Unul dintre principalele componente ale proiectului ISPA Suceava, staţia de tratare-epurare a apelor uzate, a fost inaugurată ieri, în lunca Sucevei, în prezenţa primarului Ion Lungu, a reprezentanţilor ACET şi a constructorilor.
Practic, de acum înainte, apele uzate colectate din municipiul Suceava sunt supuse mai multor procedee de filtrare, curăţare şi de îndepărtare a componentelor poluatoare, astfel încât, la final, în râul Suceava să fie deversate ape curate, fără efecte negative asupra mediului.
Acest lucru a fost posibil printr-o investiţie de aproximativ 14 milioane de euro, asigurată parţial din fonduri europene, parţial dintr-un împrumut al municipalităţii de la banca germană KFW, dar şi cu o cofinanţare consistentă de la bugetul de stat.
Staţia modernă, pusă în funcţiune pe toate componentele
După ce a verificat toate lucrările efectuate la staţia de tratare-epurare şi a văzut cum funcţionează noul flux tehnologic de filtrare a apelor uzate, primarul Sucevei s-a declarat mulţumit de cele realizate: “Mă bucur că am reuşit să ne încadrăm în termen cu punerea în funcţiune a staţiei. Fluxul tehnologic este funcţional. Cele trei componente, cea de apă, de nămol şi cea de gaz, funcţionează corespunzător. Urmează trei luni de probe, dar sunt convins că avem o staţie modernă de tratare-epurare, care corespunde normelor europene. Ştiu foarte bine cum arăta înainte această staţie. Astăzi ea este o bijuterie”, a spus Ion Lungu.
Cel care le-a oferit vizitatorilor turul de onoare al noii staţii de tratare-epurare a fost directorul tehnic al ACET, Mircea Onofreiciuc, care a explicat de ce era necesară această investiţie, cât şi ce aduce ea benefic: “Scopul acestei investiţii a fost încadrarea apelor uzate în limitele de calitate admise de standardele româneşti şi europene. De această investiţie beneficiază atât municipiul Suceava, cât şi localităţile din josul râului Suceava, prin reducerea poluării apelor, solului şi aerului”.
Noua linie tehnologică de tratare a apelor uzate include un canal de măsurare a debitului de intrare cu un senzor ultrasonic, o clădire în care apa este filtrată de impurităţi cu ajutorul mai multor grătare, de dimensiuni diferite, un deznisipator şi un separator de grăsimi, decantoare de colectare a nămolului, un reactor biologic, precum şi alte instalaţii necesare pentru tratarea apei, înainte de eliberarea ei în natură.
Centrală pe biogaz, alimentată din fermentarea nămolurilor
Din deşeurile obţinute prin filtrarea apei prin numeroase procedee, întreaga staţie din lunca Sucevei îşi va asigura căldura necesară în timpul iernii, precum şi căldura necesară pentru procesarea nămolurilor.
“Apa uzată adusă aici este îmbogăţită cu oxigen printr-un sistem de aerare, iar bacteriile care colonizează aceste bazine mănâncă substanţa organică existentă în apă, transformând-o în minerale. Astfel, ea nu mai miroase şi nici nu mai poluează. Nămolul care rezultă din tratarea biologică se decantează în decantoarele secundare, fiind supus unui proces de fermentaţie, la 37 de grade Celsius. Astfel se produce biogazul, care este stocat în gazometru”, a precizat Mircea Onofreiciuc.
Din biogazul obţinut prin fermentarea nămolurilor este alimentată o centrală termică, ce asigură necesarul de căldură pentru întreg complexul ACET din lunca Sucevei, inclusiv noua clădire administrativă, construită tot în cadrul proiectului ISPA.
Primarul Sucevei i-a mulţumit directorului tehnic al firmei Dytras, Javier Sanchez de Cueto, pentru că a venit şi a stat în Suceava luni de zile, impulsionând lucrările care erau mult rămase în urmă şi salvând această componentă a proiectului ISPA, responsabilului de proiect, Ion Postolache, conducerii ACET, care s-a implicat mult în acest program, de la aplicarea pentru finanţare până la finalizarea sa, dar şi firmei subcontractoare ACI AG, care a efectuat multe dintre clădirile noii staţii de epurare.
( 6 iul 2011, 11:07:24
Secunda în care gândeşti e când mesteci îmbucătura
Copilu’ ţi-e manelist , fetiţa’i deja o snoabă
Iar cel mai fidel prieten ţi’e ( de muuult ) băutura
Creierul ţi’e înnecat într-o tocană de endorfine
Da’ nu-i nimic, mahmureala’i de la igrasie ( îţi spui )
Se mulează de minune ( pe stomacu’ gol ) : să trăiţi bine !
É mama mamii mă-si ... grea-i viaţa săracului !
Ai puţine spitale da’ muuulte biserici .. te du , dară !
Tarafu’ portocaliu îţi alăptează neuronu’
Nu poţi zbura ? închide ochii şi dă din aripioară
Să fii ( barem) jupân în ochii tăi , c’aşa-i românu’