Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 12 iul 2011 - Anul XVI, nr. 162 (4760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Afaceri ciudate

Bani negri din fecale şi urină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Chiar dacă poate părea ciudat, apele menajere, fecalele, pe româneşte, sunt aducătoare de bani.Şi nu puţini, dacă e să ne gândim la dimensiunile unui oraş ca Suceava, darămite un judeţ cu 700.000 de oameni. Conducerea ACET Suceava crede că firmele care se ocupă cu vidanjarea sunt în spatele unor uriaşe afaceri din care se scot bani negri. Argumente în favoarea acestei supoziţii sunt destul de numeroase, iar unele evenimente deloc întâmplătoare vin să confirme faptul că din fecale se pot câştiga bani frumoşi.

 

ACET trage primul semnal de alarmă

„În diferite puncte ale oraşului, în reţeaua de canalizare, s-au constatat încărcări nejustificate. Din punctul nostru de vedere, aceste încărcări nu pot proveni decât din deversări ilegale de reziduuri menajere în canalizarea oraşului”, a declarat Ştefan Groza, directorul SC ACET SA Suceava.

Pe lângă aceste deversări în reţeaua de canalizare a municipiului Suceava sau a celorlalte localităţi care au reţele de canalizare, mai există şi alte tipuri de deversări. Este vorba de ceea ce se scoate cu vidanjele din fose şi apoi se aruncă direct în apele unor pâraie sau râuri, fie în alte locuri izolate din judeţ, gen păduri. Şi în acest sens este un exemplu concret. În luna martie a acestui an, Garda de Mediu Suceava a fost sesizată de o persoană de faptul că o vidanjă deversa ape menajere în albia unui pârâu din Păltinoasa.

În baza fotografiilor realizate de acea persoană, reprezentanţii Gărzii de Mediu Suceava au aflat că era vorba de angajaţii SC Revent SRL Suceava, care nu au mai ajuns cu maşina la o staţie de epurare a ACET pentru a lăsa încărcătura, ci au preferat s-o deverseze direct în mediul înconjurător. Isprava a costat firma o amendă de 5.000 de lei, numai că între timp această societate a şi dat faliment.

Totuşi, reprezentanţii ACET Suceava spun că numărul cazurilor de deversări ilegale este mult mai mare, motiv pentru care a înaintat o solicitare către Garda de Mediu Suceava, singura instituţie îndrituită să controleze activitatea firmelor care se ocupă cu vidanjarea.

 

Costurile pentru transportul reziduurilor menajere în staţia de epurare

Un circuit corect al reziduurilor menajere implică automat şi una din staţiile de epurare ale ACET. Mai exact, după ce fosele sunt golite de apele menajere, vidanja trebuie golită într-un spaţiu autorizat, respectiv staţia de epurare. Asta implică însă o serie de cheltuieli suplimentare, comparativ cu o deversare direct în natură. În primul rând, pentru fiecare transport trebuie plătit un buletin de analiză. Acesta costă 96 de lei, iar apoi se mai adaugă 1,54 lei pentru fiecare mc de încărcătură. De asemenea, în funcţie de rezultatele analizelor se mai plătesc şi tarife suplimentare pentru depăşirile la anumiţi indicatori, cum ar fi azotatul amoniacal, sulfurile etc.

Cu alte cuvinte, fiecare vidanjă care-şi urmează cursul legal înseamnă o serie de cheltuieli suplimentare pentru firmele de profil. Uneori, acestea preferă să „ardă” etapa numită „staţia de epurare”. Asta înseamnă bani mai mulţi în buzunarul patronului. Reversul este un mediu poluat şi o bătaie de joc la adresa celor care respectă legea.

 

O scădere inexplicabilă

Pentru staţia de epurare din municipiul Suceava, ACET are contract cu zece societăţi. Dintre acestea, în cursul lunii mai a acestui an doar trei firme au avut efectiv relaţii contractuale cu ACET. Este vorba de Primăria Suceava, care a avut şase transporturi în staţia de epurare, cu o cantitate de 8 mc de ape uzate, SC Ecodava 2008 SRL Bacău, cu un transport şi o cantitate de 23 mc, şi SC Rosal Grup SRL, cu opt transporturi totalizând 62 mc de ape menajere. În total, este vorba de 93 mc de reziduri menajere intrate în staţia de epurare a municipiului Suceava.

