Mâine este ultima zi în care sucevenii mai pot depune cereri de finanţare prin programul „Casa Verde”, pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă. Chiar şi aşa, şansele ca cei care mai depun acum dosare pentru subvenţionarea cheltuielilor de montare a unor astfel de echipamente cu sume cuprinse între 6.000 şi 8.000 de lei sunt infime.
Fondurile alocate judeţului Suceava pentru subvenţionarea montării de sisteme de încălzire pe bază de energie regenerabilă sunt terminate de aproximativ două săptămâni. Cu toate acestea, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava a continuat să primească dosarele celor dornici să îşi monteze panouri solare, centrale termice sau pompe de căldură, în ideea că vor mai prinde ceva finanţări suplimentare din fondurile neutilizate în alte judeţe.
“Vineri este ultima în care se mai acceptă dosarele pentru Casa Verde. Deja numărul solicitărilor depăşeşte cu mult subvenţiile pe care le putem acorda. Sucevei i-au fost alocate fonduri de 3,175 de milioane de lei pentru acordarea de subvenţii, iar suma cerută prin dosarele depuse de populaţie este de aproape 4,8 milioane de lei. Ne aşteptăm ca până vineri numărul cererilor depuse să fie de cel puţin 800, pentru că oamenii tot vin cu dosare”, a declarat directorul APM Suceava, Iluţă Cocriş.
Cele mai multe solicitări depuse de suceveni pentru „Casa Verde” sunt pentru montarea de panouri solare – 610 cereri, în vreme ce pentru montarea centralelor pe peleţi, brichete sau tocătură lemnoasă şi alte resturi şi deşeuri vegetale au fost înregistrate 174 de cereri.
Cele mai puţine solicitări au fost depuse pentru montarea de pompe de căldură, din cauza costurilor mult mai ridicate.
Programul „Casa Verde” asigură finanţări de până la 6.000 lei pentru instalarea de panouri solare; de până la 8.000 lei pentru instalare de pompe de căldură, precum şi de până la 6.000 lei pentru centrale termice pe peleţi, brichete, tocătură lemnoasă şi alte resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere şi silvice.