Mediile la examenul de bacalaureat din acest an şi procentul de promovabilitate a candidaţilor sunt cele mai mici din ultima perioadă.
Astfel, în ultimii cinci ani şcolari, marea majoritate a candidaţilor la bacalaureat au trecut examenul şi, mai mult, l-au trecut cu note foarte mari. Practic, se poate spune că cei mai mulţi dintre absolvenţii de liceu luau bacalaureatul cu medii de la 9 la 10, iar numărul celor care îl picau era de ordinul zecilor, asta în condiţiile în care examenul era susţinut de mii de candidaţi.
Doar 90 de candidaţi picaţi, în 2007
În anul 2007, promovabilitatea la bacalaureat în judeţul Suceava a fost de 98,31%. În acel an, doar 90 dintre cei peste 5.000 de candidaţi au picat examenul şi s-a înregistrat un număr mai mare al celor neprezentaţi la bacalaureat decât al celor respinşi. De asemenea, 80% dintre participanţii la bacalaureatul din 2007, prima sesiune de examen, au obţinut medii mai mari de 8.
În prima sesiune de examen din 2008 procentul de promovabilitate a crescut faţă de cel din anul anterior, şi 98,39% dintre absolvenţii de liceu au luat examenul maturităţii, iar 40% dintre candidaţi au promovat cu medii de la 9 la 10.
Un an mai târziu, în 2009, la prima sesiune a bacalaureatului, procentul celor cu medii de trecere a scăzut faţă de cel din promoţia anterioară, însă era tot mare, de 93,64%. În 2009 au fost şi patru candidaţi de nota 10 pe linie, iar alţi 2.000 de absolvenţi au luat bacalaureatul cu medii între 9 şi 10.
La prima sesiune de bacalaureat din anul 2010 nu a fost nici o medie de 10, iar rata promovabilităţii a scăzut la 87,37%. 6.659 de absolvenţi de liceu au fost înscrişi la bacalaureat, iar 1.818 dintre aceştia nu au reuşit să obţină minim media 6 şi să promoveze examenul, în timp ce 178 de candidaţi nu s-au prezentat la examen.
Transformarea şcolilor profesionale în licee a scăzut rezultatele la bacalaureat
La prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2011 mediile absolvenţilor au fost cu adevărat în cădere liberă, iar de la procentul de promovabilitate de 87,37% de anul trecut s-a ajuns la 65,03% în acest an. Este o diferenţă de peste 22 de procente, însă chiar şi aşa, judeţul Suceava a obţinut rata cea mai mare de promovabilitate din ţară.
Colegiile cu reputaţie din judeţ sunt şi în acest an în frunte, cu o promovabilitate mare a absolvenţilor, în timp ce în coada clasamentului se află liceele tehnice şi industriale şi fostele şcoli de arte şi meserii (SAM), transformate recent în licee. Aşa îşi explică şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean de ce numărul celor respinşi este atât de mare şi pun asta pe seama desfiinţării şcolilor profesionale. Practic, elevii care s-au dus să înveţe o meserie la o şcoală profesională „s-au trezit” la liceu, obligaţi să înveţe teorie.
Inspectorul şcolar general adjunct Vasile Monacu a declarat că „transformarea şcolilor de arte şi meserii în licee, slaba pregătire a elevilor şi dificultatea subiectelor la matematică au dus la aceste rezultate”, însă a apreciat că procentul de promovabilitate din acest an este unul normal.Monacu a mai spus că „elevii proveniţi din şcolile de arte şi meserii sunt antitalent la matematică, materie de examen unde subiectele au fost mai dificile, s-au luat note mici şi au tras în jos media generală”.
Mii de contestaţii
Directorii unităţilor de învăţământ din judeţ unde promovabilitatea la bacalaureat a fost scăzută nu au dorit să comenteze rezultatele, aşteptând până la terminarea examenului, şi anume după rezolvarea contestaţiilor.
Peste 3.000 de contestaţii s-au depus în judeţul Suceava, iar lucrările vor fi recorectate zilele acestea, urmând ca pe 8 iulie să se afişeze rezultatele finale ale bacalaureatului din acest an, prima sesiune.
Cele mai multe dintre contestaţii s-au depus la limba şi literatura română, disciplină urmată de matematică, biologie şi geografie.