Comparativ cu luna mai a anului trecut, cantitatea prezentată mai sus este de trei ori mai mică. Numai prin firma Rosal, în mai 2010 s-au vidanjat 217 mc de ape menajere, iar dacă se mai adaugă şi transporturile efectuate de primărie, respectiv SC Revent SRL, se ajunge la o cantitate totală de 274 mc de reziduuri menajere.

„Nu e normal ceea ce se petrece şi refuz să cred că activitatea unor firme a fost oprită peste noapte, mai ales că e vorba de fluctuaţii extrem de mari de reziduuri menajere vidanjate în 2010 faţă de 2011”, este concluzia lui Ştefan Groza, directorul SC ACET SA Suceava.

 

Contracte de vidanjare doar pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare

De cealaltă parte, societăţile care se ocupă cu vidanjarea spun că principalii vinovaţi pentru poluarea mediului sunt chiar cei care ar trebui să-şi cureţe fosele.

„Din cele 41 de contracte de vidanjare pe care le avem, doar în maxim 60% din cazuri suntem şi solicitaţi să intervenim. Restul societăţilor încheie contracte cu noi doar pentru a obţine autorizaţia de funcţionare”, a menţionat Petru Tărăruşanu, reprezentantul firmei Rosal.

Acesta a adăugat că este şi el la curent cu deversările ilegale practicate prin diferite locuri izolate, dar a negat că firma pe care o reprezintă ar fi recurs vreodată la aşa ceva.

 

Oraşe unde nu s-a vidanjat nimic

Dacă la un oraş cu mult peste 100.000 de locuitori, dacă ţinem cont şi de zonele învecinate, cum ar fi Ipoteşti sau Şcheia, unde s-au înfiinţat mai multe societăţi comerciale şi s-au ridicat pensiuni şi case fără a exista canalizare, s-au strâns în decurs de o lună de zile 93 mc de ape menajere uzate, există şi localităţi unde vidanjarea reprezintă doar un termen din dicţionar.

La Rădăuţi, spre exemplu, în luna mai a acestui nu a existat nici un transport către staţia de epurare. E greu de crezut că într-un oraş cu peste 30.000 de suflete toate locuinţele şi societăţile comerciale s-au racordat la reţeaua de canalizare, dar cifrele seci indică tocmai această situaţia cel puţin bizară. Şi în alte zone cu potenţial turistic ridicat cantitatea de reziduuri menajere nu este foarte mare. În cursul lunii mai a anului 2011, de la Vatra Dornei s-au adunat 42 de mc de ape uzate, în timp ce la Câmpulung Moldovenesc cantitatea este de 39 mc.

 

Garda de Mediu nu a găsit vreo neregulă

Plecând de la suspiciunile că apele menajere uzate vidanjate sunt deversate ilegale, reprezentanţii ACET Suceava au înaintat o sesizare către Garda de Mediu. Aceasta este singura instituţie abilitată să organizeze controale şi să ia măsuri împotriva celor care se ocupă cu astfel de activităţi. Deocamdată, din cele 11 societăţi cu care ACET Suceava a încheiat contracte, au fost verificate cinci.

„La patru dintre societăţi nu am descoperit nimic în neregulă, iar a cincea nu mai are activitate şi nu am putut derula controlul. Pentru celelalte firme activitatea de control continuă”, a explicat Dina Găşpărel, şefa Comisariatului Regional de Mediu Suceava.

Aceasta a avut şi o explicaţie pentru scăderea cantităţii de reziduuri menajere care ajung în staţiile de epurare ale ACET: „Firmele de vidanjare acţionează doar la cerere şi, probabil, în luna mai a acestui an au avut mai puţine solicitări”.

