Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, alături de managerul Spitalului Clinic Universitar Socola Iaşi, prof. dr. Călin Scripcaru, au fost la sfârşitul săptămânii trecute la Câmpulung Moldovenesc, invitaţi la conferinţa „Etică şi Psihiatrie Socială”, organizată la Hotel Şandru din localitate, conferinţă la care specialiştii prezenţi au abordat o tematică diversă, care vine în sprijinul pacienţilor şi al membrilor familiilor acestora.
Alături de cei doi, la conferinţa care s-a desfăşurat în perioada 8-10 iulie au participat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcţiei de Sănătate Publică, Justiţiei, Bisericii şi autorităţi publice locale.
Programul activităţilor a cuprins: o Caravană AlcoHelp pentru conştientizarea populaţiei în ceea ce priveşte consumul abuziv de alcool, o prezentare a Spitalului de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, workshopuri, prezentări de medicamente, simpozioane.
Conferinţa a fost organizată de Asociaţia de Psihiatrie Socială din România, în colaborare cu Spitalul Clinic Universitar Socola Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, Institutul de Medicină Legală Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi şi, nu în cele din urmă, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc.
Printre subiectele discutate în cadrul conferinţei s-au numărat: rolul beneficiarilor, familiilor şi ONG-urilor în procesul de reformă în sănătate mintală, rolul campaniilor antistigmă, incluziunea socială - între vis şi realitate, conceptul bio-psiho-social în procesul recuperării şi reabilitării psiho-sociale, rolul medicaţiei în procesul reabilitării şi incluziunii sociale a pacientului, principii etice în asistenţa comunitară, dezinstituţionalizarea -modă sau necesitate, externalizarea serviciilor psihiatrice.
„Cel mai important câştig al acestei acţiuni este formarea unei adevărate echipe, prin participarea unor specialişti de cel mai înalt nivel, echipă care să găsească soluţii menite să crească speranţele celor afectaţi de bolile psihice, bineînţeles cu implicarea financiară şi a autorităţilor locale”, a declarat coordonatorul conferinţei, dr. Alexandru Paziuc, preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România.