Şi profesorii sunt eliminaţi din examen. S-a întâmplat ieri la concursul naţional de titularizare de la Suceava, când unul dintre candidaţi a fost eliminat din concurs, după ce preşedintele examenului l-a surprins că are asupra lui aparatură interzisă de metodologie.
„Concurentul, care dădea examen la geografie la centrul de concurs de la Grupul Şcolar <Alexandru Ioan Cuza> din Suceava, avea la el un MP3 Player, iar preşedintele comisiei de examen l-a eliminat din sală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, Laura Hacman.
Acesta este singurul concurent eliminat din examenul de titularizare din acest an de la Suceava.
O altă candidată a fost scoasă din sală pentru a se verifica dacă nu are fiţuici
Şi la celălalt centru de concurs din Suceava, şi anume la Şcoala Nr.11 „Miron Costin”, asupra unei candidate au existat suspiciuni că ar putea frauda examenul. Candidata a fost scoasă din sala de examen şi dusă într-o altă încăpere, pentru verificări, însă pentru că suspiciunea nu s-a confirmat, i s-a permis continuarea probei. Directorul şcolii, care a fost şi preşedintele centrului de concurs, Constantin Sîrghi, a declarat că „ Nu s-a constatat nici o fraudă. Nu au fost nici un fel de probe care să facă dovada vinovăţiei”.
Candidata, însă, s-a arătat foarte nemulţumită de situaţia în care a fost pusă. „Am început examenul şi cu oră şi jumătate înainte să se termine proba au venit şi au spus că mă suspectează că aş copia. M-au luat într-o sală alăturată, m-au controlat şi nu au putut demonstra că am copiuţe, sau la ce s-au gândit ei, nu ştiu, şi m-au trimis înapoi în sală, sub ameninţarea că o să fiu îndeaproape supravegheată. Vă daţi seama că nu m-am mai putut concentra”, a declarat Camelia Maftei, candidata care a fost suspectată de fraudă.
Camerele de supraveghere au diminuat numărul fraudelor de la titularizare
Camerele video montate în toate sălile de examen i-au determinat, se pare, pe candidaţii să fie mai puţin curajoşi în încercarea de a frauda concursul. Constantin Sîrghi a declarat că „Tentativa în alţi ani era probabil mai mare, dar acum, ştiind că sunt supravegheaţi, au luat şi ei măsuri de siguranţă”.
Ochii virtuali, câte doi în fiecare sală de examen, şi cei trei profesori supraveghetori se pare că i-au deranjat pe unii dintre candidaţi, care au spus că au fost păziţi cu prea mare stricteţe.
„Mult prea strict, dacă te mişcai un pic te atenţionau. Fiecare om nu poate să stea nemişcat tot timpul, nici dreapta, nici stânga. Suntem destul de mari de acuma, după facultate, după masterat. Două camere în clase, şi pe săli, şi câte trei supraveghetori, e mult”, a spus Liliana Aparaschivei, una dintre participantele la examenul de titularizare.
De aceeaşi părere este şi o altă concurentă, care a spus că au deranjat-o puţin măsurile prea stricte de supraveghere, ca principiu.
„Puţin m-au deranjat. Prea insistent, şi trei supraveghetori. Totuşi suntem profesori, nu suntem elevi”, a spus concurenta care a dat examen la economie.
Zeci de camere în centrele de examen din Suceava
Alţi concurenţi, însă, nu s-au arătat absolut deloc deranjaţi de camerele de supraveghere.
„Camerele te deranjează dacă ai alte intenţii”, a declarat Constantin Cenuşă, un alt concurent, care doreşte să devină titular pe o catedră de religie ortodoxă.
Concursul de titularizare s-a dat anul acesta în două centre şi, aşa cum am mai menţionat, în fiecare sală de examen au fost montate câte două camere de monitorizare şi supraveghere a candidaţilor.
La centrul de concurs de la Şcoala „Miron Costin” au fost montate 36 de astfel de camere, în săli, cărora li se mai adaugă şi camerele de pe holuri.
„Avem 36 de camere montate special pentru concurs. Imaginile se stochează şi în eventualitatea unor reclamaţii, imaginile pot fi vizionate”, a spus directorul Şcolii „Miron Costin”, Constantin Sîrghi. Toate imaginile înregistrate în examen vor fi puse pe DVD-uri şi trimise Inspectoratului Şcolar Suceava.
Purtătorul de cuvânt al IŞJ, Laura Hacman, a spus că „la examenul de titularizare au fost prezenţi 647 din cei 770 de concurenţi înscrişi. 73 de concurenţi au ieşit din examen din motive personale, înainte de terminarea probei”.
Tezele vor fi corectate în alte judeţe.
(14 iul 2011, 13:29:53
Puneți-l șef la Inspectoratul Școlar!