La cea de-a VII-a ediţie a Taberei de creaţie de la Păltinoasa,tabără organizată din iniţiativa meşterului cioplitor Toader Ignătescu, care se desfăşoară pe malul pârâului Bucovăţ în intervalul 11 - 17 iulie a.c., între cei 16 participanţi, şase sunt meşteri ai lemnului.
Crengi bifurcate, îndoite şi răsucite de brad, arin sau stejar
Trei dintre ei sunt basarabenii Grigore Posternac, Vitalie Grumeza şi Ştefan Ciumaşu, iar ceilalţi trei sunt bucovineanul Toader Ignătescu, ieşeanul Gheorghe Durac şi nemţeanul Vasile Neamţu.
Dintre toţi cei enumeraţi, cel din urmă poate fi asemuit cu personajul de basm Strâmbă-Lemne, pentru că, aşa cum spune el, execută diverse piese de mobilier rustic şi accesorii pentru casă şi grădină din „strâmbătăţi”, crengi bifurcate, îndoite şi răsucite de brad, arin sau stejar.
„Ce visez noaptea, pun în practică ziua!”
Vasile Neamţu este din satul Nemţişor, comuna Vânători, judeţul Neamţ, şi participă pentru prima oară la tabăra de la Păltinoasa.
A fost tâmplar de mobilă, spune el, dar în economia capitalistă s-a apucat să meşterească mese şi bănci, cumpene de fântână şi balansoare, cărucioare şi fel de fel de accesorii pentru grădină. A devenit membru al Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova - Iaşi şi lucrează de toate, măşti cioplite din lemn, dar şi măşti cusute din blană, diverse obiecte utilitare şi gospodăreşti, buhaie şi dobe pentru urători.
„Ce visez noaptea - spune el cu zâmbetul său larg şi prietenos - pun în practică ziua!”.
Balansoarul din „strâmbături”
La Păltinoasa, în două zile, Vasile Neamţu a tăiat, a croit, a cojit, a cioplit şi a îmbinat crengi, construind pe tăpşanul înverzit pe care se află cabana lui Toader Ignătescu un leagăn din lemn.
Construcţie solidă, stabilă, cu crengile îmbinate cu şuruburi, cu bancheta-leagăn susţinută de lanţuri.
Cea mai bine primită lucrare de către toţi meşterii participanţi la tabără, care s-au relaxat pe rând în balansoarul din „strâmbături”.
„Strâmbă - Lemne / din poveste”
Chiar dacă nu este un uriaş ca personajul din mitologia populară, Vasile Neamţu este aidoma lui „Strâmbă - Lemne / din poveste”, care (aşa cum scria Mihai Leonte) „Strânge mure / în pădure”.
Ca eroul de basm despre care Vasile Alecsandri scria că „pătrunde prin desime, trece iute prin zăvoaie, / Şi sub braţul său puternic totul pârâie, trăsneşte, / Tot se rumpe, se răstoarnă, se suceşte, se îndoaie, / Ş-un troian de crengi, de arbori pe-a lui urmă se clădeşte”, Vasile Neamţu îşi caută, îşi pregăteşte şi-şi rânduieşte „strâmbăturile” realizând cu ele lucruri năstruşnice şi folositoare.