Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a făcut ieri repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a la liceu, 8.121 de elevi din judeţul Suceava fiind admişi în clasa a IX-a. Unii dintre absolvenţii suceveni se pot numi de ieri liceeni chiar dacă mediile lor de admitere sunt 3 sau 4.
Peste 100 de absolvenţi de şcoală generală din judeţul Suceava au reuşit „performanţa” să intre la liceu cu medii sub 5.
110 elevi cu medii sub 5 au intrat la liceu
3,84 este ultima medie cu care s-a intrat anul acesta la liceu. „Posesorul” ei este un elev din Horodniceni, acesta fiind admis la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul” din Suceava.
Cu medii mai mici de cinci s-a intrat la mai multe licee din judeţul Suceava, în cele mai multe situaţii fiind vorba de licee industriale şi foste grupuri şcolare, acolo unde clasele de SAM s-au desfiinţat şi au devenit clase cu profil liceal.
Un elev a intrat cu media 3,95 la Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuţi, în timp ce la Liceul cu Program Sportiv, la secţia filologie, un candidat intrat cu media 4,96. Un alt absolvent de gimnaziu a intrat la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul”, la profilul tehnic, cu media 4,91, iar lista poate continua, fiindcă în această situaţie sunt 110 elevi din judeţ, toţi cu medie de admitere sub nota 5.
„Bătălia” cea mai mare la admitere s-a dat, aşa cum se întâmplă în ultimii ani, între liceele cu ştaif din judeţ, unde mediile de intrare la anumite specializări se apropie de 10.
9,77, media ultimului admis
Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava deţine şi anul acesta supremaţia în ceea ce priveşte cea mai mare medie a ultimului admis. La repartizarea din acest an, ultima medie cu care s-a intrat la „Petru Rareş”, la specializarea Matematică-Informatică bilingv engleză, a fost 9,77. De altfel, Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava este singurul liceu din judeţ care figurează de două ori în clasamentul naţional privind primele 50 de specializări din ţară. Clasamentul a fost întocmit analizându-se cele mai mari ultime medii de admitere pentru anumite specializări, iar Colegiul Naţional „Petru Rareş” este pe locul 12 cu specializarea Matematică –Informatică bilingv engleză şi pe locul 47 cu specializarea Matematică-Informatică bilingv germană.
Şi într-un clasament judeţean privind specializările ordonate după ultima medie de admitere, Colegiul Naţional „Petru Rareş” este în top, cu specializările Matematică – Informatică bilingv engleză, 9,77 ultima medie de admitere, Ştiinţe ale naturii, 9,60, ultima medie de admitere şi Matematică –Informatică bilingv germană, unde ultima medie cu care s-a intrat este 9,52.
După aceste specializări ale Colegiului „Petru Rareş”, poziţia următoare în clasament este ocupată de Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, profilul Matematică- Informatică bilingv engleză, unde ultimul absolvent admis are media 9,52. Clasamentul continuă cu specializări ale celor două colegii menţionate şi abia de pe poziţia a 12-a apar şi alte unităţi de învăţământ din judeţ.
Rămas fără loc la liceu, deşi are media 8,15
8.262 de absolvenţi de şcoală generală din judeţul Suceava s-au înscris la repartizarea computerizată, iar 8.121 dintre ei au fost admişi la liceu. 141 de elevi au rămas nerepartizaţi fie fiindcă nu au completat fişele de înscriere cu mai multe opţiuni, iar media pe care o aveau nu era suficient de mare pentru a intra la profilul pentru care au optat, fie fiindcă nu s-au înscris deloc la această etapă a repartizării. Cea mai mare medie cu care nu s-a putut face repartizarea unui candidat din Suceava a fost 8,15, şi aceasta fiindcă elevul a optat pentru prea puţine specializări şi nu s-a încadrat ca medie.
Liceele din Suceava au pus la dispoziţie 9.240 de locuri în clasa a IX-a, iar după prima etapă a repartizării computerizate, 1.119 locuri au rămas vacante, majoritatea în liceele tehnice şi industriale. Acestea vor intra la cea de-a doua etapă a repartizării elevilor la liceu.
Printre liceenii din acest an mai trebuie amintiţi şi cei 524 de candidaţi care au fost admişi pe locurile scoase la concurs la liceele vocaţionale. Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la clasele de bilingv şi la profilul pedagogic.
În liceele din Suceava au fost repartizaţi şi 88 de candidaţi din alte judeţe, aceştia având medii de la 9,60 la 4,87.
(13 iul 2011, 12:15:03