Bărbaţii fără serviciu aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava sunt mult mai reticenţi decât femeile atunci când vine vorba de a urma unul dintre cursurile gratuite de recalificare. Acesta este concluzia specialiştilor de la AJOFM Suceava, după o analiză a numărului de şomeri şi a procentului care urmează un curs de calificare-recalificare în muncă.
Conform celor mai recente date statistice, la finele lunii iunie a acestui an rata şomajului în judeţul Suceava era de 4,19%, în scădere cu 0,22% faţă de luna mai. Este vorba de un număr total de 10.635 de şomeri (aici intrând atât cei indemnizaţi, cât şi cei care nu iau ajutor de şomaj), din care 56% sunt bărbaţi.
„Femeile, deşi mai puţine ca număr în evidenţele noastre, sunt mai interesate în ridicarea nivelului de instruire, ponderea acestora în numărul cursanţilor Centrului de Formare Profesională al agenţiei fiind de 55,6%”, ne-a declarat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.
Ea a arătat că, în cursul acestui an, 616 şomeri din judeţ au optat pentru înscrierea la unul din cursurile organizate de AJOFM, mai mult de jumătate fiind persoane tinere, sub 25 de ani. Pe de altă parte, şomerii care au trecut de vârsta de 45 de ani sunt foarte greu de convins să mai înveţe o altă meserie, doar 10% din totalul de cursanţi având peste 45 de ani.
Pentru 2011, oferta de cursuri de calificare cuprinde nu mai puţin de 19 specializări. Şomerii se pot califica în meserii precum cea de zidar, sudor, mecanic auto, lucrător în comerţ, maseur, frizer, gaterist la tăiat buşteni, ospătar, vânzător în unităţi de alimentaţie, coafor sau bucătar.
De mai bine de un an şi jumătate, rata şomajului din judeţ scade constant, ajungând la 4,19% în iunie 2011, după ce la începutul anului, în ianuarie, aceasta era de 7,2%. Anul trecut, în ianuarie rata şomajului era incomparabil mai mare, de 8,2%, în timp ce în iunie 2010 era de 7,4%.