 

Mii de mc de urină şi fecale se scurg lunar în pământ

Problemele de vidanjare apar nu doar în cazurile pensiunilor sau societăţilor comerciale. La fel de stringentă şi gravă este şi deversarea în sol a apelor menajere uzate şi de către persoanele fizice. Teoretic, fiecare primărie din judeţ ar trebui să aibă o evidenţă asupra numărului foselor septice ecologice din gospodăriile localnicilor. Este o statistică despre care mai bine nu vorbeşti cu primarii, pentru că nimeni nu are vreo evidenţă. Ca urmare, vidanjările din aceste fose sunt aproape inexistente. Consecinţa: totul se scurge în sol şi infestează nivelul pânzei de apă freatică. Din estimările specialiştilor de la ACET Suceava, ar fi vorba lunar de mii de mc de materii fecale, urină şi alte reziduuri care se duc direct în pământ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bani negri din fecale şi urină.
 Vizualizări articol: 1706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 12 voturi
Bani negri din fecale şi urină4.3512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :( trimis de
(12 iul 2011, 11:05:02
asai in romania asai mentalitatea .ce sa facemsad
2.   Zgarda de mediu! trimis de
(12 iul 2011, 11:42:18
E o adunătură de neisprăviți ratați, rahați nevidanjați, impostori, profitori, fripturiști sau șpăgari care nu sunt în stare să constate nimic și nu sunt în putere să ia nici o măsură.
Vorbesc în deplină cunostnță de cauză - dom comisar balastiera aia ilegală a procurorilor de la suceava functioneaza mai aprig decat inainte iar nevasta militianului, aia cu PFA-ul inca mai toarnă pișu în fântâna mea!
Pentru cine nu știe exact, Garda de mediu este o făcătură instituțională în care s-au oploșit, primindu-și sinecura, toți foștii securiști și toți foștii milițieni care, altminteri, ar fi murit de foame neștiind sau nevoind să facă un lucru util societății!
DIXI!
P.S. Hai kăkăcioșilor, săriți cu gura pe mine! nu mi-am făcut de mult timp antrenamentul la înjurături!
2.1  RE: Zgarda de mediu! trimis de
(12 iul 2011, 14:33:34
Mare dreptate ai !!! M-am distrat copios citind comentariul tau.=))
2.2  RE: Zgarda de mediu! trimis de
(12 iul 2011, 15:58:03
Ioi ioi ioi ce distractie..:))... Stii sa citesti yoyo ? Vezi ca budele de la projavra sunt pline ia obiectul munci in mana si lasa comenturile happy
2.3  RE: Zgarda de mediu! trimis de
(13 iul 2011, 09:38:31
Esti tare alex1virgula2.=))=))=))=)). Cel mai tare ma distreaza insistenta ta. Am inteles bre ca esti idiot. Vreau sa vad si sa ma minunez CAT de IDIOT poti fi. In comparatie cu tine stiu SI SA SCRIU CORECT. Si apropos de budele de la "projavra", nu stiu la ce te referi. Sa fie oare bucataria sau camera ta??? Sau ambele la un loc???
3.   Urmariti vidanjele prin satelit sau gps. trimis de
(12 iul 2011, 11:43:54
Mai Sandenicioculoare, masuram rahatu` de-acum? totusi sunt cateva stiri noi, precum ca nimeni nu prea stie unde-s budele, dacat alea mari. Si totusi cine raspunde de ele? Primaria sau consiliul local. Ceva taxe pentru astia fara de canalizare cred ca intra de acum, cam asta sugereaza articolul. Nu faceti ceva gen cantar deseuri parte dorsala si fiecare sa umble cu el, binenteles sigilat si contorizat de acet.
4.   Vitanjeeeeeeeeeee trimis de
(12 iul 2011, 14:18:56
Lasa mai ca acum 50 de ani lumea se caca in buda afara.si nu a patit nimeni nimic,toti au fost sanatosi si tari au trait si traiesc si in ziua de azi.acum e beleaua ca se polueaza totul si e totul chimical.nu ca te caci in buda pentru ca nu ai canalizare.tre sa faca Prigoana mai ceva bani ca e sarac amaratul.eu stau la tara si ma cac in buda afara,nu imi trebuie canalizare.nemernicilor santeti mai rau ca ceausescu huuuuuuuuuuuuuuu
4.1  RE: Vitanjeeeeeeeeeee trimis de
(12 iul 2011, 16:28:43
Bre coroama, stia tot forumul de la monitorul ca te caci in buda afara si fara sa postezi comentarii...Dar te rog, nu temai sterge cu limba intre buci, ca ai imputit tot forumul cu putoarea ta!
5.   Poate se va trece la ,,curarenie” de ornologi! trimis de
(12 iul 2011, 14:50:15
S-au adunat prin toate institutiile fel de fel de scamatori ratați, impostori, profitori, sau șpăgari care nu sunt în stare să inteprinda ceva!
Totu-i lasat la voia intimplarii!...Ii auzi cum spun: ,,las" ca-i bun si asa!"!
Lipsa de oreientare si educatie a ,,stralucitilor” conducatori si lipsa bunului simt, ne-au dus la situatia asta!

