Rudele victimelor decedate în accidente rutiere au trăit mari dezamăgiri în ultimii ani după ce şoferii vinovaţi de moartea apropiaţilor nu au făcut nici o zi de închisoare. În multe cazuri, oamenii au considerat că magistraţii au fost părtinitori, reclamându-i în presă ori unde a considerat fiecare că îşi poate găsi dreptatea.
O analiză a tuturor cazurilor de ucidere din culpă în accidente rutiere, inclusiv a celor de o gravitate extremă, arată însă că pedepsele cu suspendare reprezintă o practică a instanţelor, cel puţin la nivel de judeţ.
Cu referire la cele mai recente decizii ale instanţei, pe 29 iunie a.c., Judecătoria Rădăuţi l-a condamnat la un an şi trei luni de închisoare cu suspendare pe un şofer care a provocat un accident soldat cu un mort şi doi răniţi.
Pe 29 august 2009, Dănuţ Mucea, în vârstă de 19 ani, din Bilca, unul din „stranierii” veniţi acasă în concediu la acea vreme, conducea un BMW pe raza localităţii de domiciliu.
Conform anchetei , şoferul de 19 ani circula cu viteză excesivă, cauză din care, într-o curbă la stânga, şi-a scăpat maşina de sub control. Bolidul a derapat şi s-a răsturnat, izbindu-se violent într-o bancă pe care se stăteau trei localnici. O bătrână în vârstă de 72 de ani a murit, un bărbat de 35 de ani a fost rănit grav, în timp ce soţia sa a suferit şi ea leziuni uşoare. Urmaşii victimelor mai au dreptul la recurs, însă este puţin probabil ca pedeapsa pe care a primit-o autorul să fie schimbată semnificativ.
A accidentat mortal o femeie şi a fugit
Un alt tânăr din zona Rădăuţi, Gavril Halip, din Marginea, a scăpat şi mai uşor după ce a accidentat mortal o femeie, a fugit de la faţa locului, iar când a fost prins, câteva ore mai târziu, era în stare de ebrietate.
Conform anchetei poliţiei, în mai 2009, pe un drum comunal din Marginea, inculpatul, atunci în vârstă de 23 de ani, aflat la volanul unui VW, a acroşat cu partea dreapta faţă a maşinii o femeie care se deplasa, alături de mai multe persoane, pe marginea drumului. El şi-a continuat drumul, fugind până la o rudă, unde şi-a ascuns maşina într-un garaj.
Din cauza leziunilor suferite, victima sa, în vârstă de 66 de ani, a decedat în scurt timp.
Depistat în aceeaşi noapte în care a provocat accidentul, şoferul de 23 de ani avea o concentraţie de 0,47 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.
Prin decizia Judecătoriei Rădăuţi, din decembrie 2010, inculpatul a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, (şase luni pentru ucidere din culpă şi o lună pentru fugă de la locul accidentului) consumul de alcool nefiind reţinut în sarcina sa, asta pentru că nu s-a putut dovedi că acesta era beat în momentul accidentului.
Conform portalului instanţelor de judecată, decizia nu a fost atacată cu recurs.
A călcat un copil în timp ce gonea beat la volanul unei maşini
Marius George Pâslariu, în vârstă de 27 de ani, din municipiul Vatra Dornei, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare după ce a accidentat mortal un copil în timp ce conducea în stare avansată de ebrietate.
Pe 23 iulie 2010, Pâslariu, aflat la volanul unui Ford Mondeo, la ieşirea din Vatra Dornei spre Dorna Arini, şi-a scăpat maşina de sub control într-o curbă, trecând peste trupul unui copil în vârstă de 14 ani, care se deplasa pe marginea şoselei cu o bicicletă.
Din ancheta poliţiei a rezultat că accidentul s-a produs din cauză că şoferul circula cu viteză excesivă, dar şi pe fondul stării de ebrietate avansată a acestuia, 2,25 grame per litru alcool în sânge. Călcat de maşină, copilul nu a avut nici o şansă de supravieţuire.
