O tranşă de 6.171 de cutii de lapte praf, a câte 400 de grame fiecare, a fost livrată ieri, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, de către ministerul de resort, întreaga cantitate urmând să fie distribuită gratuit femeilor care, din diverse motive, nu-şi pot alăpta bebeluşii. Laptele praf a ajuns ieri dimineaţă în depozitele DSP şi va fi împărţit primăriilor din judeţ, de unde mamele şi-l pot ridica, în baza unei reţete eliberate de medicul de familie.
„Este vorba de 2.468 de kg de lapte praf, în valoare de 75.000 de lei, de care, lunar, vor beneficia între 600 şi 700 de sugari. Fiecare copil va primi gratuit între şapte şi nouă cutii pe lună. Această cantitate care ne-a fost livrată astăzi (n.r. - vineri) de Ministerul Sănătăţii s-ar putea suplimenta, în funcţie de solicitări”, a spus directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Cătălina Zorescu.
Controale, de luni, la primării
Laptele praf acordat gratuit, de către stat, copiilor cu mame care nu pot alăpta, va face obiectul unor verificări întreprinse de DSP Suceava, începând de luni. O echipă a instituţiei va verifica, de săptămâna viitoare, gradul în care primăriile din judeţ s-au ocupat de distribuirea acestui produs către beneficiari.
„Vrem să aflăm dacă laptele praf acordat gratuit printr-un program al ministerului de resort zace sau nu în depozitele primăriilor, în timp ce bebeluşii care nu pot fi hrăniţi la sân nu au ce mânca”, a adăugat dr. Cătălina Zorescu.
Verificările vor fi întreprinse la primăriile care nu au adus la DSP documentele care arată ce cantităţi de lapte praf au fost eliberate şi cui. Este vorba de Primăria Zvoriştea, care nu a justificat anul acesta un număr de 900 de cutii de lapte praf primite, Bosanci - 618, Ostra – 337, Gălăneşti – 776, Zamostea – 988 şi Gura Humorului – 2.200 de cutii de lapte praf nejustificate.
DSP schimbă modul de distribuire a laptelui praf
„Este vorba practic de o inventariere a laptelui praf aflat în custodia primăriilor. Acolo unde vom găsi cantităţi mari rămase, pentru că nu există cerere, vom lua măsuri de redistribuire către localităţile care au epuizat stocurile”, a subliniat dr. Cătălina Zorescu.
DSP Suceava vrea să implementeze un nou sistem de distribuire în judeţ a laptelui praf acordat gratuit, printr-un program al Ministerului Sănătăţii. Ultima tranşă, livrată ieri, va fi împărţită direct, fiecărei primării în parte, şi nu ca până acum, când cantităţile de lapte praf necesare erau distribuite primăriei dintr-o anumită zonă, căreia îi revenea sarcina de a le împărţi localităţilor din jur.
Laptele praf, acordat gratuit pe bază de reţetă
Conform noilor reglementări, laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în următoarele criterii: au mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării ca urmare a unor boli grave, şi anume TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză; au mame infectate cu HIV sau care fac tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consumă droguri, sunt dependente de alcool sau tutun, vicii care determină intoxicaţii ale copilului.
Categoriile de copii care au dreptul la gratuitate
De asemenea, au dreptul la gratuitate copiii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), din cauza absenţei laptelui matern.
Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiţii: copilul nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă; copilul cu vârsta cuprinsă între 0-8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 500 g/lună; copilul cu vârsta mai mare de 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 250 g/lună; este vorba de un copil adoptat, aflat în familie de plasament sau cu mamă decedată.