centrul oraşului Gura Humorului, Centru care va funcţiona permanent pe perioada derulării proiectului. Ei au fost instruiţi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vasile Ilie, de directorul Dragoş Juravlea şi de şeful Serviciului Judeţean Salvamont, Voicu Raia, care s-a înscris şi el în cursă pe bicicletă pe unul dintre trasee.
Un milion de lei, bani europeni pentru „Pelerin în Bucovina”
„Consiliul Judeţean a demarat o serie de proiecte pentru a face cunoscut brandul Bucovina atât în ţară, cât şi în străinătate. În cadrul acestor proiecte, care au debutat cu <Crăciun în Bucovina>, au continuat cu <Paştele în Bucovina> şi <Hora Bucovinei> se înscrie şi acest proiect, <Pelerin în Bucovina>. Mai toate proiectele sunt cu fonduri europene. Astăzi (nr. ieri, 15 iulie) de la Gura Humorului vor pleca patru grupe de pelerini spre Putna, Suceviţa, Cacica şi Hagigadar. Tot azi (nr. ieri, 15 iulie) domnul preşedinte Gheorghe Flutur dă startul din centrul Vienei la câteva grupuri de pelerini care se îndreaptă spre Suceava, spre aceleaşi lăcaşuri sfinte pentru toţi creştinii. Subliniez că în toată această perioadă, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică cluburile sportive, elevii, studenţii vor participa la pelerinaje spre aceste locuri sfinte pe care le avem. Acţiunile vor creşte în intensitate odată cu 1 august, ele culminând în perioada 14-15 august, când vor fi sărbători foarte mari în judeţ”, a declarat Vasile Ilie.
Şeful Serviciului Judeţean Salvamont, Voicu Raia, a ţinut să precizeze că traseul Gura Humorului- Hagigadar poate fi parcurs cu biciclete obişnuite, însă celelalte două, spre Putna şi Cacica, doar cu biciclete profesionale mountainbike. El a spus că trasele sunt marcate conform standardelor în vigoare.