Iniţial, Judecătoria l-a condamnat pe inculpat la şase luni de închisoare cu suspendare, cei trei ani cu suspendare fiind stabiliţi ulterior la recurs, de Curtea de Apel Suceava.
Beat, a omorât-o pe şoferiţa care venea din sens opus
Pe 17 septembrie 2008, pe DJ 208 A, între Ipoteşti şi Bosanci, un şofer beat, Dan Timoficiuc, intra pe contrasens şi izbea violent o maşină care se deplasa regulamentar. Urmare a impactului, şoferiţa care se deplasa regulamentar a murit, în timp ce alte patru persoane, inclusiv şoferul vinovat, au ajuns la spital.
După un lung proces, la exact doi ani de la accident, în septembrie 2010, inculpatul a fost condamnat de Judecătoria Suceava, decizia rămânând definitivă şi irevocabilă pe 14 aprilie 2011. Pedeapsa stabilită în cazul lui Dan Timoficiuc, cu domiciliul în Ipoteşti, a fost de patru ani de închisoare cu suspendare.
A omorât un om şi a susţinut că la volan se afla soţia
În fine, mai putem aminti şi de accidentul produs pe 3 februarie 2008, în comuna Bilca, de Costică Niţu, un bărbat din Vicovu de Sus (n.r. suspect principal şi în dosarul tâlhăriei primăriţei din Voitinel).
Atunci, un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost accidentat mortal, maşina care l-a lovit dispărând de la faţa locului.
Ulterior, Costică Niţu şi soţia acestuia s-au prezentat la poliţie, femeia susţinând că ea se afla la volan.
Ancheta ulterioară a stabilit însă că la volan se afla bărbatul, cel care, în momentul prezentării la poliţie, avea o concentraţie de 0,52 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.
Instanţa l-a condamnat definitiv şi irevocabil pe Niţu la doi ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă şi la un an de închisoare pentru infracţiunea de fugă de la locul accidentului, conform Codului Penal acesta rămânând cu pedeapsa cea mai grea, de doi ani de închisoare cu suspendare.
Argumentele magistraţilor
Sunt doar câteva exemple pe care le-am amintit în acest material, însă mai există şi alte zeci de condamnări de acest gen, la toate instanţele din judeţ.
Magistraţii îşi motivează deciziile cu mai multe argumente. Ei se bazează în principal pe faptul că inculpaţii nu au provocat aceste accidente cu intenţie, fiind vorba doar de accidente nefericite. În aceste condiţii, se consideră că lăsarea lor în libertate nu reprezintă un pericol public şi că scopul pedepsei poate fi atins fără executarea acesteia.
Magistraţii stabilesc un termen de încercare pentru inculpat, într-un interval cel puţin dublu faţă de perioada pedepsei cu suspendare, termen în care cel în cauză nu are voie să mai comită vreo infracţiune. În caz contrar, conform Codului Penal, vechea pedeapsă cu suspendare se transformă în una cu executare. În plus, dacă familia victimei solicită, inculpatul trebuie să achite şi despăgubiri financiare. De asemenea, permisul de conducere al autorului este anulat, în cazul lui Dan Timoficiuc de exemplu, şoferul care a provocat accidentul mortal de la Ipoteşti, stabilindu-se o interdicţie de a se urca la volan pe o perioadă de şapte ani.
Ce pedepse prevede Codul Penal
Acestea sunt câteva dintre argumentele magistraţilor, argumente care însă nu prea stau în picioare în cazul celor care şi-au pierdut copiii, soţii sau părinţii din cauza unor şoferi inconştienţi.
Conform Codului Penal, uciderea din culpă de pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. În cazurile în care autorul are o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, pedeapsa prevăzută de Codul Penal este de la 5 la 15 ani de închisoare.
Magistraţii aplică însă suspendarea condiţionată a pedepselor şi aplică termene de încercare în baza articolelor 81 şi 82 din Codul Penal.