Un sucevean în vârstă de 47 de ani a ajuns acum două zile în arest, fiind condamnat la şase luni de închisoare pentru refuz de recoltare a probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În mod normal o astfel de faptă atrage o pedeapsă cu suspendare, însă cazul lui Silvestru Cotleţ este unul special, acesta având în spate o condamnare pentru omor şi o eliberare în condiţii speciale.
Numele lui Silvestru Cotleţ, domiciliat în municipiul Suceava, rezident în Gura Humorului, este unul cunoscut, cel puţin în mediul juridic. Bărbatul are în spate o poveste interesantă, care începe imediat după Revoluţie.
La data de 23 iulie 1992 el a fost condamnat de către Tribunalul Caraş-Severin la 17 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor (detalii despre fapta acestuia nu am putut obţine), sentinţă menţinută şi rămasă definitivă prin hotărârea din 20 ianuarie 1993 a Curţii Supreme de Justiţie.
Despăgubiri de aproape 6.000 de euro în 2003
În 1995 acesta a trimis o primă scrisoare Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în care încerca să obţină o rejudecare a procesului său. Corespondenţa s-a derulat cu mare greutate, patru ani mai târziu Cotleţ informând CEDO că nu a putut comunica deoarece reprezentanţii penitenciarelor în care s-a aflat au refuzat să îi pună la dispoziţie hârtie de scris şi plicuri. În 1999, reclamantul cerea ajutorul CEDO pentru a remedia această situaţie şi arăta că reuşise în cele din urmă să obţină un plic doar prin intermediul unui alt deţinut. Printr-o scrisoare din 16 septembrie 1999, bărbatul din Suceava îşi prezenta în scris scuzele faţă de reprezentanţii CEDO deoarece fusese obligat, din lipsa unui timbru, să pună scrisoarea alături de cea a unui alt deţinut care se adresase Curţii. Ulterior, magistraţii CEDO au mai stabilit că lui Silvestru Cotleţ i s-au încălcat flagrant drepturile la corespondenţă, în sensul că scrisorile care i-au fost trimise la Penitenciar i-au fost deschise de personalul de la închisoare, fiindu-i virate ulterior cu întârziere.
Pentru toate acestea, în 2003, şapte magistraţi ai CEDO, între care şi unul român, au stabilit că reclamantul trebuie să primească 2.500 de euro drept despăgubiri şi 3.300 de euro pentru cheltuieli de judecată, hotărâre pusă în aplicare în termen de trei luni de zile.
Condamnat cu suspendare de prima instanţă, apoi cu executare la recurs
Suceveanul care a reuşit să câştige un proces la CEDO chiar din Penitenciar avea să intre din nou în atenţia magistraţilor în 2010, atunci când, tras pe dreapta în timp ce conducea o maşină, a refuzat să se supună recoltării probelor biologice de sânge. Conform Codului Penal, pentru refuzul recoltării probelor de sânge se întocmeşte dosar penal, fapta fiind pedepsită mai grav decât în cazul conducerii sub influenţa alcoolului dovedite.
Iniţial, pe 1 aprilie a.c., Judecătoria Gura Humorului l-a condamnat pe Silvestru Cotleţ la pedeapsa de şase luni de închisoare cu suspendare. La recursul judecat la Curtea de Apel Suceava pe 6 iulie a.c., lucrurile s-au schimbat însă, magistraţii menţinând pedeapsa, dar eliminând suspendarea condiţionată a acesteia.
Cum decizia este definitivă şi irevocabilă, a doua zi, joi, poliţiştii din Gura Humorului au plecat în căutarea bărbatului. L-au reţinut pe acesta în jurul orei 16.00, pe baza mandatului de arestare acesta fiind introdus imediat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, de unde va fi transferat la Penitenciarul în care îşi va ispăşi pedeapsa de şase luni închisoare.
(10 iul 2011, 11:53:39