Alertă la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, după ce un copil a fost diagnosticat cu rujeolă, iar un al doilea este suspect de această boală, considerată ca fiind una extrem de contagioasă şi deosebit de gravă prin complicaţiile pe care le poate da, şi care nu a mai fost semnalată în judeţ din 2006.
Medicii instituţiei se tem de izbucnirea unei epidemii şi iau măsuri de vaccinare a persoanelor din comunităţile în care au fost semnalate ultimele cazuri.
Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că rujeola a fost depistată în municipiul Rădăuţi, la un băiat de 4 ani, care provine dintr-o familie de romi. Copilul a venit recent din Italia şi, surprinzător, era vaccinat împotriva bolii.
Un al doilea caz de rujeolă, deocamdată neconfirmat, a fost semnalat la o fată de 6 ani, din Calafindeşti. Cei doi minori au fost internaţi în spital, în secţia de boli infecţioase.
Comunităţile de romi, cele mai expuse îmbolnăvirilor cu rujeolă
„Rujeola poate genera epidemii extinse, deoarece se transmite extrem de rapid, pe cale aeriană. Vaccinarea este singurul mijloc de prevenţie, motiv pentru care va trebui să identificăm contacţii familiali şi din comunităţile respective. Serul va fi administrat tuturor copiilor din focare cu vârsta de peste 7 luni, nevaccinaţi, pentru a-i proteja de această afecţiune deosebit de contagioasă şi gravă prin complicaţiile care pot conduce la deces”, a spus medicul.
În judeţul Suceava, medicii nu s-au mai confruntat cu îmbolnăviri cu rujeolă din 2006, când a fost înregistrată o epidemie ce a numărat 168 de cazuri. Atunci, îmbolnăvirile au apărut în comunităţile de romi, unde administrarea vaccinului a fost deficitară.
Avertisment OMS: România este ameninţată de o epidemie de rujeolă
România se află sub ameninţarea unei epidemii de rujeolă, după ce anul acesta s-au înregistrat peste 250 de cazuri, faţă de doar 180, în 2010, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis un avertisment în acest sens.
Cele mai multe dintre cazurile semnalate în 2011 în ţară se înregistrează în comunităţile de romi. În prezent, în România, ponderea copiilor cu vârste între 12 luni şi 7 ani care au fost vaccinaţi contra rujeolei este de peste 95%.
Specialiştii recomandă populaţiei să se imunizeze, ca principală măsură de prevenire a îmbolnăvirii.
Rujeola, cunoscută sub numele de pojar, este o boală infecţioasă virală extrem de contagioasă, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare, precum şi erupţii cutanate. Boala este mai gravă în cazul copiilor mici. Netratată, rujeola poate avea complicaţii grave, printre care otita, pneumonia şi encefalita.
Peste 95% dintre copiii suceveni, vaccinaţi împotriva rujeolei
La 12 aprilie 2011, OMS a emis un avertisment potrivit căruia virusul rujeolei a fost „exportat” din Franţa către mai multe ţări, printre care România, Danemarca, Germania, Rusia, Italia şi Belgia. În Franţa s-au înregistrat, numai în ianuarie şi februarie, peste 3.700 de cazuri.
În judeţul Suceava, la ora actuală, peste 95% dintre copii sunt vaccinaţi împotriva rujeolei. Potrivit adjunctului DSP, serul se administrează la copiii între 13 şi 15 luni. O a doua vaccinare se realizează la vârsta de 7 ani (clasa I).