Finalizarea lucrărilor de modernizare a laboratorului de radiologie şi imagistică medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, o investiţie de 750.000 de lei, a fost inaugurată, ieri, în prezenţa managerului unităţii, Vasile Rîmbu, a directorului medical Doina Elena Ganea Motan, dar şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.
Dacă, în 2010, la laborator au fost în jur de 43.000 de pacienţi, anul acesta, autorităţile se aşteaptă ca numărul celor care vor veni să-şi facă o radiografie, ecografie, mamografie, osteodensitometrie, tomografie computerizată sau un RM (rezonanţă magnetică), să ajungă la peste 62.000.
Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală a funcţionat până în prezent în locaţii aflate la nivele diferite ale unităţii – parter şi etajul II – devenite improprii din cauza apariţiei unor specialităţi medicale noi, a creşterii numărului de paturi (1.200 faţă de 650 proiectate iniţial) şi a înfiinţării ambulatoriului integrat.
Investiţii de peste şase milioane de euro, în ultimii trei ani
Activitatea de investigaţie şi diagnostic se desfăşura cu dificultate, având în vedere dispersia aparaturii, a cadrelor medicale de specialitate, a timpilor de aşteptare a bolnavilor, în special a celor transportaţi cu targa, a pacienţilor ambulatorii, încălcându-se totodată şi circuitele funcţionale şi epidemiologice.
Odată cu modernizarea, lucrurile s-au simplificat, laboratorul de radiologie şi imagistică medicală ajungând să funcţioneze într-un singur spaţiu, de 650 metri pătraţi, aflat la parter, corespunzător desfăşurării unei asemenea activităţi, din toate punctele de vedere. Totuşi, în ciuda condiţiilor civilizate şi a dotării cu aparatură performantă, rămâne problema numărului insuficient de medici şi asistente care lucrează în acest sector, subliniată ieri şi de preşedintele Consiliului Judeţean.
“Ne preocupă în continuare dotarea cu aparatură, încercăm să obţinem aprobarea Ministerului Sănătăţii pentru un computer tomograf modern. Este unul, dar nu face faţă, sunt zeci de oameni care stau la uşa acestuia şi sperăm să procurăm încă unul, modern, de ultimă generaţie. Problema pe care o avem este a medicilor, trebuie să ne preocupăm mai îndeaproape, să-i determinăm să vină, să încărcăm schema, pentru că doctorii de aici sunt foarte aglomeraţi. Ei lucrează şi într-un mediu mai greu şi cu o presiune mare, aproape 28.000 de pacienţi numai la radiografie, într-un an de zile. Înseamnă o presiune foarte mare pe medici, asistenţi, şi aici va trebui să ne concentrăm puţin, să dăm importanţă şi fişei postului şi încărcăturii cu medici”, a spus Gheorghe Flutur.
Preşedintele CJ a amintit că, din 2009 şi până în prezent, la Spitalul Suceava au fost executate reparaţii curente şi capitale în valoare de aproximativ 6.350.000 euro, iar banii au provenit de la Guvern, Consiliul Judeţean şi Primăria Suceava.
· În curând: medicină online, printr-un program european, implementat de Spitalul Suceava
El a vorbit şi despre planurile de viitor, menţionând un program nou, care urmează să fie implementat şi la Spitalul Suceava, şi care va îmbunătăţi asistenţa medicală în condiţiile în care va permite arhivarea şi transmiterea imaginilor medicale, oferind acces rapid la imaginile radiologice şi uşurând procesul diagnosticării. Concret, imaginile radiologice vor fi ataşate la o fişă electronică a pacientului, conectându-se la sistemul informatic existent şi asigurând astfel trimiterea imaginilor către fişa electronică a pacientului. Trecerea la acest nivel de stocare a imaginilor, pe lângă creşterea rapidităţii şi calităţii diagnosticului, va reduce şi cheltuielile cu filmele radiologice, cu circa 100.000 lei.
„Până la sfârşitul anului ne propunem să terminăm de renovat toate secţiile, mai puţin cele care sunt pe banii Băncii Mondiale, cum este maternitatea. Până la ora asta, avem finalizate, la standarde, spunem noi, europene, 15 secţii. Încă mai sunt multe de făcut, în afară de spital mai avem modernizarea parcului din faţa unităţii şi holul de la intrare”, a spus Gheorghe Flutur, care a vorbit şi despre alte proiecte de anvergură, cum ar fi deschiderea unui centru de chirurgie cardiovasculară, în care să se realizeze operaţii pe inimă.
”Ne interesează să avem acolo tehnică modernă, chiar în parteneriat public-privat cu diverse firme. Suntem în discuţii la acest moment şi vrem aşa ceva la Suceava, ca să nu mai avem nevoie de SMURD, iar riscurile pentru cei care au probleme cu inima să fie minime”.
Lucrări de amploare la blocul operator, secţiile de Reanimare şi de Chirurgie de la Spitalul Suceava
Managerul Spitalului Suceava, Vasile Rîmbu, a arătat ieri că lucrările de amenajare şi modernizare a secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă se află într-un stadiu avansat, adăugând că în scurt timp va începe şi reabilitarea secţiilor de chirurgie. În paralel, a spus directorul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, se desfăşoară lucrări de modernizare la blocul operator, primele trei săli de operaţie urmând a fi finalizate în luna septembrie, iar restul până la finele anului.
Vasile Rîmbu i-a mulţumit preşedintelui CJ pentru implicarea sa în ridicarea standardelor spitalului şi şi-a manifestat încrederea că va beneficia de sprijinul acestuia în obţinerea de fonduri şi pentru investiţiile viitoare.
Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală a fost realizat cu fonduri de la Consiliul Judeţean, Guvernul României şi Primăria Suceava. Acest sector este deservit de cinci medici: dr. Constantin Croitoru (şeful secţiei, cu competenţe în radiologie standard şi ecografie), dr. Adrian Tătăranu, (competenţe CT, RM, ecografie), Agata Petrescu (competenţe CT, RM, mamografie, osteodensitometrie, ecografie), Mircea Anghel (competenţe radiologie standard) şi Dănuţ Tudoraş (competenţe radiografie standard, ecografie). Acest sector deserveşte toate cele 28 de secţii ale Spitalului Suceava.