Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 iul 2011 - Anul XVI, nr. 165 (4763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De frica inundaţiilor

Casele de la ţară, cele mai asigurate locuinţe din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuitorii din mediul rural din judeţ se pare că au fost cei mai conştiincioşi cetăţeni în privinţa încheierii asigurării obligatorii pentru locuinţe. Deşi astăzi expiră termenul legal până la care toţi proprietarii de case sau apartamente ar fi trebuit să-şi asigure locuinţa, reprezentanţii societăţilor de asigurări spun că în mediul rural au fost încheiate mai multe poliţe obligatorii, şi nu numai, decât în mediu urban, iar o explicaţie în acest sens ar fi faptul că cei de la ţară sunt mult mai expuşi riscurilor precum inundaţiile sau alunecările de teren.

 

„Odată cu intrarea în vigoare a legii care-i obligă să se asigure, statul şi-a luat mâna de pe despăgubiri”

Daniel Petrariu, directorul sucursalei Suceava a societăţii Astra, lider pe piaţa asigurărilor de locuinţe, a declarat că „în ultima perioadă cererea de încheiere de poliţe de asigurare a crescut, mai ales că noi oferim inclus în preţul unei asigurări obligatorii, care este pentru cutremure, inundaţii naturale şi alunecări de teren, şi acoperire pentru alte riscuri, precum incendii, explozii”.

Daniel Petrariu a mai spus că „dintr-un fond locativ de 246 de mii de locuinţe, mai bine de 15% sunt asiguraţi Astra, iar aproximativ 80% dintre aceştia sunt din mediul rural”.

Cât despre proprietarii de apartamente, Daniel Petrariu a spus că aceştia au încheiat mai puţine asigurări obligatorii comparativ cu proprietarii de case, din cauză că riscurile asigurate prin poliţa obligatorie sunt mai puţin întâlnite la bloc.

„Oamenii trebuie să ştie că odată cu intrarea în vigoare a legii care-i obligă să se asigure, statul şi-a luat mâna de pe despăgubiri, în eventualitatea producerii unor catastrofe”, a mai spus Daniel Petrariu.

Anul trecut, după inundaţiile din vară, atunci când poliţa de asigurare a locuinţei nu era obligatorie, Astra avea asiguraţi în mediul rural şi a acordat despăgubiri de 800 de mii de lei.

 

Mulţi suceveni optează pentru asigurări cu riscuri extinse

Reprezentanţii firmelor de asigurări spun însă că mulţi optează pentru asigurări mai mari decât cele obligatorii prevăzute de lege, cu un spectru mai larg de despăgubire, fiindcă o asigurare facultativă, unde sunt incluse şi cele trei riscuri prevăzute de lege, o acoperă şi pe cea obligatorie.

Radu Marian, directorul sucursalei Ardaf Suceava, a declarat că la această societate „se observă o creştere a numărului de asigurări încheiate în ultimul timp”. Radu Marian a mai spus că „a crescut şi interesul oamenilor, pentru că odată cu introducerea obligativităţii încheierii unei asigurări a locuinţei, ei vin, se interesează, caută variante şi încheie chiar asigurări cu riscuri extinse”.

Şi la Alliantz Ţiriac, deşi nu este în lista societăţilor care încheie asigurări obligatorii, numărul poliţelor încheiate în ultima perioadă a crescut. Având în vedere că o asigurare facultativă o acoperă pe cea obligatorie, dacă, aşa cum am mai precizat, cele trei riscuri, cutremur, alunecări de teren şi inundaţii naturale sunt cuprinse, unii suceveni au apelat şi la această societate.

 

Creştere a numărului de asigurări în ultima perioadă

„Au fost cereri mai multe şi la sume mai mari. Omul renunţă la cea obligatorie şi preferă să plătească mai mult şi să aibă o asigurare completă”, a spus Dănuţ Irimescu, inspector evaluare riscuri la Alliantz Ţiriac, sucursala Suceava. Practic, potrivit lui Dănuţ Irimescu, la Alliantz Ţiriac a crescut cu 40% numărul asigurărilor facultative încheiate din momentul în care populaţia a ştiut că este constrânsă prin lege să-şi asigure locuinţa.

„Referitor la suma asigurată, noi îi convingem pe oameni să încheie poliţa la adevărata valoare a locuinţei, indiferent dacă e apartament sau casă”, a mai spus inspectorul pentru evaluarea riscurilor de la Alliantz Ţiriac, Dănuţ Irimescu.

 

Primăria Suceava nu va aplica amenzi celor care nu şi-au asigurat casa

Teoretic, astăzi este termenul limită pentru încheierea unei poliţe obligatorii pentru asigurarea locuinţei. După această dată, primarii vor putea amenda proprietarii de locuinţe care nu au încheiat asigurarea obligatorie.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, nu are însă intenţia de a-i amenda pe cei care nu şi-au încheiat încă asigurarea obligatorie a locuinţei. „Nu am de gând să amendez, populaţia are destule greutăţi, dar îi încurajez pe oameni să-şi încheie aceste poliţe fiindcă sunt utile”.

Sucevenii trebuie să ştie însă că nu vor putea vinde sau cumpăra o locuinţă fără ca aceasta să aibă o poliţă de asigurare obligatorie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casele de la ţară, cele mai asigurate locuinţe din judeţ.
 Vizualizări articol: 1954 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Casele de la ţară, cele mai asigurate locuinţe din judeţ3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asigurarile sunt de trimis de
(16 iul 2011, 00:08:19
'' statul şi-a luat mâna de pe despăgubiri''...dar ce mare branza a facut staul pana acum? a venit cu o armata de comisii sa constate si atat. ne scuzati mincioase institutii ale statului, dar ce asa mare efort ati facut pana acum in ceea ce priveste ajutorul acordat celor in necaz? ati dat pe ici pe colo cate un ''deget de ajutor'' celor sinistrati si cu propaganda, ziarele si televiziunile dupa voi. in rest, multe suturi in c_uru_l platitorilor de taxe.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei