Un bazin cu o capacitate de 8.000 de metri cubi, în care se va aduna apa strânsă de pe străzile municipiului Suceava în timpul ploilor puternice, de acolo fiind trimisă treptat, cu ajutorul unor pompe puternice, către staţia de epurare din lunca Sucevei, a fost inaugurat ieri, marcând finalizarea proiectului ISPA pe partea de reabilitare şi modernizare a sistemului de canalizare.
Valoarea totală a contractului aferent acestor lucrări a fost de aproximativ 21 de milioane de euro, din care 14,36 de milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, aproape 3 milioane de euro o cofinanţare de la banca KFW Germania, iar 2,26 de milioane de euro sunt bani de la bugetul de stat.
Punerea în funcţiune a bazinului de retenţie de la Mirăuţi reprezintă ultima parte a acestui proiect, în cadrul căruia au fost înlocuite conductele de canalizare pe o distanţă de 17,2 km, au fost reparate reţelele existente pe 1,13 kilometri, au fost curăţate reţelele existente pe 17,14 km şi au fost reabilitaţi prin metoda in-liner aproape 3 km de reţea de canalizare.
La punerea în funcţiune a acestei componente finale a proiectului ISPA a fost prezent primarul Sucevei, Ion Lungu, care s-a arătat mulţumit de rezultatele finale ale colaborării cu firma Pfeiffer.
“Astăzi inaugurăm bazinul de retenţie din zona Mirăuţi, cu o capacitate de 8.000 de mc. Este un rezervor foarte important, pentru că este o zonă tampon între oraş şi staţia de tratare-epurare, dar şi pentru că adună apele uzate din această zonă”, a declarat Ion Lungu, la tăierea panglicii inaugurale.
“Este un moment de bucurie, pentru că, după opt ani de zile de demersuri şi de muncă, am reuşit să finalizăm primul proiect din programul ISPA, restructurarea şi reabilitarea sistemului de canalizare din municipiul Suceava. După 25 de ani este unul dintre proiectele majore implementate la ACET. Eu lucrez de 27 de ani în sistem şi ultima lucrare mare la care am asistat la punerea în funcţiune a fost în 1984”, a declarat şi directorul ACET, Ştefan Groza.
Scuze pentru disconfortul provocat sucevenilor
Cu această ocazie, edilul Sucevei a făcut şi un scurt istoric al proiectului ISPA Suceava, care se încheie acum.
“Acest proiect a început demult, din 2003, dar l-am preluat în 2004, când era aproape mort pentru noi, pentru că nu era depusă documentaţia tehnică.
Am făcut eforturi deosebite şi trebuie să mulţumesc Ambasadei Germaniei, care ne-a ajutat foarte mult în promovarea acestui proiect.
Este un proiect care a durat ca implementare aproape patru ani, dar în final a ieşit o lucrare bună. În cadrul acestui proiect, cele mai mari lucrări sunt de reabilitare a reţelelor de canalizare existente – aproximativ 17 kilometri, extinderea reţelelor – aproximativ 11 kilometri, verificarea cu camera video a 11 km de reţea şi construirea a două rezervoare mari, unul de 8.000 de mc, în zona Mirăuţi, şi altul de 1.400 mc, în Burdujeni. Îmi cer scuze pentru disconfortul creat sucevenilor, pentru că asta e, atunci când reconstruieşti oraşul este disconfort. Oamenii sunt cu răbdarea la maxim, dar vreau să-i asigur că în final totul va fi bine”, a adăugat Ion Lungu.
Cartierul Iţcani, principalul beneficiar al viitoarelor lucrări de tip ISPA
Pe de altă parte, Lungu le-a mulţumit pentru colaborare celor de la firma Pfeiffer, spunând că nu exclude posibilitatea ca aceştia să se ocupe de reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare şi în cea de a doua etapă a proiectului ISPA, care începe anul acesta.
“În 2004 s-a intrat în competiţie cu alte oraşe – Vaslui, Hunedoara şi Deva, motiv pentru care s-a pierdut o parte din proiectul destinat iniţial Sucevei, aproximativ 30 de milioane de euro. Atunci a fost sacrificat cartierul Iţcani, dar acum se semnează finanţarea părţii a doua a proiectului ISPA, în care sunt prinse pe lucrări de apă şi canalizare toate străzile din cartierul Iţcani, plus cartierele noi – Lanişte, Tătăraşi, Autoservice”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.
La inaugurarea bazinului de retenţie au fost prezenţi atât reprezentanţii ACET, operatorul regional de servicii de apă şi canalizare, reprezentanţii firmei Pfeiffer şi cei ai Eptisa, firma de consultanţă desemnată să se ocupe de implementarea proiectului ISPA la Suceava.
( 5 iul 2011, 20:36:07
Cat despre succesul acestui proiect de 21 mil.euro se va putea vorbi dupa cateva
ploi torentiale. Si apoi cine raspunde ?