Pe linga asta, spatiile VERZI si PARCURILE dispar treptat iar norii de praf de pe ,,bulevardele noastre’’duc mizerie peste tot!
6.   Fecale...!!!!!!!!!!1 trimis de
(12 iul 2011, 15:21:10
ACET-ul este un monopol...nesatul de fecale... cate localitati din judet au apa si canal, statii de epurare, numai si numai autonome, independente de voi...Nu va ajung orasele...unde nu faceti nimic...? Asa ca mai ACET-istilor...voi chiar trebuie desfiintati..Sunteti o ...struto camila...plina de fecale....! Adica ce aveau fostele IGO de pe langa primarii, caci ati monopolizat voi toti...AAAHHHHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAA . Au aparut i vetanjari private...?
asta-i buba...V-au furat...fecalele...!!!!!!!!!! Oameni buni....duceti vitanjele pline cu fecale...incurtea ACET SV...Unde...gard in gard...cu fostul hotel...Arcasul...! Contra cost!!!!
7.   Un cetatean trimis de
(12 iul 2011, 15:28:30
RUSINE monitorului pentru linguseala ce o acorda ACETULUI.
Dl reporter ar trebui sa veniti in Radauti, sa constatati cum ACETUL ameninta blocurile cu debransarea pentru ca nu se constituie in asociatii de proprietari. Cacanarii astia de la acet au scumpit utilitatile in radauti de peste 3 ori!!!! A ajuns apa mai scumpa ca gazul metal !!! Si acu nici rahatu' nu le mai ajunge???
8.   Onut trimis de
(12 iul 2011, 16:19:29
militianul onut,sotul simforei,este mare comisar la mediu.dupa ce a fost dat afara din politie.cam ce vila are la humor?dna???????
8.1  RE: Onut trimis de
(12 iul 2011, 16:26:14
deci am dreptate, nu?
9.   Ceva interesant! trimis de
(13 iul 2011, 00:44:27
Medicii de familie ce au de spus desore focarele de infectie arhi-cunoscute de ani de zile?
10.   Ronney trimis de
(13 iul 2011, 00:51:08
Fostul primar de Fundul Moldovei, Florin Tonegari a lui Barba Lata ce are de spus despre genocidul actual ( iazurile de decantare ale exploatarii miniere Fundul Moldovei- Jaful de utilaje si fier vechi) ?
11.   Fundu Moldovei trimis de
(13 iul 2011, 01:08:16
Cartierul Vasile Luca si Ana Pauker unde deverseaza fecalele si urina din cartier? In raul Moldova cumva?
12.   Pe langa total trimis de
(13 iul 2011, 08:25:32
Exista o lege care spune ce ai voie sa faci si ce nu. In acea lege spune si care sunt conditiile pentru a putea face o fosa simpla, neseptica, in care apele uzate se infiltreaza in sol. Pe lumea asta s-au inventat si fosele septice (care se vidanjeaza foarte rar spre deloc) si mini-statiile de epurare. La astea din urma vidanja nu are ce cauta, fiindca pur si simplu nu are ce face. Sunt de acord ca exista si cazuri in care nu se respecta legea, dar a-i baga pe toti in aceeasi oala e cam ciudat. Dar nu va mai ajunge rahatul ... O alta problema interesanta: in multe zone din orase exista grajduri de animale in curtile oamenilor (vaci, porci, etc.). Ghiciti unde se scurg dejectiile de la animale ? Direct in pamant si de acolo in panza freatica. Asta e bine ?
13.   Dejectii trimis de
(13 iul 2011, 09:15:46
Dejectiile sunt surplusuri.
14.   Conducatori de rahat trimis de
(13 iul 2011, 09:38:18
Pana si rahatul a devenit sursa de imbogatire pentru acesti oameni de nimic care spun ca ne conduc. Atat stiu, sa faca afaceri din orice, rahatul a devenit materie prima. Daca cei in drept si-ar face treaba nu ar aparea nici un fel de problema, dar nu se vor putea imbogati. E clar, interesul personal pentru ei este pe primul plan. O armata de incompetenti lacomi si perversi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei