Judeţul Suceava va beneficia de o finanţare de 120 de milioane de euro fără TVA pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din cinci mari aglomerări urbane. Fondurile europene vor fi alocate prin Programul Operaţional Sectorial – Axa Mediu, contractul de finanţare fiind semnat ieri la Ministerul Mediului, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Contractul a fost semnat de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, precum şi de conducerea ACET Suceava şi de vicepreşedintele CJ Suceava Daniel Cadariu, ca reprezentant al conducerii Asociaţiei Judeţene de Apă şi Canal, beneficiarii investiţiilor. Suma obţinută prin acest proiect este de departe cea mai mare dintre cele obţinute până în momentul de faţă de către CJ Suceava pentru realizarea unor investiţii în judeţ. Proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava” presupune realizarea unor investiţii în reţele de apă şi canalizare în cinci aglomerări urbane, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Gura Humorului şi Vatra Dornei.
Ministrul Mediului a felicitat conducerea administraţiei judeţene
Prezent la semnarea contractului, Laszlo Borbely a ţinut să felicite administraţia judeţeană din Suceava pentru modul în care s-a implicat în atragerea de fonduri europene, în special pe proiecte mari de dezvoltare a infrastructurii. Laszlo Borbely a amintit că în cursul lunii aprilie a.c., preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat un alt contract pe POS Mediu, pentru „managementul deşeurilor în judeţul Suceava”, valoarea acestuia fiind de 63 de milioane de euro.
„Acum semnăm un contract important privind extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi ape uzate din judeţul Suceava, în sumă de circa 120 de milioane de euro. Suceava este un judeţ mare, important, iar acest proiect va rezolva problema reabilitării reţelelor de apă şi canalizare în aglomerările Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Gura Humorului şi Vatra Dornei. Vreau să amintesc faptul că în aprilie am semnat un alt proiect important pe deşeuri. Vreau să felicit acest judeţ pentru că nu a aşteptat până în aprilie să semnăm contractul, ci a rezolvat din bani proprii pornirea unei investiţii, o groapă ecologică, şi iată că acum primeşte o primă rambursare de la Uniunea Europeană de peste 3 milioane de lei”, a declarat ministrul Mediului.
El a spus că fondurile europene pot fi atrase mai uşor atunci când există o strategie bine pusă la punct cu privire la dezvoltarea infrastructurii, şi mai mult, atunci când autorităţile pot contribui la începerea investiţiilor. „Din acest punct de vedere consider că este un semnal pozitiv pe care trebuie să-l dăm şi eu sper să înţeleagă toate judeţele că nu se poate altfel decât dacă ai un management al acestor proiecte”, a mai precizat Laszlo Borbely.
Flutur: Peste 200.000 de locuitori ai judeţului vor beneficia de aceste investiţii
Prezent la semnarea contractului de finanţare, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că de proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată” vor beneficia peste 200.000 de locuitori ai judeţului, care se vor putea conecta le reţelele de apă şi canalizare. „Pentru noi este extrem de important acest proiect, care se adaugă proiectului ISPA din Suceava, de 52 de milioane de euro, finalizat în momentul de faţă, dar şi proiectul SAMTID, care a fost tot pentru reţele de apă. La finalul implementării acestui proiect putem spune că peste 60% din populaţia judeţului va fi conectată la sistemul de utilităţi de apa-canal, care alături de drumuri şi reţele electrice reprezintă ABC-ul civilizaţiei”, a subliniat Flutur.
El a adăugat că la investiţiile de 120 de milioane de euro se adaugă alte peste 40 de proiecte pentru reţele de apă-canalizare şi staţii de epurare, promovate de primăriile din judeţ. „Aşteptăm la rând şi alte proiecte pe Fondul de mediu, precum şi cele prin Programul Operaţional Sectorial, capitolul Inundaţii. Pentru toate acestea sunt pregătite proiecte şi vreau să mulţumesc Ministerului Mediului şi Autorităţii de Management pentru că reuşim acum să punctăm un capitol extrem de important. Dar mai importante sunt derularea şi cheltuirea corectă a banilor”, a spus Flutur. La rândul său, el a amintit că în cursul lunii aprilie a fost semnat şi contractul de 63 de milioane de euro pentru gestionarea deşeurilor, fonduri care vor fi folosite pentru construcţia a două gropi ecologice, a şapte staţii de transfer şi a peste 7.000 de puncte de colectare.
Proiectul presupune construcţia sau reabilitarea a peste 300 de kilometri de reţele
Potrivit proiectului, Suceava ar urma să beneficieze de o finanţare de 31 de milioane de euro, Rădăuţi - 22,5 milioane de euro, Fălticeni – 19,8 milioane de euro, Gura Humorului – 19,9 milioane de euro şi Vatra Dornei – 12,4 milioane de euro. În proiect sunt prinse investiţii care presupun reabilitarea a 61,5 kilometri de reţele de apă potabilă, extinderea reţelelor de apă din judeţ cu încă 101 kilometri de conducte, reabilitarea a 61,5 kilometri de reţele de canalizare şi extinderea cu încă 143,3 kilometri a reţelelor de canalizare din judeţ. La aceste investiţii se mai adaugă reabilitarea şi extinderea staţiilor de epurare din patru localităţi, construirea a trei rezervoare noi şi modernizarea a patru rezervoare existente, construirea a şapte staţii de pompare pentru alimentările cu apă şi a 28 de staţii pentru apele uzate.
( 6 iul 2011, 11:05:11
Cu o latură spirituală supradezvoltată
Sfârşitul Lumii ne va ocoli ( dacă n-aţi aflat )
Fiindcă nu făcem parte din lumea civilizată
Bagă jar , DJ ! dă muzica mai tare !
N-avem spitale , da’ nu-i bai .. prostia nu doare
Ne tragem ţoale de firmă din cap până-n picioare
Nu prea facem duş ... să plouă cu aghiazmă mare
Avem maşini bengoase , joase , nemţeşti , tunate
Da’ mergem pe şosele de cea mai proastă calitate
Nu-i bai , le schimbăm des căci gropile-s plate
Dă boxele la maxim .. să urle Guţă , frate ! ! !
Avem băutură , gagici , baruri … avem ( deci